The Pipettes + The Riplets


60's girl pop


The Pipettes zijn drie lieve meiskes in identieke bolletjesjurken, die met zorgvuldig ingestudeerde pasjes, hoofdknikjes en onschuldig/sexy uitdrukkingen die liedjes zingen die updates lijken van wat Phil Spector met z'n meidenbandjes deed in de jaren zestig. The Ronettes, The Shangri-Las, The Shirelles en The Crystals maakten toen ook al van die lekkere knisperende, meezingbare suikercapsules over girl stuff die voorbij zijn voor je tot honderdvijftig kan tellen. Tùùrlijk is dit een gimmick, een concept dat zo slim is de troeven van het zoetste aller genres nog eens op tafel te smijten.

 

Plakkerige strijkers, handclaps en belletjesgetinkel: de ingrediënten zijn er allemaal, maar dat geldt ook voor goedkope Casio's en prominente drums. Ondanks al die elementen draait het natuurlijk om de stemmen en de kitscharrangementen. Geen van de drie (Rose, Riot Becki en Gwenno) bezit een goddelijke strot, maar het is de combinatie van de stemmen, en de inventieve manier waarop ze op mekaar gestapeld worden, die het boeiend maakt.

 

Maar ook Bananarama, The B-52's, The Spice Girls en The Sugarbabes worden in de mixer gekwakt. Hun eerste single "Dirty Mind" is al belachelijk catchy én slim in elkaar gestoken en wordt dan nog eens overtroffen door meerstemmige suikerfestijnen als "One Night Stand" (een popsymfonie van 100 seconden), "Pull Shapes" (wie hier onverschillig voor blijft moet aan een DNA-onderzoek worden onderworpen) en "It Hurts To See You Dance So Well". De drie mogen dan wel geen tieners meer zijn, boy trouble blijft de centrale bekommernis, al is er in het post-riot grrrl-tijdperk wel een omkering van de rolpatronen. Terwijl The Crystals een song als "He Hit Me (And It Felt Like A Kiss)" in 1962 nog met pokerface zongen, laten The Pipettes er geen twijfel over bestaan wie de touwtjes in handen heeft!
De show van The Pipettes in Paradiso is overgens inmiddels uitverkocht. Wees er dus snel bij met het kopen van kaartjes voor dit optreden in de Effenaar!

Net als The Pipettes, staat de Rotterdamse meidenband The Riplets het liefst in mooie bolletjesjurkjes op het podium. Ook The Riplets zijn (net als The Pipettes) met z'n drieën en goh, zelfs de namen van deze twee bands lijken verrekte veel op elkaar. Maar vergis je niet, zo lief en onschuldig The Pipettes uit de hoek kunnen komen, zo hard bonkt bij The Riplets ook het punkhart. De all-girl punkrockband onder leiding van frontvrouw Janneke Riplet bestaat inmiddels alweer een jaartje of acht. Hun laatste studioplaat 'Love Special Delivery Boy' (opgenomen in The Void in Eindhoven) dateert alweer uit 2004, maar dat wil niet zeggen dat deze dames stilzitten. Na toevoeging van gitarist Ryanne (voorheen Bad Candy en tevens bekend onder haar alias Elle Bandita) heeft de band onlangs bijvoorbeeld een flinke muzikale impuls gekregen. Voor iedereen die van The Ramones en The Donnas houdt! En van bolletjesjurken en The Pipettes natuurlijk!