ZNIF met The Ex + Xavier Charles e.a.


+ Michael Vatcher + Conrad Bauer + Jodi Gilbert + Bart Maris + Dry Speed


Op zaterdagavond 25 november zal in de Effenaar de achttiende editie van het ZNIF van start gaan. Voorheen heette dit festival het Zuid Nederlands Jazz Festival.

De J van Jazz is nu vervangen door de I van Improvisatie. Een festival dus waar alles draait om de geïmproviseerde muziek, avontuurlijke ontmoetingen met een keur aan muzikanten die hun strepen al verdiend hebben.

De opzet van dit jaar zal lijken op een estafette. Uit elke formatie die het podium betreedt zal er minimaal een muzikant overstappen naar de volgende act.

Het festival wordt geopend met de jonge talentvolle Belgische groep Dry Speed. Het trio dat bestaat uit Thomas Olbrechts, alt saxofoon, Joachim Devillé, trompet, en Dirk Wauters, drums, zal bij deze gelegenheid aangevuld worden met hun landgenoot Bart Maris. Bart Maris werd dit jaar tijdens het North Sea Jazz Festival genomineerd voor Paul Acket Awards: 'Artist Deserving Wider Recognition 2006'

In de tweede set zullen de stemkunstenares Jodi Gilbert samen met Bart Maris, Conrad Bauer, trombone, Michael Vatcher, percussie, en een mystery guest zorgen voor een subtiele improvisatie, waar stem, woord, de snerpende klanken van de blaasinstrumenten en de onverwachte invalshoeken van de percussie de dienst gaan uit maken.

 

Tot slot wordt het podium bevolkt door enkele leden van de Ex, die al in een eerdere editie van het festival hebben laten zien dat deze muziek hen op het lijf geschreven is. Het stokje uit de vorige set wordt door gegeven door Conrad Bauer en Michael Vatcher. Deze musici zullen bijgestaan worden door Terrie Ex, gitaar, Kat Ex, drum, en Xavier Charles, klarinet.

Xavier Charles heeft een uitzonderlijke carrière achter de rug. Zijn tocht gaat via geluidskunst naar poëtische klanken. Hij werkte onder andere samen met Frederic Le Junter, Martin Tetrault, The Ex, Pierre Berthet, Etage 34, Axel Dörner, John Butcher, Jean Pallandre, Tim Hodgkinson, Camel Zékri, en Frédéric Blondy.

Na deze kleurrijke avond zal er in het café nog een swingende after-act zijn. deze wordt verzorgd door enkele leden van de Roterdam Ska Jazz Foundation. DJ SugarBeatLuke zal in de estafette vorm uiteindelijk het roer overnemen.

Ter introductie van het festival heeft De Overslag de expositie gerealiseerd in de foyer van de Effenaar.