Ga direct naar: Hoofdinhoud

Berichten uit de backstage

Door Meike Jentjens | 1 dec 2022
Tekening Levellers uit gastenboek Effenaar. De duivel speelt gitaar met een engel op drums.

Heb jij er ooit wel eens over gedroomd om in Effenaar te spelen? Of alleen al backstage rond te lopen? De bijna ontelbare acts die je zijn voorgegaan weten precies hoe dat eraan toegaat. Denk aan een cardio challenge in de vorm van het enorme trappenhuis waar Effenaar om bekend staat, de kleedkamers die als thema compleet in één kleur zijn uitgevoerd en de gevulde koelkast en snackmand die klaarstaan om je welkom te heten (Waarom ligt er altijd zoveel naturel chips?).

Dan hebben we het nog niet eens over de gastenboeken gehad die in de kleedkamers liggen. Iedere act mag een creatieve uitspatting achterlaten om daarmee voor altijd de geschiedenis in te gaan. Onlangs zijn de boeken vervangen, ze vielen van ellende en bier uit elkaar. Een mooi moment om wat hoogtepunten te delen, aan de hand van (hand)tekeningen. Welke band denk jij dat het Effenaar-logo ooit zou laten tatoeëren? 

Indian Askin

De band liet een kunstwerk achter toen ze in augustus 2020 honderd man van hun sokken bliezen in de Grote Zaal van Effenaar. Zittend, dat wel, want toen was de wereld nog anders. Al zou je dat nu bijna weer vergeten. Het bleek een van de laatste shows met deze samenstelling, want in oktober 2020 besloten verschillende bandleden hun eigen weg te gaan. Fans hoeven echter niet te treuren, want Indian Askin blijft voortbestaan. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een derde studioalbum, dat 'Lonely Citizen' gaat heten. 

Indian Askin tekening gastenboek Effenaar. "I'm such a butthole at the end of my bottle"

Insurrection

Insurrection laat het uitzicht zien vanuit de kleedkamers van het poppodium. Je ziet een groot deel van het centrum van Eindhoven, een stad met uiterlijke kenmerken waarover de meningen verdeeld zijn. De Friezen van Insurrection lijken wel te waarderen wat ze zien en schetsen een stad in bloei voordat ze daar op 30 augustus 2021 een flinke bak aan death metal overheen gooien. Thrash metal riffs voeren de boventoon tijdens het concert dat onderdeel is van ‘The Sessions’, de reeks livestreams die Effenaar opzette toen publiek een tijdje alleen digitaal welkom was.

Tekening Insurrection uit gastenboek Effenaar. Een aanzicht van de skyline van Eindhoven vanuit de backstage.p drums.

Portland

'We love Eindhoven', schrijft Portland. Het Belgische dreampop duo heeft ook de fan die hun drumstok heeft meegekregen getekend, waarbij ze vermelden dat het publiek ‘verwarmend’ was. Dit moet wel een heel cute concert geweest zijn! Op 30 november kwam de single Stardust uit, waarmee ze best nog eens terug mogen komen naar Effenaar als ze het koud hebben.

Tekening Portland in gastenboek Effenaar. Een bericht met dankwoord en tekening van een fan die de drumstick meeneemt.

Stikstof

In oktober 2021 kon er één avond van het vijftigste verjaardagsfeestje van Effenaar gevierd worden. Stikstof was met Zwangere Guy van de partij om het buurland eens even helemaal op z'n kop zetten. Het is altijd explosief als Zwangere Guy langskomt. Op het podium én in het gastenboek.

Tekening Stikstof (met Zwangere Guy) uit gastenboek Effenaar tijdens Effenaar 50 jaar weekender. Een tekening van een bebaarde cartoon en een verzameling aan handtekeningen.

Nits

Net als Insurrection heeft een lid van de Nederlandse popband Nits zich gewaagd aan een mooie weergave van Eindhoven vanuit de kleedkamers. Best kunstig! De band werd opgericht in 1974. Het huidige drietal speelt alweer tientallen jaren samen, met een korte stop van Robert Jan Stips, en lijkt het nog lang niet beu te zijn wanneer ze in maart Effenaar verblijden met een bezoekje. Een half jaar later komt de band nog met een nieuw album, NEON. Afgelopen jaar vierde Eindhoven de vijftigste verjaardag van Effenaar, maar Nits is ook mooi op weg. Op naar 2024 boys!  

Tekening Nits uit gastenboek Effenaar. Een mooi uitzicht vanuit de backstage op het Studentenhotel en drie personen afgebeeld aan een piano, aan tafel en lezend op een stoel.

Intergalactic Lovers

Op 25 maart 2022 kwam het Vlaamse viertal Intergalactic Lovers langs voor een avond vol fijne indiesongs. De tekening zegt genoeg. Graag gedaan, die gratis workout! 

Tekening Intergalactic Lovers uit gastenboek Effenaar. Een visualisering van de trap backstage en een persoon die zegt 'Toppie'

White Lies

Doe het maar eens, vijf keer op een rij de Grote Zaal van Effenaar uitverkopen. White Lies heeft er geen moeite mee en deden het in mei 2022 weer dunnetjes over. Wie kan er nou niet meezingen met ‘Farewell To The Fairground’? Een hele generatie post-punkers is opgegroeid met het Londense trio dat eens in de paar jaar komt doen wat je van ze verwacht: nostalgisch en euforisch liedjes oplepelen. Medewerker Hospitality Nicole, die groot fan is, heeft met de bandleden afgesproken dat ze bij tien uitverkochte Effenaar-shows het logo van Effenaar laten tatoeëren. De mannen waren zo onder de indruk van haar tattoos dat ze er zelf ook wel eentje bij wilden. Dat is nog eens commitment!

Bericht White Lies na vijfde uitverkochte show in Effenaar

Wies

Tijdens Hit The City 2021 kon je WIES iets verderop in de stad live horen in Effenaar-locatie Altstadt, waar de indiepopband de broeierige zaal vulde met de sound die de Amsterdamse Popprijs en diverse 3FM-bekroningen heeft opgeleverd. Dit jaar kwam WIES weer met ‘het bandje’ naar Effenaar. Dat was zeer welkom, want de show was rap uitverkocht. WIES & Effenaar: meant to be.

Bericht Wies in gastenboek Effenaar. 'Bedankt voor de gastvrijheid' en de band nagetekend als stickfigures.

Froukje

Froukje en haar waanzinnig getalenteerde muzikanten, waaronder bassist Pieteke, kwamen Effenaar trakteren op een luisterfeestje nadat ze de Buma Award hadden gewonnen vorig jaar in oktober. Froukje won de award voor de EP ‘Licht en Donker’, waarvan de nummers die avond ook gespeeld zijn. Laten we hopen dat het feestje gaande was in Eindhoven!

Bericht Froukje in gastenboek Effenaar. "Party in 3,2,1!" om de Buma Award te vieren.

Levellers

Veel zuidelijker dan Brighton kun je niet gaan in het Verenigd Koninkrijk, net als dat Eindhoven vanuit de Randstad gezien ook zo’n beetje het zuidelijkste punt van Nederland is. Levellers moet dat hebben gevoeld, dat verwantschap. Anders maak je niet zo’n kunstwerk. ‘Get in!’ roept het monster op de tekening. Die anarchie die ze in de jaren negentig te pakken hadden, is nog niet verloren.  

Tekening Levellers uit gastenboek Effenaar. De duivel speelt gitaar met een engel op drums.

Heideroosjes

Verkoop de zaal maar eens niet uit, als je programmeur bent in het poppodium waar je band moet spelen. Dat kan natuurlijk niet. Marco boekt al jaren een flink aantal bands in de categorie ‘heavy’ bij Effenaar, en komt eens in de zoveel tijd zelf een flink potje schreeuwen, springen en rellen met ‘zijn’ Heideroosjes.   

Tekening Heideroosjes uit gastenboek Effenaar. Uitverkochte show 22 oktober 2022

August Burns Red

Een van de heavy bands die Marco geboekt heeft is August Burns Red. We krijgen handtekeningen, persoonlijke berichten van meerdere bandleden: deze jongens nemen het gastenboek serieus. Net als hun shows, de uitverkochte zaal barst uit zijn voegen en mensen lijken compleet en intens op te gaan in de snoeiharde metalcore. Eervolle vermelding voor de ster van dit artikel, de trap.

Bericht August Burns Red in gastenboek Effenaar

Discophonic Orchestra

En of Effenaar het funky keept. Discophonic Orchestra neemt eens in de paar maanden de Grote Zaal over voor een trip down memory lane, met grote liveband en oplichtende discovloer. Dit is naar de dancing gaan zoals je dat vroeger deed!

Bericht Discophonic Orchestra

Nachtcollege

Ook technocollectief Nachtcollege organiseert meerdere malen per jaar een knaller van een clubavond bij Effenaar. Waar leer je meer dan in de nacht? Je doet er je sociale kenniskring op, leert loslaten en genieten. De eerste editie van Nachtcollege in Effenaar vond plaats op 27 mei 2016, met onder andere EINMUSIK, Wouter. S. en Dale Howard op de line-up. De volgende editie in Effenaar is op 17 december, ter ere van het tienjarige bestaan van Nachtcollege.  

Bericht Nachtcollege in gastenboek Effenaar

Dat de creativiteit niet beperkt blijft tot het podium is wel gebleken. De nieuwe gastenboeken liggen klaar om gevuld te worden!

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12