Ga direct naar: Hoofdinhoud

Artiest Igor Sekulović: dansend tussen twee werelden in zijn niemandsland

Door Roeline Machiels | 13 apr 2023
igorheader
Foto: persfoto This Is LOVSKI

Artiest en producer Igor Sekulović weet als geen ander hoe je een muzikaal feestje moet bouwen. Eerder maakte hij furore met zijn Balkan-act Projekt Rakija, waarmee hij jarenlang rondtoerde. Inmiddels trakteert hij onder de noemer This Is LOVSKI op dansbare beats en nummers, waarin hij zijn Bosnische roots combineert met indie/new wave, Afrikaanse en tropische klanken.

Zijn jarenlange ervaring als sfeermaker en artiest, maar ook persoonlijke achtergrond, heeft hij nu gebundeld in het concept ‘Party In Nomansland’. Sekulović is de geestelijk vader van de nieuwe dansavond in Effenaar, waarmee hij mensen met elkaar wil verbinden. Met programmeur Robert Schaeffer en ondersteuning van partner ASML, is zijn idee doorontwikkeld tot een succesvolle productie. Met ‘Party In Nomansland’ neemt hij je mee naar een plek waar het niet uitmaakt wie je bent, waar je vandaan komt en wat je overtuigingen zijn. Het draait hier maar om één ding: dansen.  

Van Bosnië naar Nederland

De muzikant is pas tien jaar wanneer hij wordt geconfronteerd met de grote gevolgen van verdeeldheid en conflict. In 1992 breekt in Bosnië en Herzegovina oorlog uit, welke voortduurt tot eind 1995. Door de oorlog wordt Sekulović met zijn familie gedwongen om zijn thuisland te verlaten en toevlucht te zoeken in Nederland.

“Ik heb echt overal en nergens gewoond. Ik ben hier als vluchteling gekomen. Ik weet het nog heel goed. Met twee zussen en mijn moeder werden we met een bus hier afgezet en toen moesten we ons bij de politie melden. Dat was een standaardprocedure. We hebben toen heel kort hier in Eindhoven gezeten”, vertelt de producer wanneer ik hem ontmoet in zijn zelfgebouwde muziekstudio op Strijp-S.

Igor Sekulović in studio
Foto: Igor Sekulović in zijn studio

Vanuit Eindhoven wordt hij met het gezin verhuisd naar een azc in Roosendaal, waar ze ongeveer zes maanden doorbrengen. Hierna volgen nog negen maanden in een azc in Goes, voordat ze hun eerste huis krijgen in Steenbergen. Met de nieuwe woonplek is er eindelijk wat vastigheid en kan het gezin beginnen met het opbouwen van een leven in Nederland. “Daar ben ik toen voor de eerste keer naar school gegaan.”  

In de buurt van Steenbergen en Bergen op Zoom brengt Sekulović zijn tienertijd door. Nadat hij zijn havo succesvol heeft afgerond, slaat hij zijn vleugels uit naar Tilburg. Hier start hij met zijn studie aan de Rockacademie, waarmee hij zijn eerste stappen zet richting een muzikale carrière. 

Terug naar zijn roots

Gedurende zijn tijd op de Rockacademie maakt de muzikant vooral veel pop/rock á la de bekende Amerikaanse en Engelse artiesten. Maar naarmate hij ouder wordt, groeit de interesse naar zijn roots. In diezelfde tijd brengt artiest Shantel de track Disko Partizani uit, waarin traditionele Balkanmuziek is gemixt met elektronische beats. “Dat was echt een massive hit. Heel bijzonder vond ik dat. Iedereen draaide het: eetgelegenheden, radiostations, clubs, festivals. Overal waar ik kwam met mijn vrienden hoorde ik die track. Dat deed wel heel veel met me. Het was echt Balkan.” 

En dat nummer kwam niet in zijn eentje op binnen de populaire stromingen. Steeds meer muziek bevat in die tijd Balkan-elementen. Niet gek, vindt Sekulović. “In de jaren ’90 zijn zo’n twee miljoen vluchtelingen naar West-Europa gekomen. Dat zijn echt enorm veel mensen. Natuurlijk krijg je dan makers en mensen die zin hebben in ander geluid. Dat verspreidde zich door het westen, waar het als concept werd gezien. Dat deed wat met me en toen ben ik die muziek weer gaan bestuderen.” 

Dit resulteert vervolgens in zijn afstudeerproject en Balkanband Projekt Rakija, een energiek gezelschap dat op ieder podium een waar feest creëert. Na zijn afstuderen toert de muzikant jarenlang met de act door Europa en doet festivals aan als Sziget, Zwarte Cross en Wild Mint Festival Moscow. Ondanks het succes, voelt Sekulović dat het tijd is voor een andere route en trekt na zes jaar de stekker uit het project. Hij maakt zijn muzikale wedergeboorte als This Is LOVSKI. 

Muziek om te dansen

Met This is LOVSKI combineert de muzikant zijn passie voor elektronische muziek, muziekelementen uit Zuidoost-Europa en dansbare tropische klanken. Een mix die hij ‘Bosnian Tropical Electro’ noemt. Het label ‘Balkan’ vermijdt hij in zijn nieuwe project liever. “Er zijn bepaalde sounds die ik leen uit stukken uit de Balkan die voor mij heel goed werken met wat meer Afrikaanse ritmes en poppy refreinen, waardoor het net iets toegankelijker is. Maar dat is wel moeilijk. In Bosnië zullen ze zeggen dat het niet Balkan is. Het duurt anderhalve minuut totdat er iets Balkanesk te horen is. Daarom blijf ik ook weg van dat woord.” 

Als je het Sekulović vraagt is traditionele Balkanmuziek veel meer mannenmuziek. “Het is heel intens en hard, maar ook wel heel vet.” De muziek die hij zelf maakt is naar eigen zeggen wat zachter, waardoor de producer ook merkt dat vooral vrouwen zijn muziek erg leuk vinden. “Als ik het laat horen in de Balkan, dat zitten de mannen er zo bij van ‘hier kunnen we niets mee’. Het is veel meer elegant bewegen en echt dansen met je hele lichaam.” En juist doordat zijn muziek zo enorm dansbaar is, wordt This Is LOVSKI in de Cariben en Zuid-Amerika veel gedraaid. “Dat komt omdat het echt dansvolk is. Ze dansen daar allemaal.”  

Onbegrensd

Eind 2022 brengt hij als This Is LOVSKI de EP ‘Party In Nomansland’ uit, waarop vier zomerse tracks te horen zijn. Niet alleen in het mixen van stijlen is This Is LOVSKI grenzeloos, ook zijn samenwerkingen zijn onbegrensd. Zo werkt hij onder andere samen met de Nigeriaanse gitarist Kaleta, die eerder speelde bij Fela Kuti, King Sunny Ade en Lauryn Hill. “Hij is gewoon fantastisch. Wat hij maakt is hier niet te vinden, dat is zo specifiek. En het is heel leuk om die werelden te connecten. Het is echt West-Afrika meets moderne producties, zwaardere drums en een beetje Balkan en Midden-Oosten. Dat is gewoon heel vet en is nog niet echt vaak gebeurd.” 

Op de nieuwe plaat staat het nummer ‘Trippin on Borders’, een track over grenzen die door anderen zijn gelegd, maar waar je soms iets veel mooiers vindt wanneer je eraan voorbijgaat. “Grenzen bestaan altijd met een stukje niemandsland ertussen. Zoals op Schiphol, na de douane. In de Balkan zijn die grenzen gelegd door middel van bergketens of rivieren. Dus je moet vaak de rivier oversteken en op zo’n brug ben je dan dus eigenlijk nergens. Dat zijn voor mij toch wel de intrigerende plekken.” 

Bij het nummer ‘Trippin on Borders’ stelt Sekulović zich voor hoe het zou zijn als je een feest zou geven op die brug, daar waar niemands regels gelden. “Maar metaforisch gezien gaat de track over dat je de hele tijd tussen twee werelden zit, en dat je het gevoel hebt dat je een keuze moet maken. Maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet.” 

Door wat hij heeft meegemaakt, voelt de muzikant zich vaak in een niemandsland. “Ik voel mij niet Bosnisch, maar ook niet Nederlands. Ik zit overal altijd tussenin.” Bij maatschappelijke issues waarbij twee groepen tegenover elkaar staan, merkt de producer dat hij er altijd wel tussenin kan staan. “Ik kan alle kanten wel begrijpen. En toen dacht ik: stel je voor dat er een plek is waar je even uit de maatschappelijke idioterie kan stappen van wat jij vindt of ik vind. Wat boeit dat uiteindelijk allemaal? Laten we gewoon een avond dansen, dan heb je het niet over die dingen. Zintuigen aan en dansen; daar gaat heel de EP eigenlijk over.” 

Een feestje in niemandsland

Daarmee is het concept van de EP ‘Party In Nomansland’ een startpunt voor de gelijknamige dansavond. Want waarom zou je zo’n plek niet daadwerkelijk kunnen creëren? De muzikant pitcht het idee bij Effenaar-programmeur Robert Schaeffer, die enthousiast is. “De maatschappij is aan het verharden en mensen aan het polariseren, en ik geloof dat het mooie aan muziek is dat het een verbindende rol heeft”, legt Schaeffer uit. “Igor heeft gezien wat verdeling doet met de mens en het zit in zijn natuur om mensen en culturen samen te brengen.”  

Effenaar vormt met input van Sekulović het concept om naar een volledige feestavond en productie. Het is een avond die feestelijk en dansbaar is, waarbij je muzikaal gezien andere culturen voorbij hoort komen zonder te vervallen in traditionele muziek, vertelt Schaeffer. “Het is altijd een soort moderne interpretatie van stromingen die we kennen uit andere culturen.”

Met ‘Party In Nomansland’ willen Sekulović en Effenaar mensen met allerlei verschillende achtergronden samenbrengen, zowel op de dansvloer als op het podium. En dat laatste uit zich in een bont gezelschap van artiesten op de line-up en een fusion van verschillende stijlen. Ook live zullen de acts met elkaar samensmelten. Tijdens ‘Party In Nomansland’ worden er op het podium samenwerkingen gecreëerd door het begin van de ene act over te laten lopen in het einde van de ander. Naast deze creatieve live jamsessies, zal Sekulović de acts ook uitnodigen om een samen met hem een nieuwe track te maken in zijn studio. Hierdoor wordt iedere editie en muzikale trip vereeuwigd in een unieke souvenir. 

Igor Party In Nomansland
Foto: Persfoto This Is LOVSKI

Een community van locals en internationals

Eindhoven heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een internationale stad, met een zeer diverse groep expats en internationale studenten. Partner ASML ziet onder haar werknemers een behoefte voor meer connectie met de stad en haar inwoners. En dat is precies de rol die Sekulović wil vervullen in Eindhoven; een verbindende factor zijn.  

Het meesterbrein achter het feest hoopt mensen een mooi moment te bezorgen, dat zich niet beperkt tot slechts één avond. “Het lijkt me tof als mensen weggaan en denken: Ik heb echt bijzondere personen ontmoet, daar ga ik snel eens mee koffiedrinken. Uiteindelijk lijkt het me leuk om een soort beweging te kunnen zijn, iets wat mensen helpt met het samenkomen en alles wat mooier maakt in plaats van minder mooi.” 

Uiteindelijk willen Sekulović en Effenaar met ‘Party In Nomansland’ een betrouwbare gids ontwikkelen voor de stad en een community opbouwen voor iedereen met een international state of mind, die zich graag laat inspireren door andere culturen en openstaat voor nieuwe connecties. “Hoe vet is het als we straks een community hebben en ook spontane kleinere party’s kunnen organiseren, zoals een BBQ in het park. Zo leer je niet alleen elkaar, maar ook de stad kennen”, sluit de muzikant af.  

Op vrijdag 28 april ga je tijdens 'Party In Nomansland' los op de lekkere tunes van Jungle By Night en This Is LOVSKI. Ook komen de leukste plaatjes voorbij met Discos Horizontes en DJ Versano + Be The Discoball. Bij zijn? Scoor dan snel je tickets:

'Party In Nomansland' wordt ondersteund door Stichting Cultuur Eindhoven, het Brabant C Fonds en ASML. Sekulović "Ik ben heel blij en dankbaar dat zij financiële bijdrages beschikbaar hebben gesteld voor de ontwikkeling van het concept Party in Nomansland." 

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12