Ga direct naar: Hoofdinhoud
These New South Whales

Punk en comedy hand in hand met These New South Whales

AuteurRenia Heeringa

Één van de beste punkbands uit Australië

Bij de leden van These New South Whales stroomt geen bloed door de aderen, maar pure entertainment. Ze worden niet alleen onthaald als “een van de beste punkbands van Australië” in de pers, maar spelen ook de hoofdrol in een eigen serie op Comedy Central en maken een podcast over punk die vorig jaar nog werd opgenomen in Spotify’s top vijf muziek podcasts. Wat begon als een passie voor parodie en een absurdistisch gevoel voor humor, maakte al snel plaats voor creativiteit en experiment terwijl ze ook trouw blijven aan de echte geest van punk. En daarmee zijn ze misschien ook nog wel eens één van de meest veelzijdige bands die je gaat tegenkomen.

De punk Flight of the Conchords

Hou je net zoveel van een lach als van een gitaarriff, dan zit je bij These New South Whales goed. Hun gelijknamige comedyshow werd door pers bestempeld als “de punk Flight of the Conchords” (NME) of “de beste mockumentary sinds Spinal Tap”. In de show gaan de bandleden aan de haal met het leven als rondreizende punkband, en de daaraan verbonden verhalen die even schandalig als herkenbaar zijn. Daarbij putten ze overigens evengoed uit eigen ervaring; van chaotische ontmoetingen onderweg tot grappige inkijkjes in de levens van de bandleden. En omdat muziek natuurlijk niet kan ontbreken, staan de afleveringen vol komische sketches met een muzikale twist of humoristische liedjes. Het viertal bewijst niet alleen super origineel te zijn, maar ook dat punk en comedy prima hand in hand gaan.

What A Great Punk

Daar stopt hun bereik nog niet; twee leden van de band zijn ook co-hosts van de What A Great Punk podcast die binnen de alternatieve comedy scene inmiddels een cultstatus heeft verkregen en vorig jaar eindigde in de top vijf muziek podcasts van Spotify. What A Great Punk kleurt niet binnen de lijntjes van conventionele interview formats, maar voelt meer als een levendig gesprek tussen vrienden met een gedeelde liefde voor de punkcultuur. Je hoort er anekdotes van het leven on the road, behind-the-scenes verhalen van de studio en reflecties over de uitdagingen en hoogtepunten van het zijn van een punkband in deze tijd. Mét een hele rits aan leuke gasten - leden van de The Cure, Amyl and the Sniffers en Shame kwamen al voorbij. Een luistertip voor iedereen met een liefde voor de punk community en voor het genre.

Rebelse cocktail van experiment en humor

TNSW live

In hun muziek doen ze het ook net iets anders dan je van andere punkbands gewend bent. Ja, je hoort de snelle gitaarriffs, stuwende baslijnen en het energieke drumwerk die je kent van klassieke punk. Maar met invloeden van verschillende genres en teksten die doorspekt zijn van humor en satire ontstaat ook iets unieks. Het laatste album TNSW (2022) is een rebelse cocktail van de rauwe kracht van punk, het experimentele randje van post-punk en een flinke dosis eigen persoonlijkheid. Het soort rauwe en ongefilterde DIY-energie dat je wilt zien in een zweterige zaal. Op vrijdag 8 december in het Stroomhuis!

These New South Whales
Punk en comedy hand in hand met These New South Whales