Ga direct naar: Hoofdinhoud
Hieroglyphics

Hieroglyphics voor de eerste keer ooit in Nederland!

Een viering van hiphopjubileums in Eindhoven

AuteurJoep Scheepers

Een viering van hiphopjubileums in Eindhoven

Het uit Oakland afkomstige Hieroglyphics is een van de meest invloedrijke en vooruitstrevende underground hiphopcollectieven allertijden en komt dit jaar voor de eerste keer ooit naar Nederland! De groep, bestaande uit 9 hooggewaardeerde MC’s; Phesto, A-Plus, Opio en Tajai van Souls of Mischief, Del The Funky Homosapien, Casual, Pep Love en Domino, komt niet zomaar. Tijdens hun bezoek vieren we het 50 jarige bestaan van hiphop, het 25 jarige bestaan van hun hiphopclassic ‘3rd Eye Vision’ en het 30 jarige bestaan van de Souls of Mischief classic ’93 ‘Til Infinity’. Genoeg reden voor een goed feestje in Eindhoven!

93 ‘Til Infinity

In 1993 kwam het album ’93 ‘Til Infinity’ van Hiero-leden Souls of Mischief uit. Het album is een hiphopmeesterwerk en is een van de eerste classics die ontstond uit de West-Coast underground. In plaats van de gangsterrap, die daar toentertijd zeer populair was, wist de groep zich te onderscheiden door de focus te leggen op emotionele en persoonlijke teksten. Het album staat vol met slimme bars, geestige punchlines, ingewikkelde rijmschema’s en patronen over een productie van jazzy, soulvolle beats die je laten denken aan het werk van rapformaties zoals A Tribe Called Quest of De La Soul. Het titelnummer van dit album, ‘93 'Til Infinity’, is een van de grootste hiphopclassics ooit. Ondertussen zijn er veel herinterpretaties van dit nummer gebruikt door o.a.  Big K.R.I.T., Freddie Gibbs , Joey Bada$$ , J Cole en Kanye West.  

3rd Eye Vision

Het eerste album van Hieroglyphics, ‘3rd Eye Vision’ (1998) bouwde voort op de legacy die Souls of Mischief hadden ontwikkeld. De sound van dit album bleef trouw aan het geluid waar Souls of Mischief bekend om stonden, terwijl het op comfortabele wijze nieuwe hooggewaardeerde rappers toevoegde aan de nieuwe formatie. Dat de leden van de groep op loopafstand van elkaar zijn opgegroeid, maakt hun samenwerking nog unieker. Het album zit vol met sterke, slimme bars, memorabele refreinen, unieke achtergrondstemmen en geweldig samenspel tussen de MC’s over ruige, melodieuze beats. Dit album symboliseerde de overgang van de groep van een groot label naar een onafhankelijk label, in een tijdperk waarin de meeste hiphopartiesten streefden naar contracten bij grote platenlabels.

Hiero Imperium

Hieroglyphics heeft altijd vastgehouden aan het behouden van onafhankelijkheid en creatieve controle. Met hun eigen label, Hiero Imperium, hebben ze een platform gecreëerd voor hun unieke geluid en visie. Door onafhankelijk te blijven, konden ze experimenteren en groeien op manieren die niet mogelijk zouden zijn geweest onder een groot label. Hun iconische logo, een gezicht met drie ogen, is uitgegroeid tot een significant symbool binnen de underground hiphopscene. Naast hun invloed in de hiphopscene hebben ze ook een brug geslagen naar de skatercultuur, waar hun muziek en stijl subculturen wist te verenigen.

Met succesvolle solocarrières en samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld Del The Funky Homosapien’s werk met Gorillaz, zijn Hieroglyphics gedurende hun hele bestaan altijd relevant en vernieuwend geweest en zijn ze een inspiratiebron voor veel rappers.

Woensdag 5 juni in Effenaar!

Hieroglyphics

Hun aankomende optreden in Eindhoven belooft een mix te worden van nostalgie en frisse energie, perfect om een aantal significante mijlpalen in de hiphopgeschiedenis te vieren. Omdat dit de eerste keer is dat de formatie in Europa tourt, kun je door aanwezig te zijn zelf een stukje hiphopgeschiedenis meemaken. Wil je dit niet missen? Scoor dan snel je tickets!

Hieroglyphics
Hieroglyphics voor de eerste keer ooit in Nederland! Een viering van hiphopjubileums in Eindhoven