Ga direct naar: Hoofdinhoud
Kraak & Smaak - Twenty

Drie hoogtepunten uit 20 jaar Kraak & Smaak

Van L.A. tot Glastonbury en terug naar de States

Kraak & Smaak viert 20e verjaardag!

Kraak & Smaak
Kraak & Smaak

Op zondag 17 september viert Kraak & Smaak hun 20e verjaardag in Effenaar! Om de voorpret wat te verhogen vroegen we het trio om drie hoogtepunten uit 20 jaar aan Kraak & Smaak geschiedenis. Als kers op de taart gaven ze ons zelfs een leuke bonus. Je lees het in de volgende slides. 

Eerste grote liveshow in Los Angeles

Kraak & Smaak - El Rey L.A.
Kraak & Smaak

Het was waarschijnlijk de tweede keer dat we richting de VS gingen, na een eerdere showcase op SXSW in Austin. Na ons eerste album ‘Boogie Angst’ in 2005 werden we flink gepusht door één van Californië’s grootste radiostations KCRW, en daaruit vloeide ook een optreden uit in één van de grotere zalen van LA, de ‘El Rey’. Een dolenthousiaste volle bak, 7 á 800 man - het begin van meerdere en regelmatige live en dj tours in de VS door de jaren heen. Gek genoeg is de prachtige lichtbak ons nog het meest bijgebleven; een typisch Amerikaans fenomeen dat je hier in Europa jammer genoeg nooit ziet!

Eerste keer Glastonbury Festival (UK)

‘Glasto', de moeder aller muziekfestivals mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje! Dat had wel wat voeten in de aarde, aangezien we op weg er naartoe panne kregen met de (niet-al-te-nieuwe-meer) nightliner, een gebroken wielas. Veel stress uiteraard, maar uiteindelijk net gehaald (na zes uur wachten op alternatief vervoer, oef.... Nu we er over nadenken hebben we altijd eigenlijk gedoe met optreden in de UK; vervoer, techniek... Er is altijd wel wat. Komt anderen dat bekend voor? Desalniettemin gaat het altijd nét goed, haha.

Joshua Tree Music Festival (USA), 2014 en 2017

Kraak & Smaak - Joshua Tree Music Festival

De VS blijft toch het live mekka voor ons, en deze shows waren wat betreft ook weer memorabel: een relatief kleinschalige ‘weekend-hippie gathering' midden in de bloedhete woestijn van het Joshua Tree National Park, Californië. Denk aan 'recreational drugs', naakt rondrennende en wild dansende mensen. Kortom, iedereen totaal uit hun plaat; de 60’s Summer of Love all over again. Hoewel het qua temperatuur daar richting Death Valley ging een prachtige verstilde en grootse omgeving, zeker in de schemering. Aanrader mocht iemand nog eens gaan roadtrippen in die contreien!

Bonus: Stroomstoring in Eindhoven

Wat ons overigens ook nog lokaal is bijgebleven: way back toen we in de kleine zaal van de Effenaar stonden, met de eerste live band ‘generatie’, was er opeens een grote stroomstoring in een deel van Eindhoven, alsook hier. Dus echt alles viel pardoes uit, midden in de show, waar kort daarna het volle zaallicht aanging. Staan we daar, kaal, en bijna niks meer kunnen doen, bek vol tanden en helemaal uit de flow. Onze toenmalige drummer en zanger, Ro Krom, loste dat toen geweldig op door een lange, akoestische live jam in te zetten - chapeau. Na pakweg een half uur konden we gelukkig alsnog de set afmaken.

Kraak & Smaak - Twenty
Drie hoogtepunten uit 20 jaar Kraak & Smaak Van L.A. tot Glastonbury en terug naar de States