Ga direct naar: Hoofdinhoud
Crack Cloud Tough Baby

Crack Cloud's 𝘛𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘉𝘢𝘣𝘺

Duik in de nieuwe plaat van dit post-punk collectief

AuteurRenia Heeringa
Crack Cloud members
by jmarigomen

“Music is an excellent way to let your anger out, put it all on paper”.

De derde plaat van het post-punk collectief opent met de woorden van Danny Choy, de vader van frontman Zach en gitarist Will Choy, die op 29-jarige leeftijd overleed.

In 'Danny’s message', zoals de titel van de openingstrack luidt, klinkt het advies van een vader aan zijn kinderen: maak muziek, uit je frustraties en sta er versteld van hoe goed zoiets voelt.

Muziek als artistieke uitlaatklep

Crack Cloud 2
Foto: Jennilee Marigomen

Het concept van muziek als artistieke uitlaatklep, of zelftherapie, is de band niet vreemd. De meerderheid van de bijna dertig leden van Crack Cloud ontmoetten elkaar in een verslavingskliniek, of door hun werk in de mentale gezondheidszorg. Door middel van kunst werkt de groep samen om elkaar te helpen in moeilijke situaties.

Een blik naar buiten

Crack Cloud

Waar Pain Olympics vooral een introspectieve plaat was over de donkere hoofdstukken in het leven van de bandleden, werpt Tough Baby meer een blik naar buiten ('The Politician' of 'Costly Engineered Illusion'). Op de plaat worden thema’s als emotionele evolutie, helen en veerkracht aangesneden.

“The potency of the imagination, the magic and mystery of our world and its history from an adolescent gaze. We wanted to fall in love with our craft again by recalling the mysticism of our youth.” - Crack Cloud over de titeltrack Tough Baby

Hoe het klinkt

Muzikaal gezien springt Tough Baby alle kanten op. Traditionele post-punk structuren worden verruild voor funky postpunkgrooves in combinatie met koorzang, uitbundige filmische arrangementen en piano (denk: Bowie). Hoewel geraffineerder dan zijn voorganger, is de plaat tegelijkertijd vreemder en misschien zelfs brutaler dan ooit. Op zondag 30 oktober zie je Crack Cloud live in het Stroomhuis!

 

Crack Cloud Tough Baby
Crack Cloud's 𝘛𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘉𝘢𝘣𝘺Duik in de nieuwe plaat van dit post-punk collectief