Ga direct naar: Hoofdinhoud
The Robert Cray Band

Story of soul and strings

Het verhaal van de legendarische Robert Cray

AuteurJoep Scheepers

Aftrap BRIDGE Guitar Festival

Robert Cray BRIDGE

Over minder dan twee maanden trapt Robert Cray samen met zijn band het BRIDGE Guitar Festival af. De vijfvoudig Grammy-winnaar is een iconische Amerikaanse bluesmuzikant en singer-songwriter. Zijn indrukwekkende carrière is geprezen met een plek in Blues Hall of Fame, evenals de prestigieuze Americana Music Awards Lifetime Achievement for Performance. Waar het allemaal begon? Je leest het hier.

Passie voor blues

De interesse in muziek werd bij Robert Cray aangewakkerd nadat hij een diepe duik nam in de uitgebreide platencollectie van zijn vader. Dit leidde tot zijn inschrijving voor klassieke pianoles tijdens zijn basisschooljaren en in zijn vroege tienerjaren begon hij met gitaarspelen. Eind jaren ’60 speelde hij tijdens zijn highschool jaren samen met de band ‘The One-Way Street’ de eerste covers. Tegen de tijd dat hij afstudeerde ontwikkelde Cray een passie voor blues en werd hij geïnspireerd door o.a. Albert Collins, Muddy Waters en Buddy Guy.

Oprichting en erkenning

In 1974 vormde Cray de eerste versie van zijn eigen band, The Robert Cray Band, en begon hij op te treden in lokale clubs en bars. Hun unieke mix van blues, soul en rock trok al snel de aandacht van de muziekscene in het noordwesten van de Verenigde Staten. Toen hij nog geen 30 was werd hij beschouwd als een fris, jong talent in een blues wereld die werd gedomineerd door oudere artiesten. Het grote keerpunt in Cray's carrière kwam met de release van het album "Strong Persuader" in 1986. Het album, met hits als "Smoking Gun" en "Right Next Door (Because of Me)", bracht Cray naar de voorhoede van de hedendaagse bluesmuziek en leverde hem met zijn band zijn eerste Grammy Award op.

Samenwerking met grote artiesten

Sindsdien heeft Robert Cray talloze albums uitgebracht en is hij blijven touren over de hele wereld. Keer op keer bevestigde hij zijn reputatie als een van de meest getalenteerde en invloedrijke bluesmuzikanten van zijn generatie. Hij stond regelmatig het voorprogramma van Muddy Waters, Eric Clapton en Bob Dylan en heeft ook het podium gedeeld met o.a. Buddy Guy, Eric Clapton en met Stevie Ray Vaughan tijdens zijn laatste concert.

Naast zijn muzikale prestaties is Cray ook geprezen om zijn sociaal bewuste songwriting, waarin hij thema's als liefde, onrecht en maatschappelijke kwesties verkent met een diepgaande en introspectieve benadering.

Op woensdag 29 mei in onze Grote Zaal!

bridge logo wit

Met zijn kenmerkende gitaargeluid, soulvolle stem en tijdloze nummers blijft Robert Cray een onmiskenbare kracht binnen de bluesmuziek, wiens invloed nog vele generaties zal voortleven. We zijn vereerd dat hij op 29 mei naar de Effenaar komt om dit opnieuw te doen tijdens BRIDGE. Zorg dat je erbij bent en dit niet mist!

BRIDGE is een 5-daags festival met concerten van wereldberoemde gitaarvirtuozen, intieme gratis concerten, een gear beurs en nog veel meer..

 

The Robert Cray Band
Story of soul and stringsHet verhaal van de legendarische Robert Cray