Ga direct naar: Hoofdinhoud
BIG SPECIAL

Poëzie, passie en post-punk: BIG SPECIAL

Het verhaal achter het 'speciale' geluid

AuteurJoep Scheepers

Wederkeer in Eindhoven

Na een bomvolle Altstadt op zijn kop te hebben gezet tijdens Hit The City, keert het Britse duo BIG SPECIAL terug naar Eindhoven voor een show in onze Kleine Zaal. Afkomstig uit de geïndustrialiseerde Black Country in Birmingham, zingt en rapt Joe Hicklin erop los en Callum Moloney ondersteunt dit met zijn knallende drums. Hicklin integreert rap en post-punk in zijn muziek en heeft daarbij de vastberadenheid van een blues-, soul- of gospelzanger. Hiermee weet het duo een heel speciaal geluid te creëren, maar hoe kwam dit tot stand?

Liefde voor poëtische expressie

De kiem van Joe Hicklin's passie werd al vroeg gezaaid, op een leeftijd van slechts zes jaar, bij het beluisteren van 'Bohemian Rhapsody'. De diepgaande betekenis en kracht van de tekst van dit iconische nummer raakte hem tot in de kern. Het was een ervaring die zijn liefde voor poëtische expressie creëerde, een bewondering voor de kunst van het creatief verwoorden. Vanaf dat moment was hij gefascineerd door de kracht die schuilt in de kunst van het zeggen van dingen op een inventieve en vernuftige manier.

Verliefd op schreeuwen

BIG SPECIAL
Richard Mukuze

In de loop der jaren groeide Joe Hicklins' passie voor poëzie verder. Hij begon met het schrijven van gedichten en ontwikkelde zich later tot een singer-songwriter. Maar al snel voelde hij de drang om een andere richting in te slaan. Hij werd verliefd op het ‘uitschreeuwen’ van zijn gedichten en integreerde steeds meer spoken word in zijn muziek, zoals bijvoorbeeld bij hun nieuwste single: 'BUTCHER'S BIN.'

De hereniging en het ontstaan

Vervolgens herenigde Hicklin met Callum Moloney, zijn bandgenoot tijdens zijn studie, die toentertijd in function bands speelde en een sessiedrummer was. De samenwerking voelde al snel heel goed aan en Joe vond inspiratie voor nieuwe muziek in zijn vroege demo’s (zoals 'This Here Ain’t Water'). Samen met producer Michael Clarke ontwikkelden ze hun materiaal verder, verrijkt door liveoptredens, waardoor ze tijdens de corona-lockdown veel inspiratie kregen om aan nieuwe muziek te werken en een onderscheidend geluid te creëren.

Hun geluid, een mix van invloeden zoals o.a. Sleaford Mods en Tom Waits, snijdt diep, met nummers die persoonlijke en sociale kwesties aansnijden.

Dinsdag 28 mei in onze Kleine Zaal!

Hicklin schrijft over wanhoop en strijd, over een Groot-Brittannië in verval, over het vinden van trots op je donkerste momenten, over hoe de echte klassenoorlog in Groot-Brittannië altijd naar beneden gaat. Het zijn liederen van hoop, wanhoop en nog eens hoop, dat de ‘goede mensen’ uiteindelijk winnen. De band, BIG SPECIAL, streeft naar authenticiteit en eerlijkheid in hun muziek, met een scherp oog voor de realiteit van het leven. Ze brengen hun soulvolle en kwetsbare punk op dinsdag 28 mei naar onze Kleine Zaal.

BIG SPECIAL
Poëzie, passie en post-punk: BIG SPECIALHet verhaal achter het 'speciale' geluid