Ga direct naar: Hoofdinhoud
vicwillems estherdejong

Wegdromen bij verhalende poëzie van Vic Willems en Esther de Jong

AuteurLotte Stultiens

Vic Willems

vic willems
Foto: Judith Bel

Kleine liedjes met grote thema's maken zonder pathetisch te worden: dat is de kracht van de Utrechtse Vic Willems. Hij weet niet alleen zijn eigen gevoelens te vangen in zijn muziek, maar ook die van een hele generatie. In 2016 won hij met zijn oprechte Nederlandstalige nummers dan ook de Grote Prijs van Nederland. Door een vleugje elektronica over zijn melancholische pop heen te gieten, weet hij de juiste snaar te raken.

vw
Foto: Isabel van der Vlugt

Denkend aan volledig Nederlandstalige muziek, verwacht je minder snel dat dit ook in het buitenland wordt opgemerkt. Toch viel Vic op bij Engelse collegamuzikant Fink. Zo liet hij Vic tekenen bij zijn kersverse label en was hij betrokken bij de opnamen van EP Doe Wat Je Leuk Vindt. Ook Nederlandse grote namen als Spinvis en Daniël Lohues zijn te spreken over Vic zijn muziek. “Ik heb altijd geprobeerd zo eerlijk mijn belevingswereld op te schrijven. Zowel de grote als de kleine momenten. De mooie en de pijnlijke naast elkaar, zonder daarover te oordelen.'' En dat hoor je.

Esther de Jong

edj
Foto: Jantina Talsma

Bij de Dokkumse Esther de Jong werden de ongeveinsde teksten van o.a. Robert Long er met de paplepel ingegoten. Zwaarmoedig, maar zeker met een vleugje humor. In haar muziek duikt ze niet weg van graven naar visies, gedachten en emoties. In de lijn van artiesten als Father John Misty en Wende weet ze haar innerlijke wereld te vertalen naar het podium waardoor ze je zeker weet te betoveren. 9 juni kwam haar debuutalbum “Even over leven” uit onder het label van Excelsior Recordings.

estherdj

Op debuutalbum Even over leven vertaalde Esther dagboekschrijfsels naar liedjes. Hiermee geeft ze ons een klein inkijkje, heel even, in haar leven. “Wat ik bij dit album voornamelijk hoop is dat er mensen zijn die zich in de verhalen herkennen. Voor mij is het er nu uit en voor u is het om in u op te nemen en mee te laten voeren.” 

vicwillems estherdejong
Wegdromen bij verhalende poëzie van Vic Willems en Esther de Jong