Ga direct naar: Hoofdinhoud
GZA Story Card front

GZA, "The Genius"

Een van de meest toonaangevende rappers van de jaren 90

AuteurJoep Scheepers

Een van de beste tekstschrijvers uit de hiphop

GZA

Bij GZA - echte naam Gary Grice - is het lastig om een keuze te maken waarover je moet beginnen, omdat er zo veel valt te vertellen over deze MC. Hij is al bijna 35 jaar aanwezig in het hiphoplandschap, vestigde zijn naam in deze periode en wordt vaak geprezen als een van de beste tekstschrijvers uit het genre. Samen met zijn neven Ol’ Dirty Bastard en RZA stond GZA aan de wieg van het legendarische collectief Wu-Tang Clan.

"The Genius"

Van alle Wu-Tang leden was GZA de eerste met een album op zijn naam. Het album “Words From The Genius” verscheen al voor de oprichting van Wu-Tang Clan. GZA is ook de oudste en meest ervaren rapper van alle Wu-Tang Clan leden. Hij bracht zijn eerste album nog uit onder de naam “The Genius”, maar tegen de tijd dat het eerste Wu-Tang Clan album uit kwam heeft hij dit veranderd naar GZA. Zijn eerste album had een hele andere sound dan de Wu-Tang sound die we nu kennen, en heeft vanwege gebrek aan promotie weinig aandacht getrokken.

Grote rol in het definiëren van de Wu-Tang sound

Waar Wu-Tang-sterren Method Man en Ol’ Dirty Bastard voor het coole en theatrale kozen, specialiseerde GZA zich in diepdoordachte teksten, complexe rijmstructuren en vocale behendigheid. Hij hielp al vroeg bij het definiëren van de Wu-Tang sound op debuutalbum waarmee de groep in 1993 doorbrak: 'Enter the Wu-Tang (36 Chambers)'. Naast Method Man is GZA - met 'Clan In Da Front' - de enige met een solo-track op dit album. 

“Liquid Swords”

Het debuutalbum van Wu-Tang Clan werd 2 jaar na GZA’s debuutalbum uitgebracht en dit was de grote doorbraak voor zowel Wu-Tang Clan als groep als voor de individuele leden. Het album Liquid Swords van GZA kwam 2 jaar later uit en hier zit echt een typische Wu-Tang stempel op gedrukt. Het album bevat meerdere samples uit kungfu films en zit vol referenties naar o.a. misdaad, filosofie en schaken. Het is een van de weinige niet-Wu Tang Clan albums waar wel alle Wu Tang Clan leden op staan.

Het concept achter het album

Wanneer aan GZA gevraagd wordt wat het concept is achter het Liquid Swords album, zegt hij het volgende: “Liquid Swords is een concept van tekstueel scherp zijn, stromend als vloeibaar metaal – zoals kwik, weet je? Het komt uit deze film, Legend of the Liquid Sword, waar mensen hun hoofd zouden afhakken, maar het zou nog steeds op hun schouders zitten. Niemand anders zou het merken, omdat het zwaard zo scherp was.” Liquid Swords staat nog steeds hoog aangeschreven als een van de beste releases in de Wu-Tang catalogus en een van de beste hiphopalbums ooit gemaakt.

Op woensdag 21 februari staat GZA in onze Grote Zaal!

Tijdens zijn concert treed hij op met live band “The Phunky Nomads” en zal hij zowel solonummers van het album Liquid Swords en zijn andere soloalbums als nummers van het Wu-Tang Clan ensemble uitvoeren. Genoeg redenen om het concert van deze legende in Effenaar niet te missen!  Wij verwelkomen GZA op woensdag 21 februari in onze Grote Zaal.

GZA Story Card front
GZA, "The Genius"Een van de meest toonaangevende rappers van de jaren 90