Ga direct naar: Hoofdinhoud
my baby header

In gesprek met: MY BABY

Over het nieuwe album 'sake sake sake'

AuteurRenia Heeringa
MY BABY 8
@notjustanione

Er is nieuw werk van MY BABY! Het vijfde album 'sake sake sake' werd geboren op de vooravond van een wereldwijde crisis. De bandleden werden gedwongen om in hun eigen psyche en persoonlijke motivaties te duiken en te leren hoe we omgaan met nieuwe frustraties en beperkingen.

We spraken de band over hun nieuwe album én elektronische sound aan de hand van vijf nummers. Lees verder ⇾

sake sake sake

sake sake sake 1

Waarom hebben jullie voor dit nummer als titeltrack gekozen? 
"We wilden afstand nemen van een conceptuele titel en voor iets abstracters kiezen. Iets wat een bepaald gevoel met zich meebrengt. Het woord 'sake' betekent ten behoeve van iets. Iets wat van belang is. Het ligt ergens tussen rijstwijn en een niet-gespecificeerd betekenisvol gegeven. Al is dat op zichzelf ook conceptueel. Daar ontkom je natuurlijk niet aan."

MY BABY 3
@notjustanione

Hoe is dit nummer representatief voor de rest van het album?
"Het album zweeft een beetje tussen een persoonlijke zoektocht en de confrontatie met maatschappelijke kwesties die je niet kunt aanvaarden of accepteren. Die twee uitgangspunten zijn natuurlijk aan elkaar verbonden. 'Sake sake sake' is eigenlijk een soort post-ironische vooruitblik op een dystopische toekomst, en het gevoel van leegte dat het met zich meebrengt. In die zin dekt het de lading van de plaat."

MY BABY slide 1
@notjustanione

"We zijn ons overal van bewust, maar nemen de toekomst niet serieus genoeg. Dat doet ons pijn, en we weten dat de gevolgen ons pijn doen. Dus het vooruitzicht is hoe om te gaan met de leegte versus het worstelen met een oplossing. We schommelen daar steeds tussen, maar tegelijkertijd behouden we hoop voor de toekomst."

it's a setup

MY BABY 2
@notjustanione

Jullie creëerden dit album grotendeels tijdens een pandemie. Toch zijn nummers als ‘it’s a setup’ echte dansvloervullers. Voelde dit ook als een contrast tijdens het maakproces? 
Eigenlijk valt dat wel mee. 'It's a setup' bevat ook de energie van het willen losbreken. En dat heeft iedereen wel ervaren. 

MY BABY 4
@notjustanione

Waar jullie eerder de hele wereld afreisden voor inspiratie, was dit tijdens het maakproces van dit album niet mogelijk. Heeft dit invloed gehad op jullie sound?
We hebben wel wat meer geluisterd naar elektronische muziek in die tijd, en ook besloten dat we qua productie meer die richting uit wilden. Voorheen was onze sound hybride: een soort blues techno waar de elektronische elementen door bespeelde instrumenten nagebootst werden en meer met een vintage karakter geproduceerd was. Dat hebben we een beetje laten varen.

stupid

MY BABY 10
Menno Fokma

In welk nummer komt dit het beste naar voren? 
Het nummer 'stupid' is een goed voorbeeld. Daar hebben we een vrij minimalistische versie van onze dance sound neergezet. Maar wel een sound die het meest overeenkomt met het prototype dat in ons hoofd zat.

MY BABY 2
@notjustanione

Jullie werkten op dit album ook samen met Steve Dub, bekend van zijn werk voor onder meer The Chemical Brothers. Was het een bewuste keuze om een meer elektronische richting op te gaan? 
Het was zeker een bewuste keuze. We waren al bezig met vooral onszelf samplen in combinatie met live tracken. Maar we zochten iemand die ervaring had om dat allemaal bij elkaar te brengen. De mogelijkheid om met Steve Dub te werken, was voor ons natuurlijk heel interessant. Het was ook een goede match: van zijn expertise en zijn gevoel voor mixen hebben we veel geleerd.

no answer & fixed/broken

MY BABY 5
@notjustanione

Op jullie vorige albums waren de teksten cryptischer; ze werden geschreven door de ogen van een zelfgemaakte muze. Op dit album zijn de teksten wat meer introspectief?
'No answer' en 'fixed/broken' zijn voorbeelden van nummers waarin teksten wat meer gericht zijn op persoonlijke struggles. Je zoekt naar verbondenheid en iets van waarde en soms is dat er even niet. Je komt uiteindelijk wel uit bij een vorm van acceptatie en liefde, maar dat blijft een worsteling. Daar moet je vrede mee zien te hebben.

a dream i dream

MY BABY 9
Menno Fokma

Dit album is tijdens de pandemie herschreven en hervormd. Wat is er veranderd ten opzichte van de eerste opzet?
In eerste instantie hadden we bedacht om een minimal dance plaat te maken. We kwamen uit op vrij experimentele tracks.Tijdens de pandemie wilden we daar toch iets meer songwriting aan toevoegen. Dingen concreter maken. Op een gegeven moment wil je toch iets meer communiceren. Ik denk dat de pandemie daar deels mee te maken heeft... Dat je het gevoel van dat moment duidelijker wil delen.

MY BABY 7
@notjustanione

MY BABY is altijd op zoek naar nieuwe geluiden en richtingen. Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten? 
Misschien dat de volgende plaat wel een minimal experimental plaat wordt. Of juist een akoestische folk plaat? Waarschijnlijk wordt het weer iets daar tussenin, haha.

my baby header
In gesprek met: MY BABYOver het nieuwe album 'sake sake sake'