Ga direct naar: Hoofdinhoud
ss sc

De barricade op met Sophie Straat

Schoppen tegen taboes over maatschappelijke misstanden

AuteurLotte Stultiens
sophie/davy
Foto: Davy de Lepper

''Weer een stap achteruit, is er dan niemand die schreeuwt?!'' De Amsterdamse Sophie Straat maakt de teksten waar een hele generatie zich maar al te goed mee kan identificeren. Van maatschappelijke misstanden zoals de huizenmarkt, het koningshuis en gentrificatie: samen met haar compagnon Wieger Hoogendorp schopt ze tegen verschillende taboes aan. 

Sophie Straat Stroomhuis
Sophie Straat tijdens Hit The City 2022 | Foto: Dick Pennings

Met haar catchy levensliederen heeft ze inmiddels miljoenen streams verzameld. Van ''Tweede Kamer'' samen met Goldband tot ''Wat is het kut om agent te zijn'': het is vrijwel onmogelijk om stil te blijven staan tijdens haar set. In 2021 schitterde ze tijdens Hit The City nog in het Stroomhuisje, wat gelijk uitgeroepen werd tot een van haar favoriete podia. Met elke show blijft ze bewijzen dat ze de onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangers is gebleken.

Smartlap Is Niet Dood!

sophiestraat header
Foto: Lucca Roelvink

Na het ontvangen van een Edison voor haar album 'T is niet mijn schuld' verscheen begin dit jaar 'Smartlap Is Niet Dood'. Na shows op o.a. Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole en Into The Great Wide Open, brengt ze op 11 november een bezoekje aan onze Kleine Zaal. Dat wordt meeschreeuwen en moshen, maar ook de verbinding voelen met elkaar. Want dat is Sophie haar kracht: saamhorigheid creëren, een boodschap meegeven en een uitlaatklep bieden. En laat dat nou precies zijn wat de jongere generatie nodig heeft in deze tijd.

ss sc
De barricade op met Sophie StraatSchoppen tegen taboes over maatschappelijke misstanden