Ga direct naar: Hoofdinhoud
Bongeziwe Mabandla

Bongeziwe Mabandla, de enigmatische geest van Afrikaanse soul

AuteurJoep Scheepers

Wie is Bongeziwe Mabandla?

Bongeziwe Mabandla

Bongeziwe Mabandla is een bijzondere Zuid-Afrikaanse muzikant, gevestigd in Johannesburg. Hij maakt een eclectische mix tussen traditionele Xhosa folk met hiphop/r&b en elektronische invloeden die neigen naar neo-soul, begeleid door gitaar. Mabandla groeide op met zingen in de kerk, thuis en tijdens het spelen op school, in het landelijke stadje Tsolo in de Oost-Kaap.  

De ontwikkeling van zijn interesse in muziek

Bongeziwe Mabandla
Source: Travys Owen

Toen hij opgroeide hield hij, net zoals de meeste kinderen van zijn leeftijd, van R&B. Dit wekte zijn interesse voor muziek. Hij luisterde meestal naar de radio en maakte zijn eigen cassettebandjes van liedjes die op de radio werden afgespeeld. Ondanks dat hij naar eigen zeggen een gelukkige jeugd had, leefde hij wel in armoede. Hierdoor werd hij soms genoodzaakt om creatief te zijn, er was tenslotte niet zo veel geld.  

Overstap naar folkmuziek

Bongeziwe Mabandla
Source: Travys Owen

Op latere leeftijd wekte folkmuziek juist meer interesse bij Bongeziwe. Wat hem hierin aantrok was het verdriet en het vertellen van verhalen over de behoeften en worstelingen van mensen die zich onrechtvaardig behandeld voelen. En laat dit nou ook hetgeen zijn waar hij zelf zo goed in is. Zijn beklijvende en uitzonderlijke stem brengt ​​betekenisvolle boodschappen over het leven in de Oostkaap en weet daarnaast een goed beeld te schetsen van het hedendaagse leven in het stedelijk-Afrikaanse landschap. 

Ontwikkeling van zijn geluid

Gedurende zijn carrière heeft Mabandla zijn geluid met elk album verder ontwikkeld. Hij verandert zijn geluid door muziek vanuit zijn hart te maken en mee te evolueren met de huidige trends waar nodig. In dat proces is experimenteren belangrijk. Op zijn eerste album schreef hij vooral over wat hij meemaakte. Bij zijn tweede album werd in het schrijfproces meer gefocust op spiritualiteit en het derde album ging meer over relaties en de liefde. 

‘amaXesha’

Met zijn nieuwste album, amaXesha, wilde hij iets "superexperimenteel en artistieks" doen, zei hij. De verandering in zijn sound zorgt ook voor veranderende thema's in zijn songwriting. Op dit album laat hij zien dat hij is uitgegroeid tot het nieuwe gezicht van de Afrikaanse folk. Hij is erin geslaagd om zowel originele en moderne klanken als melancholische, spirituele, dansbare en vrolijke klanken in zijn album te verwerken. En al deze klanken sluiten naadloos op elkaar aan waardoor ze een prachtig geheel vormen.  

Op vrijdag 23 februari te bewonderen in Effenaar

Bongeziwe Mabandla
Source: Travys Owen

Met zijn betoverende stemgeluid en zijn schitterende, warme stem zal hij gegarandeerd zorgen voor een unieke avond. Je hoort de passie en oprechtheid in elk woord dat hij zingt. Bongeziwe geeft het perfecte voorbeeld van een artiest waarvan we de taal niet hoeven te begrijpen om enorm te kunnen genieten van de muziek. Op vrijdag 23 februari is Bongeziwe live te bewonderen in onze Kleine Zaal. 

Bongeziwe Mabandla
Bongeziwe Mabandla, de enigmatische geest van Afrikaanse soul