
Van zwerfafval tot soundwave: de beweging van Kin'Gongolo Kiniata
Struinend door de hectische straten van de hoofdstad Kinshasa vonden deze muzikanten niet alleen elkaar, maar ook hun instrumenten. Het Congolese gezelschap Kin’Gongola Kiniata wapent zich met zelfgemaakte percussies en gitaren gemaakt van pannen, flessen en ander zwerfaval. Daarmee vertalen ze het chaotische leven in Congo naar hun eigen mix van Afropop, funky grooves, elementen van elektronische muziek en Congolese ritmes.
De vijf upcycling professionals kiezen er niet zomaar voor om hun instrumenten zelf te bouwen. Vervuiling is een groot probleem in hun thuisbasis. De Congolese hoofdstad produceert per dag maar liefst 10.000 ton afval, dat bij regen door de straten en rivieren wordt verspreid. Dat moet anders, vindt de band. Met het hergebruik van materialen willen ze anderen bewust maken van hun ecologische impact.
Rebelleren tegen de oorlog
Hoewel de opzwepende muziek van Kin’Gongola Kiniata aanzet tot dansen, roepen ze ook op tot verzet. De groep put voor zijn muziek inspiratie uit de situatie in Congo, waar de oorlog nog altijd in alle hevigheid woedt. Met hun nummers doen ze een oproep tot sociale rechtvaardigheid, rebelleren ze tegen de oorlog en proberen ze hoop te bieden aan de jeugd van Kinshasa. Dit alles bezingen ze in hun moerstaal Lingala, de taal die de boventoon voer in en rondom Kinshasa én in de Congolese muziekindustrie.

Met hun eerste EP ‘Moto’ op zak zette de groep de Lima van Lowlands op z’n kop in 2024. Of zoals 3voor12 het schreef: “De Lima is vanaf het begin helemaal aan. Spectaculair is de xylofoon van oude flessen wasmiddel, die met vergane slippers wordt bespeeld. En wie wist dat een oude televisie zo goed dienst kon doen als kickdrum?”
Now they’re back! Op 28 maart komen ze onze Kleine Zaal vullen met hun dansbare beats en funky tunes. Het debuutalbum dat op 7 maart uitkomt is dan letterlijk nét van de pers. Meemaken? Scoor snel je tickets via de volgende slide
