Programma The Night Of The Unexpected 2012 bekend

Avontuurlijke muziekliefhebbers komen op 8 september aan hun trekken op de jaarlijkse Night Of The Unexpected. De korte optredens door de hele zaal zorgen voor een bijzondere muziekbeleving. Op het programma staan: Jameszoo + live band, werk van Jonny Greenwood door het Conservatoriumorkest, Nate Wooley, Kapok met het Ragazze Kwartet, Jesca Hoop, werk van Michael Gordon  en Sergey Khismatov door Slagwerk Den Haag en TROMP Concourswinnaars en Monica Germino met werk van Annie Gosfield. De aankomende editie markeert een jubileum: het is de tiende Night of the Unexpected in deze vorm, gecureerd door een redactie onder leiding van Roland Spekle.

De jaarlijkse Night Of The Unexpected bestaat uit optredens uit de wereld van de experimentele elektronica en improvisatie, gecomponeerd repertoire en conceptuele popmuziek. Op deze manier laat The Night Of The Unexpected op een dynamische wijze een dwarsdoorsnede zien van de actuele stand van zaken binnen, aan de randen en op de snijpunten van deze avontuurlijke muziekstromingen. Begonnen als nacht van verrassing en experiment binnen de Gaudeamus Muziekweek is The Night of the Unexpected inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks ijkpunt voor liefhebbers van nieuwe muziek in Nederland, maar ook in het buitenland. Deze nights vinden plaats in Amsterdam, Utrecht en sinds twee jaar ook Eindhoven.

Er gelden twee regels:
1) de optredens zijn kort en krachtig;
2) de optredens vinden door de hele zaal plaats.

Programma 2012

Jameszoo + live band
Warme tropische samples, electronica en jazz door de Brabantse producer Jameszoo mét live band.

Werk van Jonny Greenwood (Radiohead) door het Conservatoriumorkest
Nederlandse première van een stuk van Greenwood als reflectie op componist Penderecki van hun gezamenlijke album. Naast gitarist/multi-instrumentalist van Radiohead is Jonny Greenwood componist op het gebied van klassiek, neoklassiek, avant-garde en elektro-akoestische muziek. Hij maakte soundtracks voor o.a. There Will Be Blood,  Norwegian Wood en We Need To Talk About Kevin. 

Nate Wooley
Voor deze avontuurlijke Amerikaan is de trompet meer dan een blaasinstrument; op de vreemdste manieren weet hij muziek uit zijn trompet te toveren. De Volkskrant onlangs: “Een van de spannendste en eigenzinnigste undergroundmuzikanten die dit jaar in Volga (op North Sea Jazz; red.) te zien zijn, is de Amerikaanse trompettist Nate Wooley.”

Kapok met Ragazze Kwartet
Eigenwijs trio (hoorn, gitaar, drums) dat onlangs de Dutch Jazz competition won en verbonden is aan Kytopia Records, het label van Kyteman. Een speciaal optreden samen met de charmante en avontuurlijke strijkers van het Ragazze kwartet.

Jesca Hoop
Als voormalig kindermeisje maakte ze al indruk op Tom Waits met haar zwoele stem en poppy folkmuziek met lichte electronica. Haar nieuwste album ‘The House That Jack Built’ kwam eind juni uit werd lovend ontvangen door de muziekpers. Op 15 juli was Hoop al te bewonderen op het Nijmeegse festival De Affaire.

Michael Gordons ‘Timber’ uitgevoerd door Slagwerk Den Haag en TROMP concourswinnaars
‘Timber’ zorgt vooreen bijna spirituele ervaring door de aanhoudende energie van roffels op simantra's (houten balken).De zes spelers begeven zich rondom het publiek om zo de rondzingende energie te versterken.

Sergey Khismatovs ‘Microphones Quartet’ door Slagwerk Den Haag en TROMP concourswinnaars
Vier slagwerkers ‘bespelen’ een vleugel. Khismatov neemt je mee op een reis door de binnenruimte van de piano. De jonge Russische componist Khismatov is genomineerd voor de Gaudeamus Prijs 2012.

Monica Germino met nieuw werk van Annie Gosfield
De sterk opkomende, verbluffende en betoverende Nederlandse violiste én zangeres Monica Germino voert een nieuw werk uit van Annie Gosfield, jurylid van de Gaudeamus Prijs 2012. ‘Her virtuosity was exhilarating’ schreef The Sunday Times (UK).

The Night of the Unexpected vindt plaats op zaterdag 8 september in de Effenaar, Eindhoven en is een samenwerking tussen de Effenaar, het Muziekgebouw Eindhoven en axesjazzpower

Voor meer informatie over het programma lees verder op www.thenightoftheunexpected.nl of ons agendapunt.