Effenaar tipt... Best Kept Secret

Dit weekend is het eindelijk zover: we mogen weer rondstruinen op de heides van de Beekse Bergen. Best Kept Secret staat voor de deur en we kunnen ons voorstellen dat je bij het zien van de timetable door de bomen het bos niet meer ziet. Er staat zóveel goeds! Om je wat wegwijs te maken, hebben onze marketeers Renia en Lotte zich over het programma gebogen. Ze geven je graag wat tips!

Foto: Jokko


Lotte tipt: 
Faye Webster
Vrijdag | The Secret, 17.00-17.45

Wanneer je naar Faye Webster luistert, heb je het gevoel dat je uitstapjes maakt naar de jaren 70, maar tegelijkertijd klinkt het als verfrissende, laidback r&b van nu. Ze steekt haar unieke retro sound in een modern country jasje, en dat maakt haar zo onderscheidend als singer-songwriter. ‘Better Distractions’ van haar laatste plaat ‘I Know I’m Funny haha’ werd door Barack Obama toegevoegd aan zijn lijstje van favoriete releases uit 2020. En terecht! De plaat laat je wegdromen en verlangen naar een zwoele, warme zomer, wat perfect tot zijn recht zal gaan komen op de vrijdagmiddag in het zonnetje.

Faye Webster - A Dream With a Baseball Player (Official Video)

Renia tipt:
Gustaf
Vrijdag | The Casbah, 19.15-20.00

Het doel van Gustaf is er één die schittert in eenvoud: je laten moshen. De female fronted band mag zichzelf een van de favorieten van de New Yorkse underground noemen, maar ook daarbuiten timmert het vijftal hard aan de weg. Zo werden ze vorig jaar bestempeld als dé act op de zaterdag van Le Guess Who en speelden ze uitverkochte zalen als support voor IDLES en Dehd. Dansbare art-punk met disco beats en scheurende gitaarlijnen, zoals Talking Heads, ESG en Parquet Courts dat ook goed kunnen. Het debuutalbum ‘Audio Drag for Ego Slobs’ (2021) kwam vorig jaar uit, en die is minstens zo leuk als de titel. Op de BKS-vrijdag brengen ze hun energieke live-show naar The Casbah. Met dat moshen moet het dan wel goedkomen.

Gustaf - Mine [Official Video]

Lotte tipt:
Sigrid
Vrijdag | Two, 19.15-20.15

Deze Noorse, jonge popster in wording is echt een feestje om naar te kijken. Zo op het eerste gezicht is ze eigenlijk heel gewoontjes gebleven. Vaak gekleed in een spijkerbroek en een wit t-shirt betreedt ze het podium, maar zodra haar eerste nummer ingezet wordt gebeurt er iets aanstekelijk bijzonders. Voordat je het door hebt sta je dansend mee te zingen met hits als ‘Don’t Kill My Vibe’ en ‘Sucker Punch’. Ze stond al eens op Glastonbury, won BBC Sound of 2018 en heeft inmiddels al miljoenen streams op haar naam staan. Kortom: een must-see om je weekend lekker vrolijk mee af te trappen, als je het ons vraagt!

Sigrid - Sucker Punch

Renia tipt:
Walt Disco
Zaterdag | The Secret, 14.00-14.45


Met een flinke dosis synths, harde drums en glamrock/new wave, zou het Schotse Walt Disco zo uit de jaren ’80 kunnen komen. Aankomende zaterdag maken ze van The Secret een retro dansvloer met queer artpop anthems in een stijltje die doet denken aan David Bowie. Zelf omschrijven ze zich als een band waarvan ze wilden dat die er was toen zij opgroeiden - zelfexpressie en zelfliefde zijn belangrijke en terugkerende thema’s - en wij zijn blij dat ze er nu zijn. Met heerlijk flamboyante outfits à la Rocky Horror Picture Show zijn ze ook nog eens een feestje om naar te kijken.

Walt Disco - How Cool Are You?

Renia tipt:
Kikagaku Moyo
Zaterdag | The Secret, 23.00-00.00

Als er dan toch één band moet zijn die je doet weglopen bij The Strokes, laat het dan deze zijn. Het afgelopen decennium nam Kikagaku Moyo je mee in zijn euforische wervelwind van psych, met invloeden uit krautrock, traditionele folk en 70’s rock. Nummers die je het ene moment laten wegdromen en je het andere weten te verpletteren. Vorige maand kwam het laatste album ‘Kumoyo Island’ (2022) uit. En met laatste bedoelen we voorlopig echt de laatste, want de band gaat er na dit jaar voor onbepaalde tijd tussenuit. Dit wil je gezien hebben!

Tip van ons: op zondag 28 augustus staat Minami Deutsch in onze kleine zaal. Deze Japanse band combineert krautrock en psychedelica doordenkt van 70’s invloeden met hier en daar wat elektronica, in de lijn van legendes als Kraftwark, Neu! en Can. Minami Deutsch maakt muziek onder het label van Kikagaku Moyo en is dan ook een tip voor liefhebbers!

Kikagaku Moyo - Dripping Sun (Live on KEXP)

Lotte tipt:
Carista (dj set)
Zaterdag | The Secret, 02.00-04.00

‘Be the change you want to see in the world’, luidt het motto van de Utrechtse dj Carista. Van verschillende optredens in eigen land tot Ibiza, Schotland, Australië en Marokko; wereldwijd weet ze de harten van het publiek te stelen. Op een energieke en veelzijdige manier verspreidt ze haar positieve energie als een warme deken over de stage heen. Het maakt eigenlijk niet uit hoe laat en waar, zodra je Carista ergens op de line-up ziet staan weet je dat je erbij moet zijn. Van jazzy soul naar disco en van boogie naar house, het wordt allemaal samengevoegd en omgetoverd tot een dansbaar feestje. Zo eentje waarvan je later aan al je vrienden wil vertellen hoe tof het was.

Carista | Boiler Room x Dekmantel Festival 2018

Lotte tipt:
Nilüfer Yanya
Zondag | The Secret, 17.30-18.15

Zelf zegt ze over haar muziek dat ze bang is dat de boodschap er dubbeldik bovenop ligt, terwijl er altijd een mysterieus grijs gebied ontstaat wanneer je probeert te omschrijven waar de teksten van Nilüfer Yanya over gaan. Er is alle ruimte voor fantasie en eigen invulling, maar toch herkenbaar en bovenal, super catchy! Haar werk is eigenlijk niet in één genre te vangen, het is een betoverende blend van indie rock, soul en dreampop. In haar laatste plaat ‘PAINLESS’ (door Pitchfork beoordeeld met een 8,4) gaat het productioneel dan ook alle kanten op. Opgekropte emoties vinden hun weg via haar muziek, en dat voel je. Zie het als een dagboek met een slotje, dat er even vanaf gaat zodra Nilüfer begint te spelen. Haar herkenbare stemgeluid neemt je mee op avontuur, wat live echt een beleving is!

Nilüfer Yanya - In Your Head (Official Video)

Lotte tipt:
Alberta Balsam

Zondag | Coney Island, 20.00-22.00

Deze uit Rotterdam afkomstige dj/producer weet precies hoe ze met hardware de beste techno maakt. Je kan erop wegdromen met je ogen dicht, of alvast voorzichtig jezelf warm dansen voordat je de zondagnacht in gaat. De beats van Alberta Balsam kunnen je doen denken aan Four Tet, maar dan met een dromerig en avontuurlijk eigen sausje eroverheen gegoten. Na sets op ADE, Grasnapolsky, en Modular Festival is het nu tijd voor Best Kept Secret.

Alberta Balsam at Dekmantel Connects 2020

Lotte tipt:
Automatic
Zondag | The Secret | 22.15-23.15

Of je nou een liefhebber bent van elektronische muziek, post punk, krautrock, synth punk, of misschien wel dit allemaal; Automatic gooit het in een blender voor je en het resultaat is een indrukwekkende live act. Het drietal uit Los Angeles weet donkere invloeden om te toveren in dansbare, pakkende songs. Minimalistisch, maar door de hypnotiserende stemmen gecombineerd met synthesizers is het bijna filmisch. Verwacht een visueel geladen show waarbij je word meegezogen in de wereld van Automatic. Een wereld waar je heel graag instapt en die je liever niet meer verlaat!

Automatic - New Beginning