In Memoriam Dj Lady Aïda

Na een kort ziekbed is de Eindhovense dj en grondlegger van de Nederlandse technoscene, Lady Aïda op 63-jarige leeftijd overleden. Aïda Spaninks groeide op in Eindhoven, waar ze haar carrière als dj begon in het Eindhovense café Cul Du Sac. Vanaf 1994 had ze haar eigen drukbezochte en geliefde clubavond ‘Fluid’ in de Effenaar. Dit waren bijzondere avonden van internationale allure én met een duur van 10 jaar, één van de langstlopende clubavonden van Nederland. “Toen ik met Fluid begon waren er in Amsterdam veel hippe feesten. Wat er in Amsterdamse disco’s als de Roxy en de It gebeurde, wilde ik juist niet. Daar was het ‘zien en gezien worden’. Bij Fluid hoefde dat niet zo,” aldus Aïda in het jubileumboek wat de Effenaar uitgebracht bij haar 40-jarig bestaan. In 2009 vertelt ze hierover zelf in aflevering 3 van House Heroes- portretten van Nederlandse dance pioniers: "Het was niet de dj die bepalend was voor een avond in de Effenaar, het was het concept Fluid, waarbij het publiek wist dat er een gast van internationale allure aanschoof." Aïda haalde de gasten bijna altijd zelf van het vliegveld en kookte gewoon thuis voor techno grootheden als Jeff Mills, Dave Clarke, Robert Armani en Darren Emmerson. Later draaide ze op grote festivals als Lowlands, Pinkpop en Awakenings. Ze schreef en publiceerde onder de naam Rebelbass columns voor o.a. OOR en 3 voor 12 en later begon ze onder dezelfde naam haar eigen dj-school, waar ze vele jonge dj’s met haar internationale ervaring, kennis en warmte de eerste stapjes in de dance scene heeft leren zetten. Ze vond het hierbij belangrijk jonge dj's de historie van de dance muziek bij te brengen.

"Techno is een ruwe bolster, blanke pit. Je voelt door de muzikale lagen heen de emoties van hardwerkende mensen in een industriële stad". 

In 2018 had Aïda de hoofdrol in de VPRO-documentaire ’30 jaar Dutch Dance’. Haar laatste optredens, de ‘Snooze Sessions’ vonden plaats in 2018 en 2019 in het Eindhovense Muziekgebouw en het Van Abbemuseum. Op 4 oktober wordt er op een bijzondere manier afscheid van haar genomen met een afscheidsceremonie die via een livestream te volgen zal zijn.

Effenaar wenst familie, vrienden, kennissen en fans van Lady Aïda veel sterkte.