Global Psych: Umut Adan + De Lorians + Naujawanan Baidar


Global Psych: Umut Adan + De Lorians + Naujawanan Baidar

Turkse psychfolk, Japanse jazzrock en Afghaans-Amerikaanse folknoise tijdens eerste Global Psych

Global Psych is grensverleggende muziek vanuit de hele wereld voor iedereen die graag ontdekt. 

Umut Adan
Umut Adan is een artiest uit Istanboel met invloeden van Turkse 70's psychedelica en Anadolu vertolkt in een Westerse singer-songwriter traditie. Zijn nieuwe album en eerste internationale release 'Bahar' kwam afgelopen jaar uit. De teksten vormen een sociaal commentaar op de tegenstrijdige spanningen in zijn thuisland.

De Lorians
De Lorians uit Tokyo bracht dit jaar haar gelijknamige debuutalbum 'De Lorians' uit waarop invloeden van de Canterbury scene en Zappa duidelijk hoorbaar zijn. Daarmee weet de band genres als jazzrock, progrock en psychedelica op een experimentele in een nieuwe vorm te gieten. Het vijftal onder leiding van Takefumi Ishida is dit najaar voor het eerst in Europa.

Naujawanan Baidar
Naujawanan Baidar is een vanuit Eindhoven opererende Afghaans-Amerikaanse folknoiseband. Oprichter N.R. Safi (The Myrrors) maakt hiermee een relatief verborgen culturele geschiedenis zichtbaar (Afgaanse cassette cultuur uit de jaren '70), terwijl ze deze tegelijkertijd in nieuwe niet eerder ontdekte context plaatsen. Het bewijs dat je ook zonder gitaren rock-n-roll kunt maken.

Umut Adan / Şeytanın Aklını Çeldim
De Lorians - Toumai [Official Video]
Naujawanan Baidar نوجوانان بیدار - Mohajerin