Come As You Are 2019: Navarone + Johan + Rick de Leeuw & band + Indian Askin e.v.a.


Come As You Are 2019: Navarone + Johan + Rick de Leeuw & band + Indian Askin e.v.a.

Het beste van drie decennia gitaarmuziek

Tijdens Come As You Are staat drie decennia aan gitaarmuziek centraal; van de grunge uit begin jaren negentig en dansbare Britpop tot energieke punk en powerpop van nu. Het festival geeft zowel bands een podium die door de jaren heen een grote rol gespeeld hebben in deze gitaargolf, tot aan de nieuwe helden die zich laten inspireren door 30 jaar gitaar.

Deze veelzijdige rockers braken dit jaar definitief bij het grote publiek door dankzij de deelname aan The Voice. Sinds 2013 zijn ze echter al kind aan huis in de Effenaar. Vier maal eerder met Navarone, maar ook als muzikanten van o.a. The Dutch Queen Tribute en Soundgarden Lives. Hun eigen werk is het perfecte huwelijk van al die invloeden: soulvolle grunge op 70’s leest.

De Nederbritpop van Johan maakt een geslaagde doorstart. De band rondom zanger/gitarist Jacob de Greeuw bracht in 2018 het nieuwe album ‘Pull Up’ uit vol gloedvolle gitaarliedjes zoals we ze alleen van hem kennen. Eind november van dat jaar bezegelden ze hun herstart met een succesvolle show in de grote zaal van de Effenaar. Dus is het een kleine stap om headliner te worden van een festival waar pure gitaarliedjes in de spotlight worden gezet.

‘Het Komt Nooit Meer Goed’, ‘De Jacht Is Mooier Dan De Vangst’ en natuurlijk ‘Met Hart En Ziel’: de nummers van de Tröckener Kecks zijn gegrift in het collectieve geheugen van de elke muziekliefhebber die tot een decennium geleden menig poppodium afschuimde. Nog nooit klonk de Nederlandse taal zo ruig als uit de schuurpapieren strot van Rick de Leeuw. En ondanks dat De Leeuw eerder zong dat hij nooit meer aan ons dacht, dachten wij wel heel vaak aan hem en zijn band. Dus komt hij terug, met de hits van vroeger en nieuw werk.

Hoe zou Guided By Voices klinken als ze door de broertjes Dewaele (die van Soulwax) onder handen zou zijn genomen? Een beetje zoals Indian Askin. Ze worden in de media omschreven als “nu-punk”, maar wat weet de media nu… Wij horen gewoon aanstekelijke liedjes, gemaakt met een lo-fi mentaliteit en hi-fi aanpak.

De mannen van Mozes and the Firstborn verwierven mede dankzij hun supercatchy single ‘I Got Skills’ internationale faam. Lowlands, een heuse tour door de VS en een contract bij het bekende garagelabel Burger Records; niets was te gek voor deze garagerockers. Maar na negen jaar hebben ze aangegeven even geen muziek meer te gaan maken. Gelukkig waren ze nog wel te porren voor een festivalshow op Come As You Are.

Cords is misschien wel bekender buiten onze landsgrenzen, dan in Nederland zelf. Want tel maar effe mee: John Peel was één van de eerste fans, ze tourden door Amerika en Australië en Steve Albini produceerde hun laatste album ‘Lunchbox’. Vorig jaar stond Simone al met haar Drive By Wire op Come As You Are en dachten we dat niet dichter bij het noisegoud van Cords konden komen. Maar zie hier: we kunnen meeschreeuwen met parels als ‘Gasping’ en ‘Eat Your heart Out!’ Nog nooit voelde bij het kortste eind hebben zo lekker. 

Met titels als ‘No Plans’, ‘6 Pack’ en ‘Never Gonna Get High’ weet je het eigenlijk al wel; dit is puberproblematiek verpakt in retestrakke poppunknummers. Alsof Ty Segall samen met leden van NOFX en Fountains Of Wayne is opgesloten in een kamer met goedkoop bier, wiet en DVD’s van Heartbreak High en Bill & Ted's Bogus Journey op repeat.

Rudeboy is geen onbekende op het podium van Come As You Are. Hij was eerder te gast bij de 90’s eerbetonen van Green Lizard. Hoog tijd om deze verhalenverteller eens met zijn eigen band uit te nodigen. En die nieuwe band heeft dan ook weer wel wat weg van een band met ‘Lizard’ in zijn naam, maar dan The Jesus Lizard. Jawel: Rudeboy spuugt zijn lyrics uit op venijnige noise met scherpe hoeken. Natuurlijk willen we ooit nog eens Urban Dance Squad op het podium van Come As You Are (hey… we mogen blijven dromen. We hebben dit jaar Cords al). Maar tot die tijd is The Cold Vein een heel fijn alternatief.

Er is nog hoop! Deze jonge honden gooien niet alleen invloeden van bekende bands als Nirvana, Hole en Sonic Youth in de blender. Maar we horen ook dat er brokken Shellac, Tad, Pixies, The Breeders, Babes in Toyland en L7 in hun Olvarit werd geprakt.

NAVARONE - Lonely Nights (official video)
Johan | Tumble & Fall
Indian Askin - Really Wanna Tell You
Rick de Leeuw - Kom dan naar mij LIVE
SØWT- HAHAHA (official video)