VPRO Medialab: Home Smart Home Night


VPRO Medialab: Home Smart Home Night

Film- en debatavond over de invloed van smart devices op ons persoonlijke leven.

Het internet komt ons huis binnen. Doodgewone apparaten zoals tv, koelkast, thermostaat wordt steeds vaker gekoppeld aan het internet. Deze apparaten, ook wel smart connected devices genoemd registreren alles, leggen gewoontes vast en voorspellen jouw gedrag. Data rondom jouw gebruik en gedrag wordt gedeeld met grote commerciële bedrijven die hier gretig op inspelen. Welke gevolgen heeft deze nieuwe technologie op onze relaties, identiteit en persoonlijkheid? Is er nog ruimte voor menselijk contact als we omringd zijn door slimme apparaten?

Deze vragen staan centraal tijdens de Home Smart Home Night van VPRO Medialab. We bekijken drie korte films van jonge filmmakers , die ieder een toekomstscenario schetsen van ons leven met smart connected devices. Na elke film gaan we in gesprek met deskundigen en verkennen we de nabije realiteit, morele dilemma's en ethische vraagstukken die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Steye Hallema laat ons beatboxen met Alexa, het spraaksysteem van Amazon en middels interactieve quiz gaat het publiek bij zichzelf te rade over komst van het slimme digitale systemen in ons huis. Deskundigen en sprekers zijn Wijnand IJsselsteijn (TUe), Elise Talgorn (Philips), columnist Hasna El Maroudi en filosoof Hans Schnitzler moderator: Veerle Devreese.

Korte films:

MAYA (Nils en Anouk Vleugels)
Tom’s digitale assistent weet eerder dan hij dat zijn vriendin hem gaat dumpen. Zij begint maatregelen te nemen om de klap voor Tom te verzachten - helpen deze nou of werken ze juist tegen hem?

RITA (Elly Scheele en Ivo van Aart)
Vluchteling Amina leert Nederlands praten met haar RITA-device die haar taal en uitspraak verbeterd, maar Amina komt in opstand als blijkt dat dit apparaat niet alleen haar taal beïnvloedt, maar ook haar manier van denken en leven.

ALEX (Levi Verspeek en Roman Strijbos)
In de jaren ‘70 ontvangt Peter de eerste primitieve uitgave van de home assistent: ALEX. ALEX houdt zijn baas nauwlettend in de gaten en speelt  data door zonder dat zijn baas daar vanaf weet. Op het moment dat Peter iets ernstigs overkomt, staat de ALEX voor een moreel dilemma: kijkt hij toe of grijpt hij in en onthult hij zijn ware identiteit?

Behind the scenes VPRO Home Smart Home - The Making of
Home Smart Home: MAYA - Invloed smart devices op relaties