Hollandse Kost Festival met o.a. Lucky Fonz III + Thijs Boontjes Dans & Showorkest


+ AAPNOOTMIES + Björn van der Doelen + Iris Penning + Thomas Pieters


Hollandse Kost Festival met o.a. Lucky Fonz III + Thijs Boontjes Dans & Showorkest

ollandse Kost, zo heet het nieuwe indoor herfstfestival waarbij alle acts zingen in onze moerstaal. Tegelijk met een aantal podia in Rotterdam trekken we in de Effenaar een flink vaatje Hollandse Nieuwe open. Op de planken van de kleine zaal laten Lucky Fonz III, AAPNOOTMIES, Thijs Boontjes Dans & Showorkest en Björn Van Der Doelen horen dat een goede Nederlandstalige songtekst uit meer diepgang bestaat dan smartlapperij als “ik zit te dromen, of jij zult komen”.  
In de foyer host POPEI een tweede podium met Brabants talent, waaronder Iris Penning en Thomas Pieters

Lucky Fonz III
“Ik wil een meisje” zong Lucky Fonz III en met die boodschap werd de singer-songwriter in een klap wereldberoemd in Nederland. Op zijn nieuwe album ‘In Je Nakie’ boetseert hij uit smartlappen, hip-hop, folk, drum ’n bass en happy hardcore heerlijke liedjes. Het resultaat is een frisse, brutale, eerlijke en bitterzoete Fonz, zoals je hem nog nooit eerder hebt gehoord.

AAPNOOTMIES
Alleen door de naam wordt je al nieuwsgierig naar deze Nederlandstalige indiepopband. De zoektocht van frontvrouw Dinaira Scheffers naar sound, tekst en gevoel heeft zich ontwikkeld in mooie, hoopvolle, kleine, bombastische, kinderlijke en volwassen liedjes waar iedereen een eigen nostalgisch beeld bij kan creëren. Dus oogjes dicht, snaveltjes toe en keihard luisteren en meedeinen.

Thijs Boontjes Dans & Showorkest
Thijs Boontjes was ooit toetsenist in de backing band van niemand minder dan Anouk. Zij is natuurlijk nobody’s wife en dus overleefde de band niet. Uit die scheiding ontstond het veelbelovende nieuwe Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, een funky rockband met uitstekende muzikanten en humoristische teksten in de moerstaal.

Björn van der Doelen
In 2006 verruilde de publiekslieveling van het Philipsstadion zijn kicksen definitief voor zijn gitaar. Intussen heeft hij een indrukwekkend cv opgebouwd met Brabants tv-werk, ondenkbare sportprestaties, theatrale samenwerkingen en natuurlijk fantastische Brabantstalige rootsalbums.


Het podium in de foyer, gehost door POPEI, is vanavond de plek voor de Brabantse talenten. Tot nu toe zijn Iris Penning en Thomas Pieters bevestigd. Hier  worden later nog een aantal namen aan toegevoegd.


Iris Penning
Poëtische pop, dat is een mooie alliteratie om de muziek van Iris Penning te omschrijven. In haar eentje vormt ze harmonieën met zichzelf; niet omdat ze schizofreen is, maar omdat ze een looppedaal gebruikt. Misschien is Penning meer een muzikale poëet dan een poëtische muzikant. Oordeelt u zelf.

Thomas Pieters
Soms met ironie, soms met nostalgie, maar vooral met een dikke vette knipoog relativeert Thomas Pieters in zijn catchy popliedjes alle zwaarmoedigheid in Brabant en ver daar buiten. De singer-songwriter wist zich de afgelopen jaren ook buiten Brabant op wonderlijke wijze in de kijker te spelen. Zo stond hij in een overvol Paradiso en zong hij met een kameel. Vandaag doet hij het met een gitaar.

Stijn Charpentier
Stijn Charpentier, ‘Che’ voor vrienden, een zanger met een akoestische gitaar en roots in de rebellie van hip hop. Tegenwoordig verpakt hij zijn teksten in gitaarliedjes waarin hij vertelt wat hij ziet, zoekt en vindt. Soms is het rustig, vaak energiek, met invloeden uit allerlei muziekstromingen. Maar het zijn de verhalen die voor de smaak zorgen. 

Martijn Kuyten
Sinds een jaar of vijf schrijft en zingt Martijn, zanger van Op Zoek Naar Johan, in het Nederlands; omdat het zijn moedertaal is en omdat z’n ma dan ook verstaat wat hij zingt. Vandaag is hij even niet Op zoek naar Johan, maar schuift hij aan om liedjes te zingen over liefde en eenzaamheid. En misschien ook wel over de bieb in Gemert.


Hollandse Kost vangt Hollandse Nieuwe: PingPongPoëzie
Het kostte de nodige uren met onze hoofden in de nek om al die verse visjes te proeven. Met schoongewassen handjes en onze tanden fris gepoetst kunnen we jullie vol trots melden: “Dames en heren, we hebben ‘m!” De Hollandse Nieuwe is: PingPongPoëzie! 

De naam is geen verwijzing naar welke vorm van smartlapperij dan ook. Dit zevenkoppige gezelschap uit Tilburg verrast je met een combinatie van muziek en theater. Daarbij toveren ze een veelvoud van genres uit hun instrumenten, van reggae tot folk en carnaval tot chansons.

Tijdschema Hollandse Kost Tijdschema Hollandse Kost