Cross-linx Festival


Neil Finn + Peter Buck (R.E.M.) + Glenn Kotche (Wilco) + Andrew Bird + The Notwist


Son Lux + Emilie & Ogden + Diamanda Dramm + Dawn of Midi + Third Coast Percussion + Konstantyn Napolov + Luke Deane & Ragnar Olafsson + On Filmore + Aart Strootman


Cross-linx Festival

Toerend indie-classical festival dat 25 februari naar het Muziekgebouw Eindhoven komt.

Cross-linx is een gevarieerde avond vol onverwachte verbindingen tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant-garde popscene. Het festival gaat niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden, maar presenteert het muzikale avontuur ook op onverwachte plekken binnen de concertzaal. 

Neil Finn & Glenn Kotche's Unlimited Orchestra
Neil Finn en Glenn Kotche werkten al eerder samen in Neil Finn’s samenwerkingsproject 7 Worlds Collide. Waren destijds vrienden als Johnny Marr (The Smiths), Eddie Vedder (Pearl Jam) en Radiohead-gitarist Ed O’Brien van de partij, deze keer gooien de heren het over een geheel andere… indie-classical boeg.  Met de strijkers, stemmen en blazers van Lunatree, Darin Gray op bas en visiting star Andrew Bird, ziet een compleet orkest het licht.  Verwacht the best of all worlds! Vakkundig door Finn en Kotche aaneen gesmeed tot een 75 minuten, grenzenloze songcyclus.

Neil Finn
Neil Finn, de woordkunstenaar, de componist, de frontman, het muzikale genie. We kennen de Nieuw Zeelander in vele gedaanten, als frontman en schrijver van Crowded House, als experimentele soloartiest, maar bovenal als garantie voor louter hoge kwaliteit. Al tijdens het succes van Crowded House neemt Finn verschillende soloalbums op waaruit blijkt dat hij meer kan dan wereldhits schrijven als ‘Weather With You’. Het elektronische experiment wordt niet geschuwd, wat vooral aantoont dat Finn niet in een hokje te plaatsen is. Een bruggenbouwer zoals we ze het liefst zien op Cross-linx.

Peter Buck (R.E.M.)
Peter Buck is met zijn kenmerkende gitaarspel uiteraard jarenlang de spil geweest van R.E.M., dat hoeven we vast niet uit te leggen. Minder bekend is dat hij door de jaren heen regelmatig optrad als producer voor gelijkgestemde geesten zoals The Feelies, Uncle Tupelo en The Fleshtones, dat hij gitaar speelde op albums van The Replacements, Billy Bragg en Eels, en dat hij ook nog bijkluste bij de ‘supergroup’ Bingo Hand Job, de Hindu Love Gods en bij Robyn Hitchcock. Op Cross-linx treedt Buck op met Glenn Kotche en Neil Finn als kernlid van het Unlimited Orchestra. Daarnaast is hij ook te bewonderen als speciale gast bij On Fillmore.
 

Glenn Kotche
Om Glenn Kotche af te doen met het predikaat 'drummer' en lid van de indiegrootheden van Wilco doet de man eigenlijk tekort. Niets is namelijk minder van toepassing op deze bijzondere percussionist en componist. Drie solo-studioalbums, vele samenwerkingsverbanden, met onder meer het Kronos Quartet, en optredens in oneindig veel -al dan niet tijdelijke- bands. De balans is essentieel voor Kotche, aan de ene kant de onrust van het leven als rockster, aan de andere kant het experiment en de muzikale uitdaging van een klassieke percussionist. Een balans en ervaring die in alle eerlijkheid te horen is zijn 'Monkey Chant' voor rock drumkit en percussie, geïnspireerd op Balinese dansmuziek.
 

Andrew Bird
Als een ware verkenner reist Andrew Bird langs vele verschillende genres en mogelijkheden. Immer gesteund door zijn geweldige viool- en sprookjesachtige fluitspel verkent de Amerikaan jazz, folk, klassiek, blues en rock ’n roll. Van grootse composities tot kleine priegelwerkjes, alles komt voorbij. Ogenschijnlijk soms wat warrig, maar altijd uiterst bijzonder. Bird stemt zijn muziek af op de avond, op het gevoel met de zaal, wat maakt dat ieder concert uniek is. Een artiest die je betovert met esoterische verhalen, klassieke bombast en nostalgische folk.

The Notwist (Performing Neon Golden)
The Notwist is een bijzondere band. De Duitse indierockers keerden een aantal jaren geleden met een nieuw album terug aan de top van het indielandschap, maar echte hits heeft de band niet op zijn naam. Wat ze wel hebben, is een album dat in zijn volledigheid een hele generatie inspireerde en beïnvloedt heeft. Neon Golden scoort bij Pitchfork een verbijsterende 9.2 en dit meest dansbare en poppy album bezorgt het Duitse viertal een wereldwijde bekendheid. Tijdens Cross-linx zal The Notwist Neon Golden integraal ten gehore brengen, wat de band nog maar één keer eerder deed - een unieke gelegenheid dus om een van de indietronic pareltjes van deze eeuw live te beleven.

Son Lux
Son Lux is de artiestennaam van zanger, componist en multi-instrumentalist Ryan Lott. De Amerikaan produceerde beats voor rappers, werkte met Sufjan Stevens en Lorde en heeft naast verschillende soundtracks voor films ook meer dan vier studioalbums op zijn naam staan. Een veelvraat dus, die met zijn elektronisch gelaagde folk het muzieklandschap verbreed. Zoals Pitchfork het zegt over zijn laatste album Bones: “De fluit die je hoort, maar absoluut geen fluit kan zijn, de strijkers die met geen mogelijkheid strijkers kunnen zijn. Geen plaat die je van voor tot achter mee kunt zingen. Maar dat hoeft ook niet, soms is het gevoel dat je mee wilt gaan zingen al genoeg”. Lott speelt zowel met Son Lux op Cross-linx als dat hij aantreedt bij het Unlimited Orchestra.

Emilie & Ogden
Joanna Newsom heeft er met Emilie & Ogden een geduchte concurrente bij gekregen. Emilie & Ogden is geen duo, maar een trio. Of tenminste, ze zijn ook weer met zijn tweeën: zangeres Emilie die haar harp liefkozend Ogden noemt. De Canadese zangeres en haar harp vormen op die manier toch een klassiek duo waarbij beiden een even belangrijke rol vertolken in de betoverende liedjes van Emilie & Ogden. De zwierige, mystieke klanken van de harp en stem van Emilie Kahn worden perfect begeleidt door haar backing band op bas en drums.

Diamanda Dramm
Diamanda Dramm, een naam als uit een sprookje. Deze jonge Amsterdamse violiste speelde al op haar 13e in het Concertgebouw tijdens de opening van het Holland Festival. Ze studeerde in Boston, won de John Cage Award en speelde onlangs shows in Londen en Brussel met niemand minder dan avant-rock legende John Cale. Haar enorme talent spreekt voor zich, vanavond zal ze ook op Cross-linx laten zien waarom ze zo’n graag geziene gaste is.

Dawn of Midi
Afkomstig uit Brooklyn, New York, maar met roots aan de andere kant van de wereld. Dit multiculturele trio, met wortels in India, Marokko en Pakistan produceert een hele interessante vorm van akoestische jazz. De stukken hebben een gelaagdheid in zich die soms afwijkt van jazz en uitstapjes maakt naar minimal en ambient electronica. Hun debuut uit 2013 komt uit het niets en wordt door velen – terecht - bewierookt. De kunst van het weglaten opnieuw uitgevonden.

Aart Strootman
Spelen op een instrument dat alleen op een schilderij bestaat. Aart Strootman, de jonge, enorm getalenteerde gitarist doet het. Na samenwerkingen met vele andere muzikanten en solo werk voor onder meer het Britten Sinfonia stort de cum laude afgestudeerde Strootman zich op Jeroen Bosch’ Tuin der Lusten. Op het rechterpaneel – ook wel muzikale hel – van dit schilderij, bevindt zich een luitharp. Strootman is geïntrigeerd en bouwt dit instrument, naar voorbeeld van het schilderij, zelf na. Op Cross-linx zal Strootman een poging doen om de hel van het schilderij van Jeroen Bosch, een klank te geven.

Third Coast Percussion
Het uit Chicago afkomstige Third Coast Percussion staat bekend om hun baanbrekende samenwerkingsverbanden. De groep combineert de kracht van rockmuziek met het avontuur van eigentijds klassieke muziek. Samen met Glenn Kotche zullen de Amerikanen op Cross-linx laten zien waarom Third Coast Percussion te boek staat als een van de beste percussie groepen ter wereld. Werk van Steve Reich wordt afgewisseld met dat van Kotche's eigenste hand.

Yuri Landman
Yuri Landman verovert al een aantal jaren de wereld met zijn zelf ontworpen instrumenten. Onder meer Sonic Youth, dEUS en The Veils maakten al gebruik van de snaarinstrumenten van de Nederlander. De striptekenaar van origine speelde in verschillende bands, maar na 2004 stort hij zich vooral op het ontwikkelen van nieuwe instrumenten. De pulserende sound van zijn Moodswinger en andere instrumenten van Landman staan aan de basis van een dansvoorstelling op 3 x 3 meter die hij samen maakte met Mirella de Almeida Castagna.

On Filmore
Nadat Jim O’Rourke (Sonic Youth) bassist Darin Gray en percussionist Glenn Kotche vraagt om hem tijdens een show als ritmesectie in de rug te steunen gebeurt er iets speciaals tussen dit tweetal. O’Rourke vervolgt zijn toer met Sonic Youth, maar tussen Gray en Kotche blijft iets broeden. De samenwerking wordt hervat en mondt uit in een bijzonder experimenteel duo. Een nieuwe vorm van minimalisme vindt zijn weg naar meerdere studioalbums waarvan ‘Extended Vacation’ het meest recente is. Een plaat die geïmproviseerd aanvoelt, maar vooral laat horen dat we te maken hebben met twee exceptionele talenten.

Konstantyn Napolov
Geboren worden als slagwerker, Konstantyn Napolov overkwam het, in Odessa. Zijn ouders besluiten hun zoon de beste mogelijkheden te bieden, wat leidt tot een studie aan de Nationale Muziekacademie van Kiev. Vele internationale prijzen en een studie aan het conservatorium in Den Haag volgen. Napolovs stijl kenmerkt zich door zijn moeiteloze combinatie van barokke stukken, met modern hedendaags werk dat voor hem persoonlijk geschreven is. Met het verenigen van genres als missie mag een uitzonderlijk talent als Konstantyn Napolov op Cross-linx niet ontbreken.

Luke Deane
De Britse componist Luke Deane begon zijn muzikale ontdekkingsreis zoals zovelen met pianolessen. Al snel kwam hij er echter achter dat hij nog liever zelf stukken componeerde. Die passie leidt tot een studie aan het conservatorium in Birmingham, waarna hij nu zijn master opleiding afrondt in Amsterdam. Deane maakt grote indruk met zijn werk waarin hij grenzen opzoekt en overschrijdt, zoals in zijn meest recente 'opera' 3 Cars , waarin de hoofdrollen gespeeld worden door op afstand bestuurbare autootjes. Tijdens Cross-linx treedt hij op met gitarist Ragnar Olafsson.