Mudhoney


+ White Hills + Barton Carroll + traumahelikopter dj set


Mudhoney

Grondleggers van de grunge voor liefhebbers van Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden

De grootmeesters van de grunge, zo mag je Mudhoney toch echt wel noemen. Met 'Superfuzz Bigmuff' uit 1988 zette de band uit Seattle de toon hoe hun stadsgenoten, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, gingen klinken. Sowieso ben je in onze ogen al een grootheid wanneer je je eerste plaat vernoemd naar twee merken distortionpedaaltjes.

Mudhoney ontstond uit de scherven van Green River, een band waar ook toekomstige leden van Pearl Jam uit voortkwamen. Al snel namen ze bij het befaamde label Sub Pop hun debuut 'Superfuzz Bigmuff' uit. Sonic Youth was meteen fan en nam de band mee op een Europese tour. Kurt Cobain noemde de plaat een van de meest invloedrijke platen voor het geluid van Nirvana.

Het oeuvre bestrijkt uiteindelijk negen studioalbums en talloze EP's en compilaties. Het laatste wapenfeit heet 'Vanishing Point' en kwam uit in 2013. De gitaren gieren en de versterkers fuzzen als vanouds. NME gaf een 8, NU.nl 4 sterren van de 5 en Pitchfork een 7,4. De oude rotten kunnen het nog. En dat ze dat ook op het podium kunnen, zullen ze vanavond ook laten merken, voor het eerst sinds 23 jaar op de planken van de Effenaar.

White Hills
Deze spacerockers vinden zich op elk album opnieuw uit en nemen voor het gemak ook elke tour een verse drummer mee. Want touren, dat kunnen deze New Yorkers! Gitarist Dave W. en de altijd sexy geklede bassiste Ego Sensation vormen het creatieve hart van White Hills, dat net zo makkelijk in een stoffig Tsjechisch zaaltje staat te spelen als in een film van Jim Jarmusch (‘Only Lovers Left Alive’)! Hun nieuwe album ‘Walks for Motorists’ is hun versie van gestripte apocalyptische dance. Weg zijn de spacey lagen gitaar en ellenlange gitaarsolo’s. Maar vrees niet,  vanavond hoor je natuurlijk gewoon een collectie ‘the best of White Hills songs’, want daar kunnen we inmiddels rustig van spreken. Wat een band!