Naked Song Festival met o.a. James Vincent McMorrow + Pokey LaFarge + Justin Nozuka


Naked Song Festival is een productie van Muziekgebouw Eindhoven i.s.m. Ad van Meurs presenteert... en de Effenaar


Gavin James + Causes + Rob Heron & The Tea Pad Orchestra + Wood Brothers + Wendy McNeill + Adna + Charlie Cunningham + Chris Smither + Dust Bowl Revival + Eriksson Delcroix + Luke Jackson + Wink Burcham + Emil Landman + Cannonball Johnsons


Meer dan 25 nationale en internationale toppers uit de folk, bues, roots en americana bij elkaar op één dag.

Elke juni verzamelt Muziekgebouw Eindhoven in samenwerking met de Effenaar 25 van de beste americana, folk, blues, singer-songwriter en roots artiesten en geeft ze een plek op het Naked Song Festival. In elke zaal, in de foyers van Muziekgebouw Eindhoven èn in café Mijnheer Frits loop je tegen prachtige concerten aan; rauw, intiem, hartverwarmend, zwoel of een combinatie van.

James Vincent McMorrow
De Ierse singer-songwriter James Vincent McMorrow heeft sinds zijn debuutplaat Early In The Morning langzaam maar zeker vele zieltjes gewonnen. Met zijn in 2014 verschenen opvolger won hij er nog een hoop bij want de McMorrow stapt af van voor hem bekende paden. Zijn tweede album kent invloeden uit de R&B en bevat zelfs elektronische elementen. Ondanks die vernieuwing botst het nieuwe album nooit met zijn waanzinnige debuutplaat. De loepzuivere falsetstem van McMorrow blijft alom aanwezig en maakt de Ier tot een graag geziene gast op vrijwel alle grote Europese festivals. Na een overweldigend optreden in de Catharinakerk in 2011 tijdens 3 Nights in Heaven mogen we de ‘new and improved’ James Vincent McMorrow verwelkomen tijdens Naked Song Festival!

Pokey Lafarge
Dé belichaming van het originele Amerikaanse geluid is natuurlijk Pokey Lafarge. Die Mississippi sound. Authentieker krijg je ze niet. Pokey speelt geen ‘ouderwetse’ Amerikaanse muziek, hij leeft het. Zijn hele voorkomen doen je vermoeden dat je in een tijdmachine terecht gekomen bent en dat je in de jaren ’30 een Amerikaanse nachtclub bent ingewandeld. De film waarin je terecht komt blijkt alleen het echte leven te zijn, waarin Pokey Lafarge je muziek laat horen zoals die hoort te klinken. Roots, Americana, ‘early-jazz’, wat het ook is. Het is Pokey Lafarge en hij overtuigt vanaf de allereerste aanslag: dit is muziek zoals het ooit is bedoeld.

Justin Nozuka
Alweer bijna tien jaar geleden bracht Justin Nozuka met 'Holly' zijn debuutplaat uit. Een succesvol tweede album volgde in 2010 met 'You I Wind Land and Sea', waarna optredens op grote festivals als Pinkpop niet uitbleven. Nu is de Canadees met Amerikaans-Japanse roots terug met zijn derde plaat, 'Ulysees'. De liedjes met begeleiding op gitaar en verhalen over gebroken harten worden vervangen door volwassen songs waarin ook veel elektronica de basis vormt. Hypnotiserende soundscapes voeren je als luisteraar mee op een betoverende reis door de dromerige wereld van Justin Nozuka.

Gavin James
Met twee nummer 1 EP’s uit 2014 op zak is de uit Dublin afkomstige Gavin James in 2015 begonnen met het veroveren van het Europese vasteland. Zijn single ‘Book Of Love’ won in 2014 de prijs voor Song Of The Year bij de Choice Music Awards en eenmaal opgepikt door 3FM werd het nummer aan het begin van dit jaar terecht gebombardeerd tot Megahit. De muziek doet denken aan een mooie mix tussen Damien Rice, Passenger en Luke Sital-Singh, maar bovenal heel erg Gavin James. Lekker achterover leunen, ogen dicht, en wegdromen bij de fijne liedjes van deze sympathieke Ier.

Causes
Wanneer Rupert Blackman in 2007 besluit Londen te verruilen voor Utrecht begint zijn muzikale avontuur. Wanneer hij ontdekt wordt op straat, door niemand minder dan Anouk volgt een platendeal. Causes is zijn nieuwste project. En Causes is geen Rupert Blackman. Causes is een band, met een diepe donkere indie-inslag. Met ‘Teach Me How To Dance With You’ krijgt Nederland het eerste voorproefje van Causes en dat bevalt uitstekend. Het aankomende debuutalbum is geproduceerd door Ian Grimble, de man die eerder platen van Daughter en Mumford & Sons produceerde.

Rob Heron & The Tea Pad Orchestra
Roots zoals het bedoelt is, dat is Rob Heron met zijn Tea Pad Orchestra. Deze zeskoppige band uit Newcastle Upon Tyne maar klinkt oer-Amerikaans. Met duizenden tourkilometers per jaar is Rob Heron & The Tea Pad Orchestra een van de hardst werkende bands van het circuit. Hun live-performance is uniek en de muziek ervaar je dan ook het best live. Dat komt goed uit, want op Naked Song komt dit zestal ouderwets knallen.

The Wood Brothers
De Wood Brothers zijn Chris en Oliver Wood, sinds enkele jaren bijgestaan door Jano Rix op percussie. De twee broers zijn na succesvolle optredens zonder elkaar bij verschillende bands gelukkig toch weer bij elkaar uitgekomen. Gelukkig, want de broertjes Wood brengen een geweldige blend van americana, roots, folk, country en zelfs een beetje jazz. Al deze stijlen smelten samen tot een heerlijk zuidelijke mix van melodieuze popsongs. Denk een beetje Avett Brothers gemixt met The Band en Los Lobos.

Wendy McNeill
De van oorsprong Canadese Wendy McNeill opereert vanuit Europa en die verandering van omgeving heeft de singer/songwriter enorm gevormd. Zo heeft ze zelfs een Frans chanson op haar in 2014 verschenen album staan en heeft haar leven in Spanje ook een plekje op de plaat gekregen. Prachtig uitgesponnen, theatrale folkmuziek met een zeer welkom donker randje. Juist dat randje maakt dat McNeill geen dertien in een dozijn singer-songwriter meisje met een grote gitaar is. Daarbij schrijft ze ook nog eens fantastische teksten die ze zeer overtuigend brengt.

Adna
Met 'Run, Lucifer' bracht de nog altijd piepjonge Zweedse singer-songwriter Adna haar tweede album uit. De plaat bevat negen prachtige zwaar aangezette popliedjes met een donker randje. Omgeven door mooie pianoklanken en diepe elektronische elementen doet de muziek onbewust denken aan landgenote Lykke Li en de Deense Broken Twin. Sowieso lijkt het Scandinavische deel van Europa altijd wat extra zwaarmoedigheid aan de muziek mee te geven, wat ervoor zorgt dat het de moeite van het beluisteren waard blijft. Achterover leunend word je door Adna meegezogen in een zeer aangename emotionele rollercoaster.

Charlie Cunningham
Met zijn manier van gitaar spelen lijkt er veel meer geluid uit het instrument te komen dan mogelijk lijkt. Deze speciale speelstijl deed Charlie Cunningham op in de geboorteplaats van de flamenco: Sevilla. Flamenco in een Brits jasje dat een keur aan melancholische teksten begeleidt. Met enkel twee EP’s op zak werd Cunningham door vooraanstaand BBC Radio 1 dj Zane Lowe gelanceerd als Next Hype. Denk aan Nick Mulvey, Ben Howard en Dan Mangan maar dan met een lichte, zeer aangename Spaanse invloed op de muziek.

Chris Smither
Chris Smither, een American Original. Met zijn kenmerkende en uitmuntende gitaarspel heeft de in New Orleans opgegroeide Smither een naam en faam verworven onder liefhebbers van blues en folk muziek. Al sinds de jaren ’60 trad hij op met muzikale vrienden als Bonnie Raitt. Inmiddels heeft Smither een reputatie opgebouwd als een van de beste akoestische muzikanten van de Verenigde Staten. Met zo’n titel op zak mag Chris Smither op Naked Song Festival natuurlijk niet ontbreken.

The Dustbowl Revival
Een gezelschap met acht bandleden, de nodige gastmuzikanten en een muziekstijl die niet onder een noemer te scharen is. Hoe leggen we dat uit. New Orleans style jazz met invloeden uit alle hoeken en gaten van the States? The Dustbowl Revival is in ieder geval een authentiek Amerikaans gezelschap met een fantastische live-reputatie. Niet voor niets werd de band uitgeroepen tot beste live-band van L.A. Het instrumentarium varieert van een ‘gewone’ mandoline, viool en drums tot kenmerkende bluegrass toevoegingen zoals een wasbord. Dat wordt sowieso dansen!

Eriksson Delcroix
Nee dit is niet het product van een Zweedse moeder en een Franse vader. Niets is eigenlijk minder waar. Eriksson Delcroix is een Belgisch duo. Een combinatie van de achternamen van liefdespaar Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix. Eriksson zou je kunnen kennen van Zita Swoon of Admiral Freebee, maar móét je vooral kennen van de fantastische muziek bij de voor een Oscar genomineerde film The Broken Circle Breakdown. Het tweetal maakt prachtige country-songs met een folk randje en hun album For Ever wordt door onze zuiderburen beschouwd als een van besten van het afgelopen jaar.

Luke Jackson
Jong talent verdient een podium en dat geldt zeker voor dit jonge talent. Toen Luke Jackson veertien was zette hij zijn eerste stappen op het muzikale podium. Slechts negentien jaar jong en met twee albums op zak heeft de jonge Brit een plekje in het muzikale landschap voor zichzelf gevonden. In 2013 stond Jackson op het podium van The Great British Folkfestival en werd hij genomineerd voor een BBC Radio 2 Folk Award. Een jonge Brit dus die het folkcircuit verovert, die mag op Naked Song natuurlijk niet ontbreken.

Wink Burcham
Wink Burcham is een originele cowboy uit Oklahoma zoals je ze nog maar weinig ziet. Een ouderwetse troubadour die put uit de rijke traditie uit zijn thuisstaat. Folk, blues en country met een rauw randje in de stem. Getooid met baard en houthakkershemd, zoals je ze in de folder ziet. Op het eerste gehoor maakt Burcham simpele liedjes, maar met wat meer moeite merk je dat deze Amerikaan de traditie van de Amerikaanse country voortzet.

Emil Landman
Sinds Emil Landman in 2013 optrad tijdens Birds Of Paradise als ‘naprogramma’ bij Rufus Wainwright is er een hoop gebeurd. Debuutalbum Colours And Their Things kwam uit in het najaar van 2014, een optreden bij Radio 1, de befaamde minuut in De Wereld Draait Door en aandacht van 3voor12. Dit wordt het jaar om te oogsten voor de pas net aan de Herman Brood academie afgestuurde Landman. Zijn album bevat materiaal dat vooral geschreven is in de Verenigde Staten. Het levert een plaat op vol fraaie popsongs die je meevoeren naar het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Brock & The Brockettes
Singer-songwriter Herman Brock jr. heeft de authentiek Amerikaanse sound hoorbaar met de paplepel ingegoten gekregen door zijn vader Brock Sr. Amerikaanser krijg je ze bijna niet. Traditionele bluegrass, hillbilly en muziek uit vervlogen tijden neemt je direct mee naar Texas. Samen met zijn Brockettes Geertje van den Berg en Lizz Sprangers verzamelt het trio zich rond 1 microfoon waardoor het authentieke gevoel nog meer versterkt wordt. Verwacht hier de nodige traditionals, maar ook eigen werk van het onlangs verschenen en geprezen album ‘The Old World’.

The Cannonball Johnsons
Meerstemmige zang, folk, akoestische bas, banjo.. Of je het nu wilt of niet, de vergelijking met Mumford & Sons is snel gemaakt. Toch is dit uit Leiden afkomstige gezelschap meer dan een kloon van de Britse band. Met hun aanstekelijke melodiën en opzwepende muziek weet dit vijftal moeiteloos iedere zaal naar hun hand te zetten. Niet alleen in Mumford stijl, maar ook authentieke bluegrass invloeden komen naar voren. Als invloeden noemen ze zelf onder meer Old Crow Medicine Show en Bob Dylan en dat dekt eigenlijk perfect het muzikale hokje waar de band in geplaatst kan worden.

Birds That Change Colour
Birds That Change Colour stapt in 2011 definitief uit de schaduw en onthult met debuutplaat ‘On Recording The Sun’ het best bewaarde geheim van Antwerpen. Nadat dit meesterwerkje lovende kritieken heeft geoogst is het wachten op een succesvolle opvolger. En die komt er, in de vorm van ‘On Recording Birds’ in 2014. Frontman Koen Kohlbacher neemt ons mee op een betoverende reis door een woud in de Ardennen, letterlijk trouwens, want op de plaat hoor je de kwetterende vogeltjes en een stromend beekje. Folk, 60’s, soms een beetje psychedelisch maar bovenal hypnotiserend mooi.

Douglas Firs
Met een mix van blues, folk en americana zou Douglas Firs wel eens de Belgische Tim Knol kunnen zijn, maar daarmee doe je ze tekort. Met debuutalbum Shimmer & Glow trok Douglas Firs in 2012 al gauw over de landsgrenzen vanuit België en veroverden ze Nederland. Ook de tweede plaat ‘The Long Answer is No’ oogst louter lovende kritieken. De band rond singer-songwriter Gertjan Van Hellemont mag zelfs Noel Gallagher tot zijn fans rekenen, niet de minste natuurlijk. Goede teksten, zeer aangename stem, lekkere uptempo liedjes, dat is Douglas Firs.

Aidan
Te pretentieus voor de Rockacademy, tenminste, dat vonden ze in Tilburg. In oktober van vorig jaar bracht Diederik van den Brandt, zoals de jonge singer-songwriter echt heet, zijn eerste EP uit, opgenomen met budget dat hij vergaarde door de regiofinale van de kunstbende in Brabant te winnen. Met zijn stijl die het midden houdt tussen Mumford en Sons en grote inspiratiebron Ben Howard. Op jonge leeftijd weet Aidan al te imponeren met zijn virtuoze gitaarspel, het instrument bespeelt hij veelal plat op zijn schoot. Folky songs met mooie teksten, Aidan is een jongen om in de gaten te houden.

2 Meter Sessies @ Naked Song
De 2 Meter Sessies komen  terug naar Naked Song! Net als vorig jaar zal onder leiding van geestelijk vader Jan Douwe Kroeske dit concept, dat perfect bij de filosofie van het Naked Song Festival past, naar Eindhoven komen. Al vanaf 1987 gaat Jan Douwe Kroeske met zijn sessies de wereld over. Artiesten als Coldplay, Nirvana en R.E.M. namen al lang geleden een akoestische sessie op. Ook dit jaar zal Jan Douwe Kroeske weer aan de hand van het immense 2-meter archief verschillende artiesten interviewen, waarna natuurlijk ook ruimte overblijft voor een sessie van de muzikant zelf.