Uitverkocht

Naked Song Festival


Naked Song Festival is een productie van Muziekgebouw Eindhoven i.s.m. Ad van Meurs presenteert... en de Effenaar


Eels* + Novastar + Howe Gelb + John Bramwell (I Am Kloot) + Admiral Freebee (solo) + Lewis Watson + Dayna Kurtz + Ewert & The Two Dragons + Adrian Crowley + Douglas Dare + Dotan + Matthew & the Atlas + Mighty Oaks + Champs + Diana Jones e.a.


Naked Song Festival

Het neusje van de zalm op het gebied van singer-songwriters, nationaal en internationaal.

Naked Song Festival is het beste singer-songwriters festival, nationaal en internationaal. Naked Song is een middag en avond lang heerlijke americana, doorleefde blues, rootsy folk en andere akoestische parels. Er is vaak niet meer nodig dan een gitaar, een stem, een spotlight. Naakt, puur, rauw, ontdaan van alle overbodigheden. 

 

Eels
Wat valt er nog te vertellen over Eels. Tja misschien dat niet iedereen weet dat Eels eigenlijk alleen maar Mark Oliver Everett is? Dat Eels nog wel een bandnaam is, maar dat er eigenlijk maar een vast bandlid is, Mr. E himself. Eind april verscheen de nieuwste plaat van Eels, waardoor het Naked Song Festival het ideale podium lijkt om dit album voor het eerst live te ervaren in Nederland. Met zijn kenmerkende stemgeluid en herkenbare songs zal op Naked Song wederom de enorm hoge kwaliteit die we van Eels kennen gegarandeerd zijn.

Novastar
Lang, veel te lang was het stil rondom Novastar, singer-songwriter Joost Zweegers. Het heeft meer dan vier jaar geduurd voordat Zweegers zijn nieuwste album ‘Inside Outside’ kon presenteren, maar 28 maart 2014 is het dan eindelijk zo ver. Goed werk heeft tijd nodig zullen we maar zeggen en dat bewees de Nederbelg al tijdens zijn 1-minuuts optreden in De Wereld Draait Door afgelopen februari. Samen met de legendarische producer John Leckie, die onder andere Radiohead, Muse en The Stone Roses tot grote hoogten deed stijgen, heeft Novastar het allerbeste uit zijn eigen sound weten te persen. Tijdens Naked Song Festival hoor je ongetwijfeld heel veel nieuw materiaal, maar ook klassiekers als ‘Wrong’ en ‘Mars Needs Woman’ zullen niet ontbreken. 

Howe Gelb
Vorig jaar verscheen alweer zijn achttiende solo-album, The Coincidentalist, een plaat die alom lovende kritieken oogstte. Samenwerkingen met onder ander KT Tunstall, Bonnie ‘Prince’ Billy en Sonic Youth drummer Steve Shelley leidden tot een album dat alle kanten op gaat. ‘Late uurtjes pop’ noemde OOR het in hun recensie. Als frontman van het legendarische Giant Sand heeft uiteraard ook het alternatieve country geluid zijn weg gevonden naar het album. Op Naked Song zal Gelb met onder meer begeleiding van eerder genoemde Steve Shelley op drums, de nadruk leggen op zijn laatste album. Een Giant Sand nummer tussendoor zal de Amerikaan echter zeker niet schuwen. 

John Bramwell
John Bramwell, ook wel Johnny Dangerously bracht zijn solo-album uit in 2012. Het bekendst is Bramwell waarschijnlijk als frontman van het trio I Am Kloot. Zijn solo album uit 2012 wordt in The Guardian betiteld als een van ‘the greatest albums you’ve never heard’. Zijn karakteristieke sound met ongelooflijk Britse tongval grijpt je bij ieder lied direct bij de strot. 

Admiral Freebee
De bebaarde Antwerpenaar Tom Van Laere staat al jarenlang als Admiral Freebee aan de top van de voedselketen van de Belgische singer-songwriters. Met zijn onlangs verschenen vijfde album weet hij al jaren met eenzelfde soort repertoire de aandacht vast te houden. Zo scoort hij met zijn single ‘Nothing Else To Do’ enorm in België en prijkt hij bovenaan de hitlijst ‘De Afrekening’ bij Studio Brussel. De welbekende Admiraal Freebee-sound kent veel invloeden van zijn Noord-Amerikaanse ‘collega’s’ als Neil Young, Leonard Cohen en Tom Petty. Onlangs gaf hij nog een fantastische show in de Effenaar.

Lewis Watson
De piepjonge Brit Lewis Watson begon zijn carrière zoals zovele van de onlangs doorgebroken sterretjes. Op YouTube uploadde hij verschillende covers van bekende artiesten, dit bleek een succes en leidde tot zijn eerste EP. Zijn stem houdt het midden tussen Ed Sheeran en David Gray.  Zijn kwaliteiten brachten hem al in het voorprogramma van o.a. Lianna La Havas en Birdy. In Eindhoven staat hij echter helemaal zelf op het affiche.

Dayna Kurtz
De Amerikaanse Dayna Kurtz is al jaren een graag geziene gast in Nederland. Zo werkte ze al samen met Janne Schra en debuteerde ze in 2003 op de Nederlandse televisie bij Barend en van Dorp. Nu, vele jaren later is deze vrouw met de warme, krachtige stem weer te zien op het podium dat op haar lijf geschreven is, Naked Song. Haar machtige stem, vaak vergeleken met Nina Simone, gecombineerd met indrukwekkend gitaarspel zorgde al voor samenwerkingen met grootheden als Elvis Costello en B.B. King. Dit najaar verschijnt het nieuwste album van Dayna Kurtz, waardoor het Naked Song Festival het perfecte podium is om dit materiaal live aan Nederland te laten horen. 

Ewert and the Two Dragons
De combinatie muziek- en Estland had altijd een hoog Eurovisie Songfestival gehalte. Hád, want Ewert and the Two Dragons maakte daar een aantal jaren geleden een abrupt einde aan. Dit viertal uit Tallinn debuteerde in 2009 met ‘The Hills Behind The Hills’, dat album werd in 2011 zeer succesvol opgevolgd door ‘Good Man Down’. Dit album had onder meer optredens op Lowlands en Hit The City. Tijdens het Naked Song Festival hoor je onder meer materiaal van het nieuwe album dat dit jaar uit zal komen. De folky, poppy sound van Ewert and the Two Dragons zal echter niet veranderen en past daardoor perfect in de sfeer van Naked Song.

Adrian Crowley
Door Ryan Adams genoemd als ‘The Best singer-songwriter that no-one has heard of”. Adrian Crowley is de naam. Zijn diepe, warme stem, gecombineerd met sobere akkoorden op gitaar en rustige pianoklanken leiden de luisteraar weg van plaats en tijd. Alleen de muziek telt.

Douglas Dare
Intrigerend, vreemd en schitterend. Vergelijkingen met James Blake zijn door de veel op de voorgrond tredende percussie in zijn nummers snel gemaakt. Ware het niet dat de piano toch altijd de boventoon voert. Debuutalbum Whelm van eerder dit jaar maakte op alle recensenten, van BBC tot The Quietus enorme indruk. ‘One to watch’! 

Dotan
Dotan is terug, en hoe! In maart al in een uitverkochte Effenaar, en nu ook op Naked Song 2014. Na een nominatie als Serious Talent van 3FM en een veelgeprezen debuutalbum in 2011 werd de druk even te groot voor de jonge zanger. Deze druk zorgde ervoor dat Dotan het roer besloot drastisch om te gooien. In 2012 speelde hij enkel huiskamerconcerten en schreef hij zijn onlangs verschenen tweede album ‘7 Layers’.  Met de hitsingle ‘Fall’ is de Amsterdammer nu eindelijk terug waar hij wil zijn, vanuit de huiskamerconcerten naar de grootste huiskamer van Nederland, op het Naked Song Festival.

Matthew And The Atlas
Matthew And The Atlas is het geesteskind van singer-songwriter Matthew Hegarty. Het is niet de eerste keer dat de Brit in Nederland speelt. Zo imponeerde hij onder andere enorm op Hit The City in 2012. Met zijn doorleefde, zware stem met een heerlijk rauw randje komt hij nu met een gloednieuw album naar Naked Song.Folk die klein begint op enkel gitaar of banjo en naar een heerlijk uitbundige climax toe werkt, keer op keer, succes gegarandeerd.

Mighty Oaks
Veelbeschreven en geprezen, en niet ten onrechte. De mate waarop dit viertal uit thuisstad Berlijn op elkaar is ingespeeld is bewonderenswaardig, zeker voor vier mannen uit verschillende uithoeken van de wereld. Een Duitser, Engelsman, Italiaan en Amerikaan vormen het kwartet aan topmuzikanten dat Mighty Oaks is. Authentieke folk, met invloeden van hedendaagse folk-helden als Mumford & Sons en Dry The River.

CHAMPS
CHAMPS staat voor Michael en David Champion, twee broers van rond de twintig, afkomstig van de Isle of Wight. Met hun prachtige harmonieën doen ze heel even denken aan onze zingende broers Tangerine. CHAMPS heeft echter die prachtige Britse stijl die het nog nét wat specialer maakt. Niet gehinderd door grenzen van het singer-songwriter genre, maar los opererend tussen alles wat indie is, imponeert het tweetal met schitterende nummers

Diana Jones
De Amerikaanse singer-songwriter Diana Jones staat bekend als een vertolker van de Appalachan folk-traditie. Deze streek in het westen van de V.S. staat bekend om haar intense nummers. Van duistere ballads tot nuchtere plattelands romantiek. Met haar prachtige sound reikte ze al eens tot de show van Jools Holland en haar in het najaar verschenen laatste plaat oogstte overal lof. Reken op een traditioneel Amerikaans geluid, met prachtige teksten die je meevoeren naar de Appalachia regio.
 
I Have A Tribe
I Have A Tribe is het solo project van Patrick O'Laoghaire, gitarist van Slow Skies. Zijn debuut EP nam hij op met onder andere Conor O’Brien van Villagers. Het resultaat is een prachtig klein meesterwerkje geworden. Diepe, intense liedjes die overlopen van kwaliteit en laten verlangen naar meer van deze Ier. 


Michael Prins
Michael Prins beleeft zijn doorbraak in de zomer van 2013. Mede dankzij het televisie programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’, waarvan hij de tweede editie wint in de finale van publiekslieveling Maaike Ouboter, legt hem geen windeieren. In het najaar van 2013 verschijnt het debuut van de zanger uit Haarlem die met zijn sprookjesachtige melodieën en ietwat rauwe stem een prachtig eerste album aflevert. De liedjes op ‘Rivertown Fairytales’ hebben een wat mistroostig, donker karakter en kruipen meteen onder je huid, dat belooft wat voor zijn show op Naked Song!

Rue Royale
Het echtpaar Brookln en Ruth Dekker komt terug naar Nederland! Na in 2006 te zijn vertrokken vanuit thuisstad Nottingham, keerde het echtpaar niet meer huiswaarts. Onderweg schreven ze een aantal prachtige albums, met ‘Remedies Ahead’ als meest recente pennenvrucht. Liefhebbers van Angus & Julia Stone, Damien Rice en I Am Oak mogen dit niet missen!

Jonas Alaska
Met zijn debuutalbum uit 2011 veroverde Jonas Alaska al de nodige prijzen in zijn thuisland Noorwegen, onder meer voor het beste album van 2011. Zijn sterk op Americana en folk gerichte muziek leent zich uitstekend voor de zeer persoonlijke teksten die de jonge Noor schrijft. 

Dawn Golden
Dawn Golden maakt prachtige liedjes, geproduceerd in de studio van meesterproducer/beatmaker Diplo. Deze inspiratiebron heeft gezorgd voor een album met een verrassende elektronische onderlaag, bijzondere stemeffecten, maar bovenal een buitengewoon goede plaat. Dawn Golden is de singer-songwriter van het nieuwe stempel. Maakt waanzinnige elektronische muziek en schrijft geweldige teksten. 

Flip Noorman
‘De speelman met het gescheurde gezicht’ wordt Flip Noorman ook wel genoemd. Door het plotselinge opkomen van de aandoening Bellse Parese raakte de helft van zijn gezicht verlamd, een aandoening die ertoe geleid heeft dat de liedkunstenaar letterlijk twee gezichten laat zien. Met zijn naar de aandoening vernoemde album laat de winnaar van het Amsterdamse Kleinkunstfestival zien dat hij uniek in zijn soort is. Referenties als Tom Waits en Boudewijn de Groot komen voorbij, maar feit blijft altijd dat dit Flip Noorman is, een taal- en liedkunstenaar die niet voor één gat te vangen is. 

Mathijs Leeuwis
Het liefst dobbert hij de hele dag door de Biesbos op zijn bootje. In de tussentijd schrijft hij prachtige liedjes. Vorig jaar stond hij nog als een van de Broeders van het Zuiden op het dakterras, dit jaar met band in Meneer Frits. Brabantse blues met een eerlijke, rauwe stem die het midden houdt tussen Thé Lau en JW Roy. 

The Ouse Valley Collective
 Deze zes heren spelen zeer traditionele folk, bluegrass en en country nummers die zeventig jaar geleden niet zouden misstaan. Het collectief onderscheidt zich vooral door de knappe harmonieën die het zestal neerzet. Een zeer bijzondere sound die je nog veel te weinig hoort!

Mad About Mountains
Muzikaal gezien kan Mad About Mountains gespiegeld worden aan Israel Nash of Band Of Horses. Die hoge kwaliteit gecombineerd met de ontwapend eerlijke teksten maakt van Mad About Mountains een act die iedere liefhebber van Americana en roots live gehoord móét hebben.

2 Meter Sessies @ Naked Song
De 2 Meter Sessies komen naar Naked Song! Onder leiding van geestelijk vader Jan Douwe Kroeske komt dit concept, dat perfect bij de filosofie van het Naked Song Festival past, naar Eindhoven. Al sinds 1987 gaat Jan Douwe Kroeske met zijn sessies de wereld over. Artiesten als Coldplay, Nirvana en R.E.M. namen al lang geleden een akoestische sessie op. Aan de hand van beelden uit het immense archief van de 2 Meter Sessies zal Jan Douwe Kroeske een optredende Naked Song artiest interviewen, daarna is natuurlijk ruimte voor een kleine 2 meter sessie van de artiest zelf!