Uitverkocht

Manic Street Preachers


+ Public Service Broadcasting + Snaren 90 DJ-team


Manic Street Preachers

Engelse britpopgiganten voor sinds lange tijd met een dikke clubshow in het zuiden!

Wist je dat Manic Street Preachers de eerste Westerse band was die optrad in Cuba? Dat 'If You Tolerate This Your Children Will Be Next' één van de eerste nummers was die TMF draaide na de aanslagen op het WTC in New York? Dat gitarist Richey James Edwards in 1995 verdween? Dat hij toen 27 jaar was, dus technisch gezien ook bij de club van 27 hoort? En dat de overige bandleden nog steeds 25% van de royalty’s overmaken op zijn bankrekening?

Oké, er valt dus buiten de muziek al genoeg te vertellen over The Manics. Maar ook over hun muziek zelf kunnen er boeken geschreven worden. Ze begonnen als zwartgallige punkband, om op hun eerste volwaardige album meer een glamrock-imago aan te meten. Maar de zwartgalligheid en maatschappijkritische houding bleef. In 1995 verdwijnt gitarist en mede songschrijver Richey Edwards. Op 14 februari wordt zijn auto gevonden bij een beruchte 'zelfmoord-brug', maar van zijn lichaam geen spoor. Hoewel mensen claimen hem te zien op de Canarische eilanden en India, wordt hij uiteindelijk in 2008 dood verklaard.

De band besluit door te gaan als trio en hun meest succesvolle tijd breekt aan. 'Everything Must Go' uit 1996 en 'This Is My Truth Tell Me Yours' uit 1998 staan tjokvol hits en The Manics worden één van de grootste bands van de UK. Het geluid wordt wat gepolijst, maar daardoor steken de rauwe randjes en de maatschappijkritische teksten nog harder.


In 2007 hebben ze met 'Your Love Alone Is Not Enough' nog een dot van een hit samen met Nina Persson van The Cardigans. En op 'Postcards From A Young Man' uit 2010 werkt de band samen met o.a. Ian McCulloch, John Cale en Duff McKagan. De band zit niet stil en in 2013 komt het meer akoestische 'Rewind The Film' uit. En alsof dat niet genoeg is, staat in 2014 alweer het twaalfde studioalbum 'Futurology' op stapel.

In een notendop? We hebben hier gewoon te maken met een band van wereldfaam die voor het eerst in 18 jaar een clubshow geeft in het zuiden van het land. En daar zijn we heel erg trots op.