Shining (Swe) - Exclusive NL show -


Eindhoven Metal Meeting presents....


+ Sterbhaus + Crest of Darkness


Shining (Swe) - Exclusive NL show -

Niklas Kvarforth en zijn black metal gezelschap voor tweede keer naar Effenaar.

Zijn er nog duistere mysteries in het nevelige land van de Scandinavische metal? Jahoor, enter Shining, de Zweedse black metal band die haar naam overigens niet ontleende aan die ene film met Jack Nicholson. En die met diezelfde naam meteen het laatste sprankeltje licht schijnt dat er te schijnen valt.

De songs zijn namelijk snoeihard depressief, suïcidaal en angstig. Zelfkastijding, drugsmisbruik en een hoop andere ellende slaat de klok. Frontman Niklas Kvarforth introduceerde zelf de term suicide black metal, om hem enkele jaren daarna af te schrijven als ‘dom’. ‘Wij maken geen black metal’, aldus Kvarforth. Vreemd heerschap dus, die Kvarforth, maar wel ‘steady’ genoeg om al weer acht albums uit te brengen sinds het ontstaan van Shining in 1996. ‘Redefining Darkness’ heet de laatste schijf.

‘8 ½ – Feberdrömmar I Vaket Tillstånd’ zou je overigens het negende album van de band kunnen noemen, maar is grotendeels een collectie oude songs met wat nieuwe partijen en gastbijdragen van zwaargewichten uit de metal, uitgekozen door Kvarforth zelf.