Kurt Vile & The Violators


+ True Widow


Kurt Vile & The Violators

Oppergod van de spacerockfolkhippies met briljant album 'Wakin' On A Pretty Daze' naar Effenaar.

Kurt Vile herschrijft de sound van rock, dat bewijst hij niet alleen op zijn -geniale!-soloplaten, maar ook tijdens zijn fantastische liveshows, zoals onlangs op het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek. Zijn ‘Smoke Ring for My Halo’ uit 2011, en het onlangs verschenen ‘Wakin On A Pretty Daze’ bevatten psychedelica, rock, folk, maar dan wel op z’n Vile’s.

Met behulp van zijn retecoole band The Violators smeed Vile de oeroude formule van gitaren, drums, bas en zang om tot een ongrijpbaar klanktapijt. Daaroverheen strooit hij losjes de vaak tegen het gênante aan, en lui gezongen ‘yeah yeah yeahs’ en ‘ooh’s en aah’s’. Heerlijk. Alsof de lente doorbreekt in je vrieskist en alsof een knisperend haardvuur je van binnenuit verwarmt en in een aangename roes brengt. Vile is een wezen dat niet in een hok te plaatsen is, voorloopt op de rest, maar tegelijkertijd aansluit bij talloze bands in de garage-scene, de indie-scene en de psychedelische folk-scene. En dat is erg knap.

Hij begon zijn carrière in de ook al meer dan gemiddeld vette rockband The War On Drugs, maar de langharige spacerockfolkhippie is toch op z’n best als hij het doet  met The Violators. Oh ja, en hij schreef ook nog één van de mooiste ballads ooit: ‘In My Baby’s Arms’. Grote kans dat dit de show van het jaar wordt, zo vlak voor 2014.

True Widow
Stonergaze: zo noemen ze hun eigen muziek. Iets met spijker en kop. Het is stonerrock vermengt met slowcore op de slepende manier die we kennen van Codeine, My Bloody Valentine en Low. Wonderschoon: zo noemen wij het. Het lijkt alsof de wereld een tikje trager draait wanneer je de nieuwe plaat Circumambulation opzet. Maar dan heb je wel de tijd om de prachtige zwaarte van de dikke plakken gitaar, die lui tegen de traag voortploegende drums aanhangen, te bewonderen. Top dat af met de dromerige zang van gitarist Dan Philips die geflankeerd worden door de heldere zang van bassiste Nikki Estrill en je hebt een recept voor ademstokkende muziek die je geheel in de greep houdt. Maar dat laat je geheel vrijwillig over je heen komen.