Hit The City 2013


Line-up: METZ + Yuck + Temples + Glass Animals + Wolf Alice + Föllakzoid + Eagulls + Condor Gruppe + The Foreign Resort + Go Go Berlin + Natural Child + Nadine Shah + Empress Of + Kim Janssen + Schultz & Forever + Adam & The Relevants en meer


Hit The City 2013

De tweede editie van Hit The City vol met de muziek en literatuur van vandaag de dag: Let's Hit The City again!


Hit The City betekent niets minder dan een geweldige zondag met eclectische acts op verschillende locaties en een literatuurprogramma dat je niet mag missen. The Rambler, Kelderman en van Noort, de Kapel en de Effenaar openen hun deuren voor iedereen die van spannende muziek en literatuur houdt. Need we say more? Vooruit dan: Hit the City!


Let op: Klik hier voor de website van Hit The City en hier voor het tijdschema

 

METZ
En toen was er METZ. Een band heeft niet vaak zo erg ´nu´ geklonken als deze knapen uit Canada die zich simpelweg naar een Franse stad vernoemden. Nirvana is een band die al snel bij je opborrelt bij het beluisteren van hun gestructureerde takkeherrie, maar ook The Pixies, de rauwe kanten van Sonic Youth en The Stooges. Na meerdere luisterbeurten van hun debuutplaat veranderen die herrietracks overigens langzaam in spannende en borrelende liedjes. Feedback, overstuurde drums en een energie waar geen rode stier tegenop kan. METZ is de band van het moment.

 

Yuck
Hopekee, dit wordt een hoogtepunt van Hit The City 2013, geen twijfel over mogelijk. De band die op het Incubate festival onlangs helemaal de show stal en binnenkort met het nieuwe album ‘Glow and Behold’ de wereld gaat veroveren met hun korrelige indie. Met een nieuwe frontman, Max Bloom, klinkt Yuck zowel fuzzier als frisser. Yuck 2.0 komt naar Eindhoven, tof!

 

 


Temples
Britse psychedelica op z’n best en live helemaal goed, zoals te zien op de eerste editie van het Best Kept Secret Festival in juni. Deze kerels hebben welgeteld eigenlijk pas twee singles uit, maar gaan als een veelkleurige speer. Qua sound zit het supersnor met Temples, want de fijne retrovibe is net zo goed uitgekiend als die van Tame Impala, of dichter bij huis: Jacco Gardner. Fijnere onthaastingsmuziek voor de zondag -en dat is het vandaag- vind je echt niet hoor!

 


Glass Animals
Deze diertjes hebben een sound om bij weg te zweven zo mooi. In 2011 verraste deze band vriend en vijand met een fantastische EP genaamd ‘Leaflings’ en nu hebben ze een nieuwe dubbelsingle genaamd ‘Black Mambo / Exxus’. De unieke sound van Glass Animals is nog verder geperfectioneerd, dieper en warmer. Denk aan de Britse triphop- en experimentele pophelden als Alt-J, Radiohead en Portishead, maar dan uiteraard wel anno 2013.
 

 

 

 

Nadine Shah
Een goede snik in de stem, dreigende piano’s, zwarte humor. Nadine Shah is een mysterieuze vrouw en muzikante. Een debuutalbum met de naam ‘Love Your Dum and Mad’ maakt het alleen maar interessanter. Haar muzikale universum is ongeveer net zo makkelijk uit te leggen  als het conflict in het Midden-Oosten. Laten we het erop houden dat Shah in de lijn van PJ Harvey en Nick Cave zit, maar dan nog net wat donkerder en dreigender.


 


Natural Child
De jaren 70, gruizigheid, een ontzettend sterk pophart en solo´s die zo lui worden gespeeld dat je er wel naar moèt luisteren. Maar natuurlijk is ook dit bandje doordrenkt van de moderne garagesound, catchy koortjes, psychedelische uitstapjes en andere onweerstaanbare genialiteiten. Anders waren ze nooit getekend door het überhippe Burger Records uit Californië. Weet je nog, die eerste plaat van Kings of Leon die wèl gruwelijk vet was? Yes? Check dan Natural Child vandaag!

 

 

Föllakzoid
Moon Duo en Psychic Ills golden het afgelopen jaar als dè bands om in de gaten te houden. Tenminste, voor iedereen die van neo-krautrock en psychedelische 60’s en 70’s sounds houdt. Beide groepen brengen hun galmende meesterwerken uit bij het New Yorkse Sacred Bones Records. Maar er is een nieuwe ‘ringleader in space’. Föllakzoid is de naam en hun ‘II’ is dit jaar verschenen op, juist, Sacred Bones. De band komt uit de Chileense hoofdstad Santiago, waar een ware spacescene aan het ontstaan is met bijvoorbeeld ook het geweldige The Holydrug Couple. Met ‘II’ presenteert Föllakzoid het beste krautrock-album dat de wereld in jaren heeft gezien.

Wolf Alice
Deze rockband is ongrijpbaar en daardoor juist erg spannend. Frontvrouw Ellie Rosswell begon met kleine liedjes in 2010, maar door de langzame groei naar een volwaardige band, groeide ook het geluid naar een dikke neo-grunge trein. Bovendien was ze de vergelijkingen met Laura Marling goed zat! In oktober verschijnt een nieuwe EP genaamd ‘Blush’ en de verwachting is dat daarop de ultieme combinatie van folk en rock is te horen.

Empress Of
Lorely Rodriguez maakt art pop volgens de blogs, maar daar doe je haar mee te kort. Haar ijle stem, onderkoelde synthesizers en drumcomputers vormen samen namelijk super aanstekelijke songs, waardoor je het begrip art al snel vergeet en de pop overblijft. Empress Of is dus inderdaad een solo project en haar grootste invloeden, meldt ze op haar Facebookpagina zijn: Michael Jordan en Fresh Prince of Bel Air. Maar ze luistert vast ook naar Grimes, Kate Bush en vooruit: Björk hoor.

Ocean View
Ken je de band Ocean View, muzikale maatjes van Ice Age, maar dan wat meer poppy?  Nee he? Wij ook niet hoor. Hun songs rocken de pan uit en sinds het vertrek van één van de gitaristen schijnen ze ook nog een stuk strakker te zijn geworden. Check hun EP ´Ocean.Puke.Future´ en schrijf ze op je ´must see´ lijssie.

Adam & The Relevants
Nee, ‘VI’ is niet de zesde plaat van deze Utrechtse rockers, de debuut EP telt namelijk zes liedjes. Adam Quann, half Iers, half Nederlands schreef een zestal folkpop songs en door het toevoegen van een live band kwam daar ook nog een fijn gruizig randje bij. Britpop meets garage from the lowlands dus! En dat is een zeeeeeeer verslavend goedje.

Schultz & Forever
De nieuwe hype in indiefolk-land zou zomaar eens deze jonge knul uit Denemarken kunnen worden en achter de schermen is dat ook al snel aan het gebeuren. Jonathan Schultz heeft een unieke, wat nasale stem, die daardoor doet denken aan Bon Iver en Tallest Man On Earth. Zijn verstilde liedjes komen tot hun recht bij een verstild publiek, maar daar zorgt hij live zelf wel voor. Net als voor kippenvel. Mis het maar niet.

Eagulls
We zullen het bekende rijtje wave en gothic punk namen achterwegen laten, maar damn, deze boys klinken zo Brits en 80’s dat het eng is. Donkere, snelle ritmes, gejaagde vocalen en op de achtergrond een galmende muur van gitaren en synths. En ja, boosheid, zelfs depressie klinkt door in elke noot. Fans van het Deense Iceage staan hier vooraan en worden beloond met een show van een zeer puike band.

Afterpartees
Gewoon uit Horst, Limburg zouden we bijna zeggen. Deze knapen rocken als een dolle, houden naar eigen zeggen van ‘autorijden, vieze praatjes, friet en feest’. En feest dat is het met hun mix van vlijmscherpe garage met een goed gevoel voor popmuziek en lichaam-in beweging-zettende songs.

Condor Gruppe
De revelatie van Incubate? Meerdere natuurlijk , maar in ieder geval deze Belgische surfkrautband met leden uit Creature with the Atom Brain en Mark Lanegan Band. Condor Gruppe neem je mee op een zilveren surfboard dat binnen enkele minuten het stoffige toneel van spaghetti westerns doorklieft om daarna te eindigen achter de tweede maan van Saturnus? Zweverig? You bet! En vooral heel vet!

Kim Janssen
Deze prachtmuzikant heeft Aziatische roots, zat op een Britse kostschool, nam zijn debuutalbum op in een Amerikaans treinstation en scoorde honderden positieve reacties op zijn muziek en shows in Nederland. Kan het nog internationaler? Ja, want Kim werkt op zijn nieuwe EP ‘The Lonely Mountains’, het vervolg op ‘Ancient Crime’, samen met Maria Hansen (bekend van The National en Sufjan Stevens). Zijn songs hebben een klassieke ondertoon en niet geheel vreemd, een zeer wereldse schoonheid.

The Foreign Resort
De Deense tegenhanger van het Britse Eagulls tijdens deze Hit The City? Dat moet The Foreign Resort zijn. Joy Division, NIN, The Cure, Depeche Mode en Sonic Youth noemen ze als grote inspiratiebronnen en daar is geen band van gelogen. The Foreign Resort klinkt vooral heel groot, alsof de new wave uit de 80’s naar een stadion van de toekomst is verplaatst.

Go Go Berlin
Hun naam doet anders vermoeden, maar deze mannen komen toch echt uit Denemarken. En ze klinken, nou, als een soort opgevoerde kruising tussen Go Back to the Zoo en Kings of Leon in hun begintijd. Met name zanger Christian Vium overtuigd zwaar in de harde rocksongs, maar net zo hard in intieme ballads. Misschien wel dè ontdekking van 2013.

Literatuurprogramma  (onder leiding van Henk van Straten)
In Kelderman en van Noort, gehuisvest in een voormalig NRE-gebouw aan de Nachtegaallaan, leidt de Eindhovense schrijver en columnist Henk van Straten bezoekers als de ‘Rattenvanger van Hamelen’ langs een aantal schrikbarend goede schrijvers. Onderweg zijn er voordrachten van de jonge schrijvers Thomas Heerma van Voss en Shira Keller, van gevierd en gevreesd slam poet Andy Fierens, van begenadigd rapper en acteur Akwasi en van comedian-maar-nu-ook-schrijver Stefan Pop. Daarnaast staat er een boekenstand van de winkel Polare waar tal van boeken te koop zullen zijn (o.a. van de schrijvers van vandaag) en signeersessies zullen zijn.

Expo
Je komt zintuigen te kort vandaag! Vanaf vrijdag 1 november is, ook in Kelderman en van Noort, de opening van een bijzondere expositie gecureerd door ontwerpbureau Spielerei. De expo loopt door tot het einde van Hit The City op zondag 3 november. Internationale en lokale kunstenaars en vormgevers laten zien waarom en hoe zij net als de muziek van het festival, vernieuwend en spannend bezig zijn. Onder andere Will Sweeney (UK), Erosie, Joshua van Iersel, Fieke van Berkom en Teun Jansen hangen vers werk aan de muren.