Comedy Night: Comedytrain met Henry van Loon en Jochen Otten


Henry van Loon en Jochen Otten


Iedere tweede zaterdag van de maand

Henry van Loon (1982) komt in 2001 vanuit Brabant naar Amsterdam om aan de Kleinkunstacademie te studeren. Na drie jaar wordt hij lid van Comedytrain. Hij staat regelmatig op het podium in Toomler en speelt mee met de Comedytrain Theatertour. Al snel is hij te zien bij Kopspijkers, Koppensnellers en Draadstaal en te beluisteren bij Spijkers met koppen.

Was Henry van Loon een voetballer, hij was een typische linksbuiten geweest: technisch begaafd, snel, en grillig als in altijd bepalend voor het eindresultaat of het nou een briljante actie of een tragische own-goal betreft. En zo hoort het ook. Van Loon speelt steeds op het randje van zijn eigen kunnen, met veel fantasie, risico en een gevoel voor hilarisch absurdisme dat slechts weinigen gegeven is. Het voor BNN geproduceerde televisieprogramma De Henry van Loon Entertainment Show, was een fabelachtig kijkje in zijn hoofd en in het voorjaar 2011 gaat zijn gelijknamige eerste avondvullende programma in première. Wie zijn drie minuten durende parodie op De wereld draait door op YouTube heeft gezien, kan niet wachten.

Wanneer Jochen Otten (1973) zijn studie Nederlands en de kleinkunstopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch heeft afgerond, laat hij er geen gras over groeien. Hij lanceert meteen zijn eerste soloprogramma In levende lijven (2005) en wint prompt de persoonlijkheidsprijs op Cameretten, de publieksprijs van de Holland Casino podiumprijs en alsof dat nog niet genoeg is bereikt hij de finale van het Leids cabaretfestival. Er zijn er die minder opvallend debuteren.

Ook zijn tweede en derde programma Verover alle vrouwenof een werelddeel naar keuze en Underdog worden door publiek en pers goed ontvangen. Wat kan een mens dan nog meer verlangen? Lid worden van Comedytrain natuurlijk! En vermits Jochen ondanks al zijn talent en succes inderdaad ook slechts een mens is, doet hij dat maar. Zo is hij sinds 2009 met regelmaat te zien op het podium van Toomler waar zijn expressieve mimiek en radde tong geregeld het bovenliggende Hilton hotel op haar grondvesten doen trillen. Niet dat Jochen daarmee het theater vaarwel heeft gezegd, verre van. Komend theaterseizoen (2010-2011) reist hij door het land met Belastend Materiaal, een programma over ‘de grote schoonmaak in een hoofd vol opgekropte woede’ – dat belooft gezellig te worden. En wie na een avondje lachen, nog niet genoeg heeft van zijn witzen kan altijd de radio aanzetten: want als columnist excelleert hij in het Radio 2-programma Spijkers Met Koppen. Goed bezig, noemen wij dat.
 

 

Stond eerder in