Cross-linx Festival: o.a. Patrick Watson & Amsterdam Sinfonietta + Lamb


ism Muziekgebouw


Hauschka + Rachel Grimes + Nils Frahm & Alvaret Ensemble + Brandt Brauer Frick + The Dodos


Hét festival voor indie-classical met dit jaar Patrick Watson als hoofdgast!

In 2013 reist het Cross-linx festival met muzikanten en crew langs vijf steden en laat het uitdagende en verrassende combinaties zien van indie-classical muziek (avant-garde pop en nieuwe muziek).

Patrick Watson
Hoofdgast van deze twaalfde editie is de Canadese singer-songwriter Patrick Watson. Meer namen voor dit festival worden later bekend gemaakt. De muziek van Patrick Watson wordt vaak omschreven als een mix van indierock en klassieke muziek en wordt vaak vergeleken met artiesten als Rufus Wainwright, Andrew Bird en Jeff Buckley. Watson groeit op in het dorpje Hudson, nabij Montreal. In zijn jeugd zong hij in kerkkoren en later verdiepte hij zich in jazz en klassieke pianomuziek. Watson maakte drie albums en trad eerder op met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Amsterdam Sinfonietta 
Amsterdam Sinfonietta is al zo'n 25 jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Het orkest heeft een rijke traditie in programma's die worden gebracht onder de noemer 'Breder dan Klassiek'. In opdracht van Cross-linx zal Patrick Watson een programma ontwikkelen van circa 60 minuten, waarvoor hij nieuw werk schrijft. Dit nieuwe werk zal mede worden gearrangeerd door de Engelse dirigent (o.a. Metropole Orkest) en arrangeur Jules Buckley. Deze nieuwe muziek van Patrick Watson wordt afgewisseld met diens favoriete klassieke muziek. De bezetting van het project is Patrick Watson (vijf mans band met zangeres) met 20 strijkers van Amsterdam Sinfonietta.

Lamb
Naast Patrick Watson zal ook het triphopduo Lamb op de Cross-linx podia te zien zijn. Lamb (bestaande uit Andy Barlow & Lou Rhodes) verzorgt speciaal voor Cross-linx een optreden met maar liefst vijftien strijkers van het Amsterdam Sinfonietta. Het is niet voor niets dat Lamb op Cross-linx staat, want hun grootste hit 'Gorecki' is geïnspireerd op de meeslepende 'Symfonie nr 3' van de gelijknamige Poolse componist. Lamb verzorgt een optreden met vijftien strijkers van het Amsterdam Sinfonietta. De set bestaat uit een sfeervolle mix van hun grootste hits, hun laatste cd '5' en daarnaast ook nieuw werk.

Hauschka feat Samuli Kosminen (Múm)
De cd 'Salon Des Amateurs' uit 2011 van de Düsseldorfse componist Hauschka kreeg veel lof vanwege het gebruik van de prepared piano. Hij benutte met onorthodoxe middelen (gaffa tape, flessendoppen, ping-pong balletjes en een vibrator om waar wat te noemen) vooral de percussieve kwaliteiten van de piano en nam ook nog eens een loopje met techno en house. De muziek van Hauschka is toegankelijk,  ritmisch en vernieuwend en hij wordt dan ook vergeleken met Eric Satie, John Cage én Steve Reich. Hij komt dit jaar samen met de IJslandse drummer Samuli Kosminen (Múm) naar Cross-linx.

Rachel Grimes
Het werk van de Amerikaanse pianiste Rachel Grimes is melancholisch, intens en hypnotiserend. Denk aan het mooiste van Erik Satie, Peter Broderick en Philip Glass. Zij was in de jaren ’90 de spilvrouw van de cultband Rachel’s, door Pitchfork beschreven als 'one of indie's best chamber music ensembles.'

Nils Frahm
Niet minimalistisch, maar eerder melancholisch en romantisch: zo omschrijven kenners de muziek van de steeds populairder wordende Nils Frahm. Als leerling van Nahum Brodski, de laatste protegé van Tschaikowski, leerde hij al op vroege leeftijd de fijne kneepjes van het vak. Veel invloed van klassieke grootheden is echter niet terug te horen in zijn composities: Met een liefde voor elektronische muziek en oude instrumenten maakte de 29-jarige al vier albums.

Brandt Brauer Frick met Om'Mas Keith
Het Duitse trio Brandt Brauer Frick bestaat uit drie musici - één klassiek geschoold, twee met een jazzachtergrond - met een grote liefde voor techno. Hun doel: akoestische dancemuziek maken, oftewel: techno zonder computers. Tijdens hun optreden heeft Brandt Brauer Frick Om'Mas Keith als special guest bij zich. Als zanger timmert hij nog niet zo lang aan de weg, maar als producer is hij zeker niet een van de minsten. Zo werkte hij met Erykah Badu, John Legend, Jay-Z en Kanye West en Jamie Woon.

The Dodos
Met gepaste trots kondigt Cross-linx ook The Dodos aan. De indierockband, bestaande uit het duo Meric Long (gitaar en zang) en Logan Kroeber (drums en percussie) wordt vaak vergeleken met Animal Collective. Live zorgt deze band uit San Francisco voor een feest. Hun laatste plaat uit 2011 heet ‘No Color’.

Alvaret Ensemble
Een nieuw ensemble rondom Greg Haines (piano), de poëzie van Jan Kleefstra, het slagwerk van Sytze Pruiksma en Romke Kleefstra op gitaar. Zij improviseren met  loomhangend in sonore geluidsgolven, flarden poëzie en pianospel.

Music Mining
Onmisbaar element van Cross-linx is Music Mining: een festival in een festival. Onder begeleiding van de Music Miners - te herkennen aan de gekleurde helmen – wordt het publiek naar het optreden gebracht. De intieme concerten vinden plaats op ongebruikelijke plekken zoals ondergrondse gangen en kelders. Namen worden later bekend gemaakt maar zullen zoals ieder jaar zorgen voor een muzikaal avontuur.

Check hier het complete tijdschema voor Cross-linx 2013!