My Brainbox featuring Jan Akkerman en Bert Heerink


Akkerman 65+ Party


+ support


Jan Akkerman (24 december 1946) geeft rond zijn verjaardag een paar bijzondere concerten.

Voordat we vannacht om 12 uur aftellen naar Jan's 66e verjaardag kijkt hij met ons terug op een bijzondere periode uit zijn illustere carriere als beste gitarist van Nederland. Akkerman was lid van achtereenvolgens Johnny and his Cellar Rockers, The Hunters (hit: Russian Spy and I),  Brainbox (hit: Summertime) en Focus (hit: Hocus Pocus), en hij focust zich vanavond op de voorlaatste band.

De Brainbox debuutsingle "Down Man" verraadde in 1969 al meteen het enorme potentieel van de groep met hun progressieve bluesstijl en vooral het karakteristieke, hoge stemgeluid van Kaz Lux. Bovendien bleken Lux en Akkerman in staat tot het schrijven van fantastisch origineel materiaal, terwijl de covers opvielen door de verrassende interpretatie.  Down Man werd een grote hit in de Verenigde Staten. In Nederland had Brainbox een aantal hitsingles waaronder Between Alpha And Omega, Doomsday Train, The Smile en Summertime.

Bert Heerink neemt vandaag de zang voor zijn rekening. Met Vandenberg had Heerink in de jaren '80 twee wereldhits: Burning Heart en Different Worlds. Bekend werd hij verder door in 1995 voor een aantal reclames voor Heineken Nederlandstalige teksten te zingen op melodieën van oude rocknummers. De nummers Zon in de Winter, Doe wat je wil en Julie July werden hits.