King Tuff + Virals


+ dj Raven (Mozes and the Firstborn) & dj Gimli


King Tuff + Virals

Weer een heel fijn concertje in de serie Black Lips, Jacuzzi Boys en Mikal Cronin.

King Tuff is de nieuwe koning van de garage-glam-stoner-powerpop-fuzz. Een man die alleen doet waar hij zin in heeft. Meestal is dat zo weinig mogelijk. Maar soms heeft de King zin om ons normale zielen te vermaken met een kijkje in zijn gestoorde hoofd. En dan is het aan! Kom vanavond naar AreaFiftyOne voor een enkele reis naar King Tuff-land!

Een afgeragd blauw jeansjack dat aan de naden meer draden dan blauw vertoont, een net iets te strakke spijkerbroek in dezelfde staat, een afgewassen zwart T-shirt en afgetrapte sneakers; dat is de verplichte outfit bij beluistering van King Tuff.

Twaalf nummers die het pakkende van powerpop samenbrengen met vuige garagerock en het tegendraadse uit indierock van eind jaren tachtig. Alsof Big Star, T-Rex en Dinosaur Jr. een lang weekend hebben doorgebracht in een garagebox, opgesloten met hun instrumenten en een zak drogerende rookwaar.

Geregeld is de consumptie van die drogerende rookwaar het onderwerp in de teksten, veelal expliciet, zoals in het zomers klinkende Alone & Stoned. Drie minuten waar in de geneugten van alleen thuis stoned zijn worden bezongen, verpakt in een upbeat en zonnig popjas.

Pakkende pophooks en meezingers (zoals afsluiter Hit And Run) die Kyle Thomas op zijn tweede album als King Tuff rondstrooit als Zwarte Piet met een zak vol rock-‘n’-rollzoetigheid. Zoete niets-aan-de-handpop waar het spelplezier vanaf spat, geladen met een speelse hang naar het verleden.

Met een knipoog worden veel gebruikte rockclichés door de nasale stem van Thomas herhaald en het rebelse van de jeugdjaren van de rock-‘n’-roll gevierd. Baby Just Break The Rules, Keep On Movin’, Hit And Run, het zijn nummers die even goed veertig jaar geleden op plaat gezet konden worden zonder nu achterhaald of oubollig te klinken. Door: NU.nl/Tjeerd van Erve

Virals
Voor de Britse gruisboys van Virals geldt dat hun biografie alles zegt. En die biografie is eigenlijk geen biografie, maar een quote. Een quote van wie? Geen idee! NIet lullen, maar spelen: "Playing tunes that girls can like and playing shows that boys can take their girlfriends to; the kind of shows that you don't leave saying 'that was brilliant, i lost a tooth'.