Hit The City: o.a. Isbells + Zulu Winter + Ewert and The Two Dragons + Vadoinmessico + China Rats + Fair Ohs + Ivo Victoria


Effenaar & Friendly Fire present


Line-up: Isbells + Zulu Winter + Ewert and the Two Dragons + Vadoinmessico + China Rats + Reignwolf + Matthew and the Atlas + Fair Ohs + Westkust + Birdt + Boho Dancer + Fresku + Henk van Straten + Ivo Victoria + Tjitske Jansen + Woody + Rob Waumans e.a.


Hit The City: o.a. Isbells + Zulu Winter + Ewert and The Two Dragons + Vadoinmessico + China Rats + Fair Ohs +  Ivo Victoria

Een nieuw festival in de Eindhovense binnenstad vol met de muziek en literatuuur van vandaag de dag: Let's Hit The City!
 

Eindhoven is een festival rijker en wat voor één. Hit The City betekent niets minder dan een geweldige zondag met eclectische acts op verschillende locaties en een literatuurprogramma dat je niet mag missen. The Rambler, Plint, de Studentenkapel en de Effenaar openen hun deuren voor iedereen die van spannende muziek en literatuur houdt. Need we say more? Vooruit dan: Hit the City!

Ga hier direct naar de festival website voor alle informatie.

Ga je naar dit festival? Dan kun je gebruik maken van de novemberkorting. Lees hier alles over deze novemberkorting en bespaar tot maar liefst € 6,00 voor shows die meedoen aan deze speciale actie. 

Isbells
Deze Belgen bewezen onlangs nog in de Effenaar dat verstilder dan stil erg mooi kan zijn. De groep rond frontman Gaëtan Vandewoude gaat op het dit jaar verschenen album 'Stoalin' verder waar het gebleven was en heeft zangeres Chantal Acda aangetrokken voor de prachtig uitgewerkte harmonieën.

Zulu Winter
Deze mannen uit Londen maken gelaagde indierock  en hebben zich binnen ‘no time’ een fikse partij festivalervaring onder de riem gespeeld. Hun album heet ‘Language’, en we kunnen daar lang en breed over gaan schrijven. Doen we niet. Ga die plaat gewoon heel gauw checken!
 

 

 

 

Ewert and the Two Dragons
Na Skype heeft Estland een nieuw exportproduct: Ewert and the Two Dragons. Dit gezelschap maakt aanstekelijke en retegoede uptempo pop met folkinvloeden. Het geluid van Ewert and the Two Dragons kun je zoeken ergens tussen Iron & Wine, Arcade Fire, Alamo Race Track en Mumford & Sons. Op zowel Eurosonic Noorderslag als Lowlands 2012 maakten ze grote indruk en ook hun album ‘Good Man Down’ is een pareltje.
 

Vadoinmessico
Vadoinmessico is een cocktail van nationaliteiten, folk, pop, dance en muzikale kwaliteit. Misschien had je de hint in de bandnaam al gesnopen…er zit inderdaad een Mexicaan in deze zomerse crew. Naast de Mexicaan zijn twee Italianen, een Brit en een Oostenrijker van de partij. Bijzonder multi-culti dus! Arcade Fire en Crystal Fighters kun je zien als geestverwanten en dan voel je wellicht wel aan dat indiepop en feestelijk nu-folk gecombineerd worden tot een, tja, feestelijk geheel. Maar wel een feestje met diepgang, want deze mannen kwamen elkaar tegen op het conservatorium en hebben daar haarfijn leren musiceren.


China Rats
Deze jonge knaagdieren komen niet uit China, maar uit Leeds. En dat hoor je. De mannen hebben dat typische Britse talent om puntige popsongs te schrijven met een punky randje. Luister maar eens naar hun tweede single '(At Least Those) Kids Are Getting Fed', dan snap je waarom we zo blij zijn dat China Rats vandaag in Eindhoven staat. Zonnig, puntig, een beetje 50’s maar vooral helemaal nu. Kom maar op met dat debuutalbum.


 

Fair Ohs
Stilstaan is er niet bij als Fair Ohs haar tropische punk op je loslaat. Aanstekelijke punksongs verpakt in Mediterrane zonnigheid, debuutplaat ‘Everything is Dancing’ staat er vol mee. Denk The Ex meets Vampire Weekend. Dat Fair Ohs nog niet bij het grote publiek is doorgebroken is eigenlijk een schande. Gaat ze meemaken!


 Westkust
Nederlandstalige bandnamen zijn hip. Dat geldt ook voor catchy shoegazerige gruispopliedjes. Heeft het Zweedse Westkust even geluk dat ze beide hippigheden in zich hebben. Een debuutplaat is in de maak, maar voor het zover is gaan de heren en dame nu voor het eerst het buitenland aan doen. De onlangs verschenen EP ‘Junk’ is er slechts om de honger naar meer te stillen.
 

 Each Other
Canada en toffe muziek afleveren, er komt geen einde aan. Each Other komt uit Montreal en maakt heerlijk zweverige en dwarse rammelpop. Zelf omschrijven ze de muziek als ‘crackling pop’. Op de Bandcamp van het gezelschap staan een aantal eerder dit jaar verschenen singles.

Birdt (presents 'Place For One Day')
Liedjesschrijver, kunstenaar en Eindhovenaar Bardt van de Dennen brengt al bijna vijf jaar ontzettend mooie platen -inderdaad op vinyl- uit onder de naam Birdt. Vroeger met band en nu vaak begeleid door viool, gebruikt hij alt.country, folk en americana voor een zeer eigen brouwsel. Zijn laatste release ‘Arjenballet’ kwam uit op prachtig wit vinyl met bijbehorend artwork. Tijdens Hit The City zal Birdt het nieuwe album ‘Place For One Day’ presenteren in de perfecte locatie voor zijn vaak fluisterzachte en altijd intieme songs; de Studentenkapel.


Boho Dancer
Zeer eigenzinnige freakfolk uit Scandinavië met een zangeres die een charme heeft die reikt tot buiten de zaal. Dit zou de aankondiging van het excentrieke gezelschap Boho Dancer kunnen zijn. Maar dan zouden we vergeten te melden dat de band met ‘Furry Skin’ een prachtige ep heeft die gewoon te luisteren is op hun website. En we vergeten ook dat Boho Dancer een ‘must see’ is op deze eerste editie van Hit the City.


Matthew & The Atlas
Matthew and the Atlas is een muzikale kruising tussen het beste uit Amerika en Engeland op het gebied van dromerige pop en folk. Frontman Matthew Hegarty is een zanger waar je haren in positieve zin van overeind gaan staan. Zijn stem houdt het midden tussen die van naamgenoot Antony Hegarty (Antony and the Johnsons), Jason Molina (Magnolia Electric Co.) en Marcus Mumford (Mumford and Sons). Vandaag een fijne dosis melancholie en dromerige folk naar de Studentenkapel dus!


Reignwolf
Jordan Cook aka Reignwolf is dè nieuwe blues sensatie uit Seattle waarbij fans van Black Keys en vroege White Stripes helemaal aan hun trekken komen. Reignwolf komt met een drummer en dus als duo naar Hit The City. Wat je kan verwachten? Stuwende garagedrums en scheurende blueslicks die hun wortels heel diep in de deltablues-modder hebben zitten. Oh ja, en een show waar Jon Spencer een puntje aan kan zuigen. Alleen Reignwolf is de entreeprijs van Hit The City al meer dan waard, beloofd!Twin Shades
The Black Angels, Moon duo, nee gewoon uit eigen land: Twin Shades! Psychedelische garage uit onze hoofdstad die een galm heeft waar we volgend jaar nog steeds van genieten. Superrrrr 60’s, trippy, hypnotiserend en gruizig tot op het bot.

Literatuur bij Plint
Onder curatorschap van de Eindhovense schrijver Henk van Straten zal er vandaag tevens een spannend literatuurprogramma plaatsvinden in de prachtige Plint villa (tegenover de Effenaar).

De Eindhovense singer songwriter Woody Veneman is vandaag de muzikale troubadour in de Plint Villa. Hij vertelt zijn verhaal met folk klassiekers en maakt gebruik van de ruimtelijke akoestiek van de villa. 

Dit zijn de gasten van Henk:

Rob Waumans schreef de heerlijke, tragikomische debuutroman ‘Als je de stad binnenrijdt’. In het voorjaar zal zijn tweede boek uitkomen. Daarnaast presenteert hij samen met Ivo Victoria in Amsterdam wekelijks het Waumans' & Victoria's Internationaal Literaire Variété Spektakel.
Ivo Victoria's laatste roman, Gelukkig zijn we machteloos, stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Samen met Rob Waumans presenteert hij het Waumans' & Victoria's Internationaal Literaire Variété Spektakel.
Tjitske Jansen schreef de veelgeprezen dichtbundels ‘Het moest maar eens gaan sneeuwen’ en ‘Koerikoeloem’. Ze won de Anna Bijns Prijs, geeft workshops en schrijft teksten voor kindervoorstellingen.
Dennis Gaens is stadsdichter van Nijmegen en werd genomineerd voor de Buddingh Prijs met zijn bundel ‘Ik en Mijn Mensen’.
Jamal Ouariachi debuteerde met het lijvige en geprezen ‘De vernietiging van Prosper Morèl’. In 2013 verschijnt zijn tweede roman, ‘De Gemiddelde’.
Fresku bracht in mei zijn tweede album uit, ‘Maskerade’. Hij won een 3FM Award en werd Nieuwe Revu Rookie of The Year. Hij is rapper, al heeft hijzelf liever dat je hem schrijver noemt.

Hit The City 2012 wordt mede mogelijk gemaakt door Eindhoven365 en gemeente Eindhoven.