Afgelast

Club Cross-linx: Hauschka + Elbipolis feat. dj Brezel Göring


i.s.m. Muziekgebouw Eindhoven


Met een biertje in de hand genieten van genre overschrijdende muzikanten.

Cross-linx is een festival dat de rafelranden van modern klassieke muziek opzoekt en op één stapel gooit met nieuwerwetse popmuziek. Vier keer per jaar toveren we de kleine zaal om tot Club Cross-linx; Op één avond, in de intimiteit van de kleine zaal, genieten van genre overschrijdende muzikanten.

Hauschka

Hauschka is het alter ego van de in Düsseldorf residerende pianist/componist Volker Bertelmann. Als klassiek geschoold pianist exploreert hij volop de mogelijkheden van de 'prepared piano' en treedt zo in de sporen van de Amerikaanse componist John Cage die als de geestelijke vader van de 'prepared piano' wordt beschouwd. Hauschka plaatst bijvoorbeeld leer of rubber tussen de snaren of bewerkt de hamers van de piano met aluminiumfolie en voegt er elektronica en pingpongballen aan toe. Puristische of academische perfectie is hem volkomen vreemd. Hij gebruikt de piano eerder als middel om ritmes voort te brengen dan melodie. Zijn werk toont vaak gelijkenissen met het minimalisme van Steve Reich, Philip Glass, Jóhann Jóhannsson of Michael Nyman.

'Hauschka probeert zijn tekortkomingen niet te verbergen of zichzelf te redden in de schaduw van grootheden. Het is eerder zijn hang naar elektronische muziek die hij een plaats wil geven binnen zijn pianospel. Het is een accommodatie die vragen oproept. Bertelmann: “Er was een tijd - vooral toen ik werkte aan mijn eerste Hauschka-album ‘Substantial’ - dat ik heel voorzichtig omging met de overdracht van elektronische muziek op pianomuziek. De elektronische muziek heeft me de charme van de onnauwkeurigheid en misschien wel het dilettantisme binnen de muziek getoond en die zelfs geconcretiseerd. Eigenlijk heb ik de zij-ingang ontdekt waardoor ik zonder enige virtuositeit serieuze pianomuziek kan maken. Zo gezien is dat wellicht mijn geheime schuilplek.” (GONZO)

Elbipolis feat. dj Brezel Göring
Het Hamburgse barokensemble Elbipolis gaat de dialoog aan met de Berlijnse DJ Brezel Göring (v/h duo Stereototal). De zinnenstrelende muziek van o.a. Corelli, Purcell, Händel wordt live onderhanden genomen door Göring. Hij registreert het geluid van Elbipolis, stuurt 't door zijn analoge en digitale apparatuur om 't vervolgens als nieuwe dimensies los te laten op de totaalsound.