Afgelast

Happy Mondays (AFGELAST)


+ support


Happy Mondays (AFGELAST)

The Kings of Madchester zijn terug! Verwacht een avond greatest hits met gastheren Shaun Ryder en Bez!


Wie had er ooit nog gedacht dat de legendarische Madchester band Happy Mondays in Eindhoven zouden geraken? Welnu, vanavond zijn zanger en songschrijver Shaun Ryder en publieksopjutter Bez toch echt in town! Uiteraard met complete band en vanzelfsprekend met alle hits op zak.

Happy Mondays werd in 1980 in Manchester opgericht en bracht in 1985 op het befaamde Factory Records (o.a. Joy Division) van Tony Wilson haar eerste EP uit. De echte doorbraak van de band kwam een paar jaar later met de release van de debuutplaat (ook op Factory Records), waarop onder meer de megahit '24 Hour Party People' staat. Het nummer is tegenwoordig ook bij velen bekend als 'anthem' van de gelijknamige film. Inderdaad, die film over de turbulente muzikale tijd in het Manchester van de jaren '80 en vroege jaren '90. Happy Mondays speelt dan ook een grote rol in deze film die vooral het leven van wijlen Tony Wilson volgt. En het was per slot van rekening Factory baas Wilson die de band in 1985 de eerste EP verzorgde.

Happy Mondays was een grote vernieuwer in de popmuziek, met hun psychedelische en dansbare indiepop vol funk en northern soul. Ze waren samen met de befaamde Hacienda club de spil in de 'Madchester' scene. De band wist ook de brug te slaan naar de house en acid house, als dank aan de vele dj’s die het werk van de band gingen remixen. Bands als Stone Roses, Oasis en The Charlatans danken hun inspiratie aan de band.

De 'kings of Madchester' kenden een turbulente carrière, met veel hoogtepunten, maar zeker zoveel dieptepunten. De verhalen over de drugs en geldverslinderij zijn bijna net zo bekend als de muziek van de band. Dit neemt niet weg dat Shaun Ryder en de zijnen ook anno 2012 nog steeds een geoliede live band zijn. Gelukkig komt de band vanavond naar Eindhoven en kun je gegarandeerd ouderwets uit je bol gaan op hits als ‘Step On’, 'Kinky Afro', ‘Hallelujah’ en ’24 Hour Party People’!