Spit Dummies: A Weird Jazz Fest


een activiteit van axesjazzpower


Stadhouders & Ecker + Huntsville + Harriet Tubman Double Trio


jazz - postrock - minimal music - brainmusic - folk - drones - noise - electronics - turntablism

Stadhouders & Ecker
Bram Stadhouders is een uiterst eigenzinnige muzikant. Deze amper 24-jarige Nederlander componeert verrassend sferische soundscapes op gitaar, waar subtiele jazz- en klassieke invloeden in doorsijpelen die de grenzen van allerlei muzieksoorten soepel overschrijdt. Met zijn gitaarspel heeft hij al verschillende grote prijzen in de wacht gesleept. Koenraad Ecker is een Belgische gitarist/cellist/componist/geluidsontwerper. Zowel solo als in gezamenlijke projecten ontwikkelt hij een hoogst persoonlijke muzikale wereld, gebaseerd op een scala van invloeden gaande van elektronische muziek tot jazz, post-rock, hedendaags klassiek, minimal music en audiovisuele performances. Samen slaan Bram en Koenraad de handen ineen om een mix tussen ambient-freejazz en op dubstep geïnspireerde beats te onderzoeken.

Met: Bram Stadhouders [gitaar, elektronica], Koenraad Ecker [elektronica 

Huntsville
De Noren Ivar Grydeland, Tonny Kluften en Ingar Zach spelen al sinds eind jaren negentig samen in diverse combinaties zoals het kwartet HISS en het wisselend gezelschap No Spaghetti Edition. De focus lag toen bijna uitsluitend op vrije improvisatie, maar dat veranderde drastisch toen ze in 2005 Huntsville oprichtten. In dit trio is improvisatie slechts een van de vele ingrediënten. Compositie is even belangrijk, net zoals cross-referenties aan de meest uiteenlopende muzikale (en extra-muzikale) tradities. Huntsville confronteert brainmusic met folk, traditionele jazz met drones en noise. Akoestische instrumenten nemen het op tegen elektronica. De contrasten zijn scherp, de botsingen indrukwekkend.

Met: Ivar Grydeland [gitaar, banjo] , Tonny Kluften [bas], Ingar Zach [drums] en The Sound Wizard 


Harriet Tubman Double Trio
De muziek van Harriet Tubman klinkt van de ene kant bekend, van de andere fris en nieuw. Wie er naar luistert, wordt niet afgeleid door labels voor stijl of genre. Tegelijkertijd is het helemaal niet moeilijk om te horen wat er xzoal van invloed is geweest op hun sound: de elektrische ontlading van Miles Davis in de jaren 70; de spiritualiteit van de muziek uit de Mississippi Delta; de bezwerende schreew van John Coltranes muzikale toppen; de ritmes van de Amerikaanse Urban in de tachtiuger jaren; en weer terug naar de muziek op uitgestrekte Afrikaanse savanne. Harriet Tubman is niet voor niets genoemd naar een zwarte activiste: freedom is hun boodschap en ze voeren het publiek maar al te graag mee in hun avontuurlijke reizen. Mooie staat van dienst hebben de heren! Ze speelden met Herbie Hancock, Henry Threadgill, Tony Williams, Don Pullen, Tina Turner, James Blood Ulmer, Sonny Sharrock, Leroy Jenkins, Cassandra Wilson, Ronald Shannon Jackson, Oliver Lake, Muhal Richard Abrams, Aretha Franklinen en Lawrence Butch Morris.

Met: Brandon Ross [gitaar, banjo], Melvin Gibbs [basgitaar], JT Lewis [drums], Graham Haynes [kornet], DJ Logic [turntables], Val Inc. [turntables].