Neurosis


Enige Nederlandse show! In het kader van 40 jaar Effenaar


+ Ufomammut + Dj Svn & Magog


Neurosis

Post-metal giganten voor derde keer in de Effenaar!

Sludge, folk, metal, rock, en doom. Geen band die deze genres zo fantastisch combineert als het Amerikaanse rockmonster Neurosis.  Voor het gemak zullen we hun muziek maar even post-metal noemen, wat dat ook mag betekenen. Een vrijbrief die de heren zelf overigens maar al te zeer omarmen! Neurosis is een band die buiten alle hokjes denkt, en ‘standaard metal’ ver achter zich laat. Hun vernieuwende muziek wordt door veel bands aangehaald als grote inspiratiebron -denk aan Isis en Mastodon- en ze maken die legendarische status zowel live als op hun albums steeds opnieuw keihard waar. In de Effenaar kwamen de mannen al 2 keer langs, waarvan de laatste show in 1996 plaatsvond. De datum 29-07-2011 zal na deze zomer bekend staan als dat legendarische derde concert!

Over hun live reputatie hoef je Brabanders dus niks wijs te maken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hun show tijdens het Roadburn Festival 2007, toen ze iedereen in de zaal compleet in de Neurosis trip trokken. Die show is overigens prachtig vastgelegd en uitgegeven door de band. Zo slim zijn de mannen onder vurige aanvoering van zangers/gitaristen Scott Kelly en Steve von Till dan ook wel weer! Naast hun combinatie van onaardse vocalen, dikke gitaarmuren en subtiele soundscapes, durft Neurosis vooral de tijd te nemen. Ze nemen de tijd om een nummer precies zo op te bouwen zoals zij dat willen. En, wat soms tot klachten bij de fans leidt, ze nemen ook de tijd met het uitbrengen van albums.

Maar wees niet bevreesd. Een nieuw album zal niet lang meer op zich laten wachten volgens de geruchten en ondertussen mag je het nog even doen met de heruitgave ‘Souls at Zero’ uit 1992. Neurosis gaat alweer hun derde decennium in als meest succesvolle metalband in de experimentele hoek. En dat vieren we keihard mee tijdens de show die in het kader is van 40 jaar Effenaar. Het wordt een mooie zomer!

In het voorprogramma staat de legendarische Italiaanse doomband Ufomammut. Deze helden van de underground zorgden onlangs nog voor een uitpuilende zaal tijdens hun show op Roadburn 2011. En laten we wel wezen, dat zegt meer dan genoeg! 


 
Ufomammut tijdens Roadburn: