Murder


+ True Bypass


Het Deense duo Murder maakt murderballads die doen denken aan het werk van Nick Cave, Johnny Cash en Nick Drake.

Het Deense door folk geïnspireerde duo Jacob Bellens (zang) en Anders Mathiasen (zang en gitaar) vormen samen Murder.

De bandnaam klinkt nogal morbide, de muziek typeert zich dan ook als murderballads, een begrip dat ook van toepassing is op bijvoorbeeld sommige muziek van Nick Cave of het latere Johnny Cash werk (twee grote inspiraties van het duo).

Het is alweer 4 jaar geleden dat Murder debuteerde met haar debuutplaat 'Stockholm Syndrome', die grote indruk maakte en ervoor zorgde dat naast de nationale bekendheid in eigen land, er ook in Nederland volop aandacht was. Zo werd de band door Tindersticks voorman Stuart Staples uitgenodigd om de supports te verzorgen voor hun najaarstour in 2008, waarbij de band ook Eindhoven aandeed voor een concert in Muziekgebouw Frits Philips.

Het nieuwe album 'Gospel of Man' is net verschenen en in januari speelde de band een geweldige showcase op Eurosonic. Enthousiaste reacties op Twitter vind je onder meer hier


De pers over 'Gospel of Man:'

“De composities zitten vernuftig in elkaar en op een sterke melodie meer of minder kijken de heren niet.”
(OOR)

“De twee Denen Anders Mathiasen en Jacob Bellens schrijven liedjes waarin de geest van Nick Drake rondwaart, maar ook groepen als Lambchop en Tindersticks nooit ver weg zijn.
Frontman Stuart Staples van laatsgenoemde Engelse band gaf Murder al zijn zegen en die verdienen ze ook, getuige liedjes als Providence, Drawn In The Dirt en nog een handvol andere composities op deze beheerst gearrangeerde, mooi ingehouden gezongen, donkere maar altijd troostrijke plaat.”
(de Volkskrant)

“Deze band beheerst de instrumenten zo goed en dus ook het gevoel dat je als luisteraar hebt, dat je er kippenvel van krijgt. Met een insteek van oude americana, nostalgische Britse folk en gospelmuziek heb je hier dan ook wat fijns in handen. Wat een heerlijke plaat is dit toch. Echt een aanrader!”
(ROAR E-zine)