The Morning Benders


+ I Am Oak


The Morning Benders

Amerikaanse indierockband met een van de prachtigste platen van 2010! Een mustsee voor iedere indieliefhebber, in het bijzonder als je bands zoals Grizzly Bear en The Shins waardeert.

Prachtplaten worden er wel meer gemaakt, maar zo eentje als The Morning Benders met 'Big Echo' hebben afgeleverd is er eentje waarvan je nu al weet dat hij hoog zal eindigen in de jaarlijstjes.

Met behulp van Chris Taylor (Grizzly Bear) achter de knoppen heeft de band de lat een heel eind hoger gelegd dan bij debuutplaat 'Talking Through Tin Cans'. En dat terwijl de lat bij het debuut al vrij hoog lag.

De band uit San Fransisco is het geesteskind van Chris Chu, die de band in 2006 oprichtte. Het goed ontvangen debuut zorgde al voor tours met onder meer Death Cab For Cuties, Grizzly Bear en Yeasayer.

Niet geheel toevallig komt de invloed van Grizzly Bear terug op 'Big Echo'. Maar het zijn toch vooral de songsschrijverskwaliteiten van Chris Chu die ervoor zorgen dat de plaat boordevol prachtliedjes staat. De inspiratie ligt voor een deel in de jaren 60 en 70, enigszins Beatlesque, maar ook licht psychedelisch en met prachtige koortjes. Anderzijds haalt de band ook mosterd bij het heden. Vergelijkingen met bijvoorbeeld The Shins worden vaak gemaakt en mogen een compliment heten.

De band speelde eerder dit jaar reeds op de Affaire in Nijmegen en Rock Werchter en komt voor een select aantal clubshow dit najaar terug naar Europa.

I Am Oak
Dit jaar verscheen het schitterende debuut van het Utrechtse I Am Oak, de band van singer songwriter Thijs Kuijken. En dat ging, terecht, niet aan de belangrijke media voorbij. Het album 'On Claws' ontving lovende recensies bij onder meer Kindamuzik en Musicfrom. En terecht, want de indiefolk die I Am Oak presenteert is van zeer hoog niveau. Niet voor niets staat het gezelschap dit najaar in zo'n beetje alle podia van Nederland. Zo ook vanavond als opener voor The Morning Benders.

Een bijzondere versie van de single 'Excuses' van The Morning Benders: