Anathema


+ Long Distance Calling + Petter Carlsen


Anathema

De rock / post-progressive muziek van Anathema is van het soort waar niet alleen Pink Floyd en Porcupine Tree liefhebbers van smullen.

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is Anathema terug met nieuw werk! Voor het eerst in zeven jaar heeft Anathema weer een volwaardige studioplaat uitgebracht. En wat voor één! Op 'We're Here Because We're Here' pakt de band de draad weer op waar ze 'm bij voorganger (en meesterwerk) 'A Natural Disaster' hadden laten liggen.
De formatie rond de drie broers Vincent (zang, gitaar), Daniel (gitaar) en Jamie (bas) Cavanagh maakte een wonderlijke transformatie door. Begonnen als death/doom en gothicband (in de lijn van Paradise Lost en My Dying Bride), veranderde Anathema op het album 'Eternity' (1996) flink van koers. De doom werd ingeruild voor een progressief rockgeluid dat leunt op de sfeer van acts als Pink Floyd en Porcupine Tree. Steven Wilson, het brein achter laatstgenoemde band, mixte overigens de nieuwe plaat van Anathema.
Het had heel wat voeten in de aarde voor het nieuwe werk het levenslicht zag. Het album kreeg verschillende werktitels en releasedata werden meermaals verschoven. Maar nu de plaat eindelijk op de planken ligt, is Anathema helemaal klaar voor de doorstart. Voor wie kernwoorden als sfeervol, spannend, avontuurlijk, fantasierijk en hypnotiserend uitnodigend in de oren klinken is Anathema een must-see band!  

Long Distance Calling
Het Duitse Long Distance Calling maakt progressieve en uitgesponnen postrock. De band past als geen ander bij de sfeer van headliner Anathema. De muziek van het Duitse gezelschap is heavy en gelaagd, maar ook altijd heel subtiel. Lange opbouwen, plotselinge gitaaruitbarstingen en dat alles verpakt op een bedje van hypnose. De band speelde eerder al op festivals zoals Rock am Ring en Roadburn 2008 en deed in het buitenland supports voor onder meer Katatonia.

Petter Carlsen
Deze Noorse singer-songwriter laat op zijn MySpace een aantal hele fijne songs horen. Donkere sferen en regenwolken, waar de zon doorheen probeert te schijnen. zo zou je de sfeer van de songs kunnen omschrijven. Intieme luisterliedjes met veel diepgang.