Uitverkocht

Ellen ten Damme


nederpop


+ Christiaan Hof (solo)


Durf jij te luisteren naar de nieuwste liedjes van Ellen ten Damme, de vrouw die alles kan? De Amsterdamse uit Achterhoekse wieg, die afgelopen zomer nog met Cirque Stiletto het statige Carré betoverde en die als zangeres en performer al jarenlang de podia van Nederland en Duitsland rondreist, maar nog nooit in haar moedertaal zong.

Totdat ze zes jaar terug op een Amsterdams terras (dronk ze ranja met een rietje?) meesterdichter Ilja Leonard Pfeijffer ontmoette en hem vroeg voor haar eens een tekst in het Nederlands te schrijven. Ilja zegde toe erover na te denken, de tijd verstreek, de gelegenheid kwam jaren later: opnames voor een tv-programma, een project met dichters en muzikanten. Samen schreven ze de cd 'Durf Jij?'

Kortom, wie ten Damme kende als Engelstalige rockvamp of Duits zingende diva, wordt hier volledig verrast met eigenaardig eigenzinnige liedjes van verlangen, van wachten op een geliefde die niet komt, in een taal die in ons allen verweven zit (en een heel klein beetje Frans). Liedjes waarin de beeldende poëzie van Pfeijffer zwierige handen en wervelende voeten krijgt, waarmee ze je aangenaam in de buik porren dan wel stekelig om de oren slaan. Vooral ook dat laatste, want vergis je niet: 'Durf Jij?' is een popplaat pur sang.

Geen kleinkunst, geen luisterliedjes of geitenwollensokkenfolk, maar muziek in de traditie van Jacques Brel, Marlene Dietrich, Nina Hagen en Boudewijn de Groot. Muziek die leeft en sprankelt, overigens zonder dat er een synthesizer aan te pas komt. Muziek waarin Ellen kroelt, paait, broeit, hoog zingt of laag zingt, boos is of stoer, hysterisch uithaalt en zich fluisterzacht overgeeft.

Bijzonder.

'Durf Jij' is de meest gedurfde plaat die Ellen ten Damme ooit maakte en verdient niets dan ieders hart.