Femi Kuti


afrobeat


& The Positive Force


De wereld is vol met kinderen van beroemdheden, maar het is je moeilijk voor te stellen dat er een rondloopt die méér aan de hooggespannen verwachtingen die dat met zich meebrengt voldoet dan Femi Kuti, zoon van Afrobeat grondlegger en legende Fela Kuti, voormalig Public Enemy No1 in Nigeria. Hij is een uitzondering, een afstammeling wiens cariere eerder berust op talent en hard werk, dan op de familienaam.

Zijn laaste studio album Day By Day liet lang op zich wachten. Het komt zeven jaar na  Fight To Win, en vier jaar na het live album Africa Shrine. “It’s been hard work keeping The Shrine alive,” legt Femi uit. “I’ve also been on tour, so it was hard to pin me down in a studio until we got to Paris in the summer of 2007.” Hij is bovendien vader van zeven kinderen!

Zijn sabbatical gaf hem de mogelijkheid op muzikaal gebied bij te kunnen leren. Femi leerde niet alleen goed piano spelen, hij greep ook terug naar de Trompet, zijn eerste instrument, dat ie aan de kant had gelegd voor de sax. Dat heeft een boel opgeleverd voor Day By Day. “Listen to They Will Run and Better Ask Yourself, they are more jazz than anything I’ve done before. That’s the effect of playing the trumpet coming out.”

De lange pauze heeft Femi geinspireerd. Hij is vrolijk, enthousiast en kan niet wachten om weer het podium op te springen.“Everybody is back in training now,” glimlacht hij, “we have to re-establish my music”.