Isbells + Blaudzun


indiefolk Isbells is de nieuwe indiesensatie uit België. Blaudzun wordt de Nederlandse verrassing van 2010.


Isbells
We hadden ons nog zo voorgenomen bands niet te vergelijken met met Fleet Foxes. Omdat dat tegenwoordig die vergelijking te pas en te onpas wordt gemaakt. Sorry, nog één keertje dan. Want de dromerige, folky, meerstemmige luisterpop van Isbells komt wel heel dicht in de buurt bij de muzikale sfeer van Fleet Foxes. Maar ook Bon Iver, Iron & Wine, Nick Drake en Patrick Watson zijn zielsverwanten. Prachtige, pure liedjes gespeeld op akoestische gitaar en gezongen met een stem zoals de engel Gabriel je toe zou zingen in de hemel.

Niet dat Isbells iets met religie van doen heeft. En zijn liedjes staan ook niet bol van blijde boodschappen zoals de aartsengel die zo graag brengt. De blijde boodschap in deze is het opvallende en prachtige debuut van Gaëtan Vandewoude. Isbells is ondertussen een band, maar de liedjes van Vandewoude staan nog altijd centraal.

Hoe melancholisch hun muziek ook klinkt, nergens maakt het neerslachtig. Als na dit concert de lente niet doorbreekt dan weten wij het ook niet meer…

Blaudzun
Het succesjaar moet nog gaan beginnen voor Blaudzun, de tweede plaat staat op het punt van uitkomen en de voortekenen zijn gunstig.
De promo van de tweede langspeler 'Seadrift Soundmachine' is al 2 maanden vaste waarde in de cd-speler van Effenaar programmeur Tom Ketelaar, dus moest de band rondom singer-songwriter Johannes Sigmund wel voorgesteld worden aan het Eindhovense publiek.
Want wat een waanzinnig mooi album heeft de van oorsprong Amersfoortse muzikant gemaakt.

Vergelijkingen kunnen worden gemaakt met de melancholie van een Beirut, of de donkere intensiteit van een 16 Horsepower. Sigmund wordt op de plaat onder meer ondersteund door The City of Prague Orchestra, hetgeen schitterende arrangementen oplevert.

De eerste recensies van Seadrift Soundmachine zijn lovend, wij hadden niet anders verwacht. Check ze bijvoorbeeld hier en hier.