Tindersticks + Beukorkest met oa Colin Benders (Kyteman) + Lunapark e.a.


20:15 Lunapark & beukorkest @ Muziekcentrum Frits Philips 22:30 Tindersticks @ Effenaar


Cross-linx 2010


Cross-linx is hét cross-over festival in Nederland met een eigenzinnige programmering. Van nieuwe klassieke muziek, avant-garde pop tot impro, indie en post-rock, met gezamenlijke raakvlakken en wisselwerkingen.

Dit jaar viert Cross-linx haar 10-jarig bestaan. In de afgelopen jaren bracht Cross-linx al een stoet van sleeping beauty’s, ongeslepen diamanten en klankavonturiers over het voetlicht. Aan de fraaie reeks headliners van eerdere edities zoals Yann Tiersen, Eels, Nico Muhly en Zita Swoon,  worden nu de specialisten van de ‘avant-noir’ Tindersticks toegevoegd. Daarnaast zijn er optredens van Beukorkest en Lunapark, die beide in bijzondere bezetting zullen spelen. Zo zal Lunapark samenwerken met Tindersticks-frontman Stuart A. Staples en Beukorkest heeft voor de gelegenheid een bezetting met een klassieke inslag. Uiteraard zal ook op deze 10e editie het onderdeel ‘Music Mining’ niet ontbreken. Voor nieuwe muzikale ontdekkingen daal je af in de backstage-areas van de concertzalen om er puur muzikaal goud te vinden.

Tindersticks
Onlangs verscheen de nieuwste cd van de Britse ‘avant-noir’ band Tindersticks. Falling Down A Mountain is de opvolger van The Hungry Saw, waar fans zich vorig jaar na een lange break-up op mochten verheugen. Het donkerromantische gezelschap rond crooner Stuart A. Staples staat bekend om zijn melancholische, smaakvolle gearrangeerde songs en natuurlijk de bijzondere stem van de leadzanger. Naar eigen zeggen heeft de band het bandgevoel weer helemaal terug gevonden en is dat terug te horen op het nieuwe album wat in Frankrijk werd opgenomen. Live is het steevast genieten van Tindersticks gloedvolle optredens.


Beukorkest
Het bonte gezelschap Beukorkest laveert tussen rock, avant-garde, rap, americana, elektronische muziek, noise, beeldende kunst, trash, funk, spoken word, blues, jazz, pop en alles daartussenin en omheen.  Beukorkest is altijd anders. Overdonderend zacht en fluisterend hard. Speciaal voor Cross-linx wordt de samenwerking met klassieke muzikanten met lef gezocht. Vaste spil zijn Stuurbaard Bakkebaard en kunstenaar Rik van Iersel. Tel daar Gary Lucas (Captain Beefheart), Colin Benders (Kyteman), Jaap Blonk , luitspeler Jozef van Wissem, Crappy Dogs, Red Limo String Quartet en Aidan’s Well bij op en je weet simpelweg niet wat je kunt verwachten.

Lunapark featuring Stuart A. Staples
Lunapark is het avontuurlijke ensemble, opgericht door Arnold Marinissen en Anthony Fiumara, wat staat voor spanning, avontuur, pret, onverwachtse bochten, snelle loopings en met uitzicht op blauwe lucht. Tijdens Cross-linx zal Lunapark samen met Tindersticks-frontman Stuart Staples optreden, waarvoor het ensemble enkele Tindersticks songs opnieuw arrangeerde en werk van de Amerikaanse componist David Lang.

Music Mining
Uiteraard zal ook op deze 10e editie het onderdeel Music Mining niet ontbreken. Avontuurlijke mini-concerten in verrassende backstage-areas. Voor nieuwe muzikale ontdekkingen daal je af in de ‘backstage-krochten’ van de concertzalen om er puur muzikaal goud te vinden. Met onder andere bijzondere uitvoeringen van muziek van Steve Reich en Jacob TV en optredens van Fremdkunst, Michael Gordon en vele anderen.

Waxing Waning
Soundscape van Anthony Fiumara met live performance van Jozef van Wissem (elektrische luit). Met medewerking van Jaap van den Elzen (lichtkunstenaar). Dit programma onderdeel vindt vanaf 22.00 uur doorlopend plaats in de kleine zaal van de Effenaar.

Cross-linx is een jaarlijks festival en een coproductie van Muziekcentrum Frits Philips en Muziekcentrum Vredenburg  i.s.m. poppodium Effenaar en TAC. 

Voor alle informatie kijk op www.cross-linx.nl