Wanda Jackson & The Seatsniffers


Bijzondere clubshow van rockabilly en country legende Wanda Jackson, met The Seatsniffers als begeleidingsband!


+ Def Americans dj team


Uit de categorie 'krasse knarren in de popmuziek' is Wanda Jackson een geval apart. De inmiddels 72-jarige 'queen of rockabilly' is niks minder dan een legendarisch figuur. De Amerikaanse nam namelijk als één van de eerste vrouwen ooit een rockabillyplaat op. Jackson pionierde er al twee jaar op los in de pop- en rockmuziek toen die stijl in 1958 in Nederland zijn intrede deed. Niet voor niets werd ze eerder dit jaar eindelijk opgenomen in de prestigieuze Rock 'n Roll Hall of Fame.

Al toen ze zeventien jaar oud was, nam ze countryplaatjes op. Het was Elvis Presley die haar aanspoorde om eens een rockplaat op te nemen. Een goed advies, want rock blijkt Wanda op het lijf geschreven.

Met diezelfde Elvis Presley had Jackson ooit verkering. Maar lang duurde de affaire niet. Toch heeft 'The King' een onnoemelijk belangrijke rol in het leven van de Queen of Rockabilly gespeeld.
Zoveel erkenning als de 'king of rock 'n roll' kreeg, heeft de 'queen of rockabilly' nooit gehad. Haar enige nummer 1-hit scoorde ze nota bene in Japan met 'Fujiyama Mama', maar in de Verenigde Staten heeft ze helaas nooit aan het succes mogen ruiken dat Elvis bijvoorbeeld wel had.

Toch is een groot aantal muzikanten de energieke performer Wanda Jackson zeker erkentelijk, zo blijkt uit de documentaire 'Sweet Lady with the Nasty Voice' uit 2007. Hierin vertellen veel grote namen uit de popmuziek (onder wie Bruce Springsteen en Elvis Costello) hoe belangrijk Jackson is geweest voor hun beroepsgroep.

Optreden doet Jackson nog altijd gretig. Meerdere keren per jaar reist ze naar Europa voor korte tournees. Het woord 'pensioen' staat niet in haar woordenboek.
Haar stem van schuurpapier klinkt in ieder geval alsof het nog 1960 is wanneer ze bijvoorbeeld het bekende 'Let's Have a Party' inzet. De titel van de documentaire spreekt boekdelen: een lieve dame, met een gemene stem! Vanavond staat ze samen met de geweldenaars van The Seatsniffers op het podium. Een combi die ongetwijfeld het rock 'n roll-sfeertje van de jaren vijftig en zestig levendig oproept.