Uitverkocht

Absynthe Minded (uitverkocht)


jazzy indiepop


+ Awkward I


Absynthe Minded
2009 was en is het jaar van Absynthe Minded. In hun thuisland knalden de Vlamingen dankzij hun nieuwe titelloze plaat keihard door naar de top. Gouden platen, uitverkochte zalen en positieve recensies om bijna verlegen van te worden vielen deze sympathieke band ten deel. Vlak voor dit succesjaar af is gelopen, komen de Vlamingen nog even een dikke punt op de i zetten tijdens een verwarmend concertje in de Effenaar.
Liefhebbers van ander Vlaams schoon als dEUS en Zita Swoon doen er niet verkeerd aan zich ook eens in Absynthe Minded te verdiepen. Want dit vijftal rond zanger/gitarist Bert Ostyn is een blinkend pareltje. Subtiel en verrassend springen ze tussen pop, singer-songwriter, rock, maar ook jazz en gypsy. Dit stelletje rasmuzikanten toog voor de opnames van hun laatste album naar de befaamde Studio Ferber in Parijs. Een plek waar ook Feist en Nick Cave hun songs in het verleden verzilverden. Het resulteerde in een ontzettend rijk album. Rijk aan gevoel, melodie en weemoed. Luister bijvoorbeeld naar de fantastisch delicate single 'Envoi', een hommage aan de overleden schrijve Hugo Claus. Studio Brussel speelt het nummer met de regelmaat van de klok, maar krijgt het desondanks niet grijsgedraaid. Daar is de melancholie van Absynthe Minded te warm voor.
Op het podium deinst het quintet er niet voor terug om flink de voet op het gaspedaal te drukken. Daags na kerst komt Absynthe Minded in de Effenaar laten zien dat ze misschien wel een van de meest talentvolle bands van Vlaanderen zijn. Of wellicht is zelfs dat een understatement...

Awkward I
De opwarming voor Absynthe Minded is er vanavond in de vorm van het Nederlandse Awkward I. Deze band is het geesteskind van liedjesschrijver Djurre de Haan, tot nu toe bij een groter publiek vooral bekend als bassist van Alamo Race Track.

De muziek heeft z’n wortels in de folk, zij het met modernere en meer diverse arrangementen. Het is een persoonlijk en intens album geworden dat barst van de muzikale en tekstuele juweeltjes. Subtiele liedjes, waarbij je hoort dat ze met liefde en beleid in elkaar gezet zijn. Djurre: “De plaat heet I really should whisper en daar spreekt een soort menselijke voorzichtigheid uit met betrekking tot allerlei dingen waar je over kunt nadenken en een mening over kunt vormen.” Liedjes over liefde, dood en geweten en de onzekerheid en het ongemak die deze drie thema’s met zich meebrengen. De plaat is afgelopen september uitgebracht door kwaliteitslabel Excelsior.

Awkward I speelt vanavond als duo, dus het belooft een intieme opwarmer te worden.