Sam Amidon + Ben Frost + Nico Muhly + Valgeir Sigurðsson + guests


seated show Dit concert is een samenwerking tussen Effenaar en Muziekcentrum Frits Philips en onderdeel van de gezamenlijke seated concertserie ‘A Close Encounter With…’


THE WHALE WATCHING TOUR


De leden van het befaamde Ijslandse Bedroom Community label, Sam Amidon, Ben Frost, Nico Muhly en Valgeir Sigurðsson waren in 2007 voor het eerst te zien op Motel Mozaique. Vanavond zijn ze terug in Nederland met een nieuwe exclusieve nl-show. De show is onderdeel van The Whale Watching Tour, dé perfecte muzikale kruisbestuiving van songwriterschap, klassieke muziek en elektronica.

In 2006 startte de IJslandse producer Valgeir Sigurðsson het label Bedroom Community samen met Nico Muhly en Ben Frost. Al snel voegde Sam Amidon zich bij dit bijzondere gezelschap. Na een vijftal releases, bijzondere samenwerkingen en concerten besloten zij een muzikale reis door Europa te maken: The Whale Watching Tour. Deze tour is meer dan een serie concerten, het is een verdieping van de samenwerking en creatieve uitwisselingen tot nu toe. Naast bewerkt eigen materiaal zal er ook nieuw werk gespeeld worden. De artiesten zijn ieder uniek en zodoende complementair aan elkaar. Daardoor vullen ze elkaars muziek erg goed aan, met als resultaat een prachtig grensoverschrijdend amalgaam van de moderne composities van Nico, de akoestische elektronica van Valgeir, de noise-scapes van Ben en de prachtige luisterliedjes van Sam. Dit alles omlijst met interessante anekdotes en levendige projecties. De vier heren worden ondersteund door een kwartet bestaande uit Nadia Sirota (alt-viool), Una Sveinbjarnardóttir (viool), Borgar Magnason (contrabas), Helgi Hrafn Jónsson (trombone en vocalen).


Nico Muhly (Verenigde Staten)
Pianist en arrangeur Nico Muhly werkte reeds samen met grote namen als Antony & The Johnsons, Grizzly Bear, Bonnie ‘Prince Billy’, Philip Glass en Björk. Recentelijk verscheen zijn soundtrack voor ‘The Reader’ met Kate Winslet in de hoofdrol. Hij staat garant voor spannende en inventieve muziek en briljante arrangementen. Nico is de komende drie seizoenen composer-in-residence bij Muziekcentrum Frits Philips en binnenkort ook daar te zien op 25 november en 27 januari.


Valgeir Sigurðsson (IJsland)
Valgeir Sigurðsson is een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de Ijslandse muziekscene. Zo is hij de grondlegger van het Bedroom Community label en eigenaar van de Greenhouse Recordings Studio in Reykjavik waar diverse albums zijn opgenomen van onder meer Björk, Sigur Rós, Múm, CocoRosie en Bonnie ‘Prince’ Billy. Hij maakte in 2007 zijn langverwachte solo-debuut Ekvílibríum. Hij wordt omschreven als "...one of the most open-eared talents in that no man's land between experimental and potentially market-gratifying music."


Ben Frost (Verenigde Staten)
Deze Australier woont alweer een tijdje in Ijsland. Hij werkte veel samen met Valgeir en maakte reeds diverse goed ontvangen albums en heeft werken gemaakt voor film- en dansproducties. 


Sam Amidon (IJsland)
Sam maakt folk songs waar hij een geheel eigen stempel op drukt. Zijn tweede album 'All is well' kwam uit op het Bedroom Community label. Rolling Stone Magazine schreef over troubadour Sam Amidon: “In an era of overheated Nick Drake comparisons, Amidon is eerily close to the reel thing, singing in a fragile but certain tenor against the deep breath and soft sweep of Nico Muhly’s orchestrations.”

Speciale actie: wanneer je kaartjes koopt voor The Whale Watching Tour op 9 november krijg je met dat kaartje gratis toegang bij Confessions met Nico Muhly, Teitur & Holland Baroque Society op 25 november in Muziekcentrum Frits Philips.